Cerven
ohodnotit

Sannikovova země

Zemlja Sannikova

Další název:
Zemlya Sannikova
Země:
Rok:
1973
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
12.4.1974
„Fantastické dobrodružství expedice za neznámými obyvateli.“

Obsah filmu Sannikovova země

 
Film je natočen na motivy vědecko-fantaskního dobrodružného románu V. A. Obručeva (ruského zakladatele tohoto žánru) píšícího na přelomu 19 a první poloviny 20. století.
Motivem k tomuto fantasknímu románu byla země, kterou na Jižním pólu údajně nalezl a kartograficky zaevidoval geografický objevitel 19. století, Jakov Sannikov. Bohužel, jeho země "zmizela" - její existence nebyla ve 20. století potvrzena a má vse všeobecně za to, že Sannikov viděl spíše velkou kameny pokrytou plovoucí kru, která později roztála.
* * *
Obsah filmu: Politický vyhnanec Iljin (Dvorzeckij) přemluví bohatého průmyslníka v oblasti dobývání zlata (Gricenko),...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
ruská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sannikovova země >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.2.2023
„Ztracený svět“ od Arthura Conana Doyla,   „Cesta do středu země“ od Julese Verna a   „Sannikova země“ od Vladimira Obruceva mají   jedno společné. Dobrodružnou výpravu do   neznámých kout světa, o kterých se jen   myslelo, že existují. Tento sovětský snímek   si vzal na paškál Obruceva, a jak je možno   vidět, od těch dvou se skutečně liší pouze   místem onoho neznámého světa. Tentokrát je to   hluboko za polárním kruhem. V době uvedení,   kdy byla politicky zabráněna distribuce   takovýchto filmů ze západu, byl snímek   bezkonkurenčně úžasný a i v   československých kinech hojně navštěvovaný.   V dnešní době už je ten pohled přece jen   krapet jiný. Příběh je značně zkrácený a i   přes výhled přijatelné výpravy atmosféricky   málo dobrodružně napínavý a vůbec nějak   konfliktní. Pravěká zvířata, jako třeba   mamuti, jsou vynechána úplně. Těžko říct,   jestli úmyslně právě kvůli podobnosti výše   zmíněných příběhů a nebo kvůli rozpočtu.   Nejvíce paradoxní je napodobení   západoněmeckých mayovek či východoněmeckých   indiánek z Gojko Mitičem. Lidé v Sannikonově   zemi skutečně více připomínají indiány než   domorodce a onu zmíněnou německou tvorbu   připomenou scenérie s výhledem na jezero. Pro   děti a mládež je ale snímek vhodný, a to i   bez znalosti literární předlohy. Jen už v   dnešní rychlé době přece jen poněkud nudný.   Dramatizace, napětí, akce, a další věci   hodné dobrodružství tady aby divák pohledal.   „Člověče, člověče, proč nesedíš   doma.“ Pro filmové fanoušky snímek tedy už   jen spíše z historického filmového hlediska.   Doyle a Verne naopak budou i nadále   vyhledávaní. P. S. Lezení po venkovní zdi   kostela bez jištění od země až k věži se   zavázanýma očima se ale zase jen tak nevidí.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.3.2011
Zajímavý film
pro pány kluky bez rozdílu   věku, neb tajemno hledání ztracené země je   parádní dobrodružství.

/Mám doma knihu   Plutonie, od spisovatele Obručeva( knihu   ilustroval Z. Burian), a taky Sedmičky(časopis   ve kterém na zadní straně vycházel komiks   Cesta do Plutonie) - k tomuto mam svoji osobní   vzpomínku - pamatuji si jak jsem vždy dychtivě   utíkal pro nové vydání Sedmičky a jak jsem   hltal další dobrodružství party chlapů co se   vydaly do neznámé země - jejich setkání s   mamuty a jinými tvory pravěku...

Dnešní   děti a mládež je již zmlsaná, moc nečte. Ale   nemůžu samozřejmě všechny házet do jednoho   pytle - jsou jistě i tací co čtou, ale již   jich není tolik. Nicméně touha po   dobrodružství a objevování se jistě skrývá   i v srdcích dnešních kluků a mladých mužů.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Sannikovova země (1973)Sannikovova země (1973)Sannikovova země (1973)Sannikovova země (1973)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Druhý život (Druhý dych)

Druhý život
Druhý dych

Nataša Gollová

Gollová Nataša

Já, Tonya (I, Tonya)

Já, Tonya
I, Tonya

Zillion

Zillion
Zillion

Admirál (Michiel de Ruyter)

Admirál
Michiel de Ruyter

Sabine Falkenberg

Falkenberg Sabine

Eric Johnson

Johnson Eric

Joshua Mikel

Mikel Joshua

Tři nevinní

Tři nevinní
Tři nevinní

Výpověď

Výpověď

Naposled navštívené:
Druhý život (Druhý dych)

Druhý život
Druhý dych

Nataša Gollová

Gollová Nataša

Já, Tonya (I, Tonya)

Já, Tonya
I, Tonya

Zillion

Zillion
Zillion

Admirál (Michiel de Ruyter)

Admirál
Michiel de Ruyter

Sabine Falkenberg

Falkenberg Sabine

Eric Johnson

Johnson Eric

Joshua Mikel

Mikel Joshua

Tři nevinní

Tři nevinní
Tři nevinní

Výpověď

Výpověď