Cerven
ohodnotit

Sbohem, baby

Gone Baby Gone

Další název:
Gone, Baby, Gone; Zbohom baby (SK); Žiadna detská hra (SK); Gone Baby Gone - Kein Kinderspiel
Rok:
2007
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
3.4.2008
„Každý chce znát pravdu... jen dokud ji nenajde.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, baby
Autor drsných detektivních příběhů Dennis Lehane se proslavil především svým románem Tajemná řeka, který byl Clintem Eastwoodem velmi úspěšně zfilmován. Ale dávno předtím, než napsal první slova této knihy, vytvořil populární sérii o neobvyklém týmu bostonských soukromých detektivů, Patrickovi Kenziem a Angie Gennaro, pracujícími převážně pro obyčejné lidi. Z této dvojice, která se přátelila již od dětství, se postupem času stali nejen pracovní, ale i životní partneři, což jejich případům dodávalo další emoční rovinu. Celá série měla obrovský úspěch, ale právě čtvrtý díl, Gone, Baby, Gone, zaujal kritiky výrazněji svým nekompromisním a přesným popisem zločinů na dětech. Jinými slovy byla tato kniha působivá tak, jak byla napínavá. Příběh filmu začíná v bostonské čtvrti Dorchester, jejíž chudé dělnické ulice jsou poseté zbytky rozbitých rodin a zmařených snů. Tady se beze stopy ztratí čtyřletá Amanda McCready. Policie není schopna nalézt žádné stopy, takže se Amandin zoufalý strýc s tetou obrátí na soukromé detektivy Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan) s prosbou o převzetí vyšetřování. Ačkoliv se jim do toho příliš nechce, znají místní poměry a také pravdu o Amandině matce Helene (Amy Ryan), která je závislá na drogách. Když se o její případ začnou zajímat více, odhalují temné dorchesterské podsvětí, plné drogových dealerů, podvodníků a pedofilů. Zjištění, co se s Amandou stalo ale nejsou o nic blíže, než byli. Sledováni médii se spojí s vytrvalým detektivem Remym Bressantem (Ed Harris) a s policejním kapitánem Jackem Doylem (Morgan Freeman) - ale když už se zdá, že se případ chýlí k vyřešení, je odhalena smutná pravda o Amandině osudu. Zatímco se všichni snaží na celou záležitost zapomenout, Patrick, pronásledovaný výčitkami, není schopen nad celou věcí mávnout rukou. Když se znovu probírá stopami, které získali, zjišťuje, že se zaplétá do houstnoucí pavučiny lží a nepochopitelného násilí, proniká k šokujícímu tajemství, které bránilo odhalení pravdy, a je nucen čelit morálnímu dilematu, na jehož základě bude muset on i diváci přehodnotit, co je správné a co špatné.


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, baby
Dva soukromí detektivové Angie a Patrick, kteří se dříve zabývali pátráním po zmizelých většinou z důvodů zpronevěry, jsou osloveni Beatrice a požádání, aby pomohli policii v pátrání po její unesené neteři, čtyřleté Amandě. Ačkoliv je Angie proti, případ vezmou a pustí se do vyšetřování. Jelikož má Patrick známosti i v místním podsvětí, získává brzo informace, které by policie nezískala nikdy. Pouští se do vyšetřování případu a ocitají se tak nevědomky ve vysoké hře nejen místního drogového gangu, ale hlavně ve hře mezi policií samotnou. Po nezdařilém pátrání, během kterého dojde k nejasné smrti malé Amandy, je případ uzavřen. Patrick se však nechce vzdát a dál spojuje souvislosti případu. Během zátahu na pedofilního vraha ve vzteku nad smrtí zmizelého malého chlapce bezcitně zastřelí – popraví jeho vraha a v této akci umírá i jeden z jeho policejních kolegů. Během konverzace s druhým policistou zjišťuje, že byli on i Angie podvedeni a Amandin případ ještě zdaleka neskončil.


Autor: lynn

Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, baby
Patrick Kenzie a jeho přítelkyně Angie Gennaro jsou soukromí detektivové, kteří pátrají po dlužnících bank. Jednoho dne se v bostonské čtvrti Dorchester ztratí čtyřletá dívka Amanda. Policie není schopna nalézt žádné stopy, takže se dívčin zoufalý strýc s tetou obrátí na Patricka a Angii s prosbou o další vyšetřování. Ačkoliv znají místní poměry i pravdu o Amandině matce Helene, která je závislá na drogách, tak se jim do toho nechce. Dívenka je nezvěstná už tři dny a zdá se, že za únosem stojí drogový dealer, kterého Helene se svým komplicem okradla. Případ se začne zamotávat a postupně vychází najevo, kdo a z jakých důvodů se na únosu Amandy podílel. Pro dvojici detektivů bude nalezení děvčátka těžkou zkouškou, při níž riskují svou pověst, zdraví, přátelství, ale i vlastní životy.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, baby
Populární herec a scenárista Ben Affleck debutuje jako režisér kriminálním thrillerem Gone Baby Gone, natočeným podle románu Dennise Lehanea, známého i jako autora předlohy Eastwoodova snímku Tajemná řeka (FP 12/2003). Adaptovaná kniha je čtvrtou částí série o případech dvojice bostonských soukromých detektivů Patricka Kenzieho a jeho partnerky a milenky Angie Gennarové. Ti se ujmou pátrání po zmizelé čtyřleté Amandě, jejíž matka, feťačka Helene, okradla se svým komplicem drogového dealera Cheese. Patrick a Angie spolupracují s policejními detektivy Remym Bressantem a Nickem Poolem. Akce na záchranu dítěte se však nezdaří a dívenka je prohlášena za mrtvou. Patrick o něco později pochopí, že šlo o komplot detektiva Remyho a Amandina strýce Lionela, do nějž byli později zataženi policistův parťák i jejich šéf, kapitán Doyle. Původní záměr fingovaného únosu totiž nevyšel; komplicové tedy změnili plán a předali dítě Doyleovi, jehož dvanáctiletá dcera se kdysi stala obětí zločinu a jenž chce poskytnout Amandě mnohem lepší život, než by měla se svou matkou. Soukromý detektiv se postaví nejen proti penzionovanému kapitánovi, ale i proti partnerce, když rozhodne těžké morální dilema jim navzdory. Holčička se vrací k matce, která se však nezměnila. – Obratně natočený napínavý příběh těží z režisérovy znalosti chudé bostonské čtvrti Dorchester; právě atmosféra a výkony herců v čele s režisérovým bratrem Caseym Affleckem a oceňovanou Amy Ryanovou jsou hlavními devizami filmu. Handicapem je křečovitý zvrat jen kvůli nastolení zmíněného etického problému. – Zatímco překladatel předlohy použil titul Sbohem, baby, zbytečně ponechaný původní název filmu bude pro diváky nesrozumitelný. Slova, jež řekne gangster Cheese v hádce s Patrickem, jsou v titulcích přeložena jako „ta už je, kámo, v prachu“ (tzn. že Amanda je mrtvá).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

39 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Vltava, naše řeka

19:30 - 19:40

9 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jana Postlerová

Postlerová Jana

Aaron Abrams

Abrams Aaron

Tři panáci (The Three Stooges)

Tři panáci
The Three Stooges

Ene bene

Ene bene

Za zavřenými dveřmi (Az ajtó)

Za zavřenými dveřmi
Az ajtó

Sousedé

Sousedé
Sousedé

David Riker

Riker David

Ve službě (Line of Duty)

Ve službě
Line of Duty

Marton Csokas

Csokas Marton

Jean-Luc Voulfow

Voulfow Jean-Luc

Naposled navštívené:
Jana Postlerová

Postlerová Jana

Aaron Abrams

Abrams Aaron

Tři panáci (The Three Stooges)

Tři panáci
The Three Stooges

Ene bene

Ene bene

Za zavřenými dveřmi (Az ajtó)

Za zavřenými dveřmi
Az ajtó

Sousedé

Sousedé
Sousedé

David Riker

Riker David

Ve službě (Line of Duty)

Ve službě
Line of Duty

Marton Csokas

Csokas Marton

Jean-Luc Voulfow

Voulfow Jean-Luc