Cerven
ohodnotit

Šedá zóna [TV minisérie]

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
156 minut
„Generační zpověď mezi undergr a kolaborací“
Popis / Obsah / Info k filmu Šedá zóna
Třídílná výpověď režiséra, spisovatele a výrazné osobnosti českého folku, Vladimíra Merty, nabízí vhled do společnosti představující tzv. šedou zónu. ČT art uvede cyklus u příležitosti Mertových sedmdesátin, v premiéře již tuto neděli.

Tři nedělní večery budou na kulturním kanálu České televize patřit generační výpovědi o společnosti, která v letech 1948–1989 představovala tzv. šedou zónu. V příbězích stovek lidí se zaměřuje na oblast mezi soukolím otevřené kolaborace a ghettem undergroundu a nastiňují malé dějiny každodenního hrdinství.

„Šedá zóna zůstává symbolem nenápadné aktivity, z níž se může vyvinout barvitý obraz snahy naší generace, která stále ještě hledá vlastní ztracenou identitu. Šedá je východiskem, lze k ní přimíchat cokoliv,“ říká o dokumentu jeho tvůrce Vladimír Merta a dodává: „Přituhuje, a zkušenosti z přežití totality se jeví aktuálněji, než je nám milé a příjemné. Tři hodiny ostrých střetů, střihů, ukázek, střípků lidských osudů nejsou rozhodně pouze šedé. Proto za každým dílem naskakuje rudý otazník.

Široká škála doznání, rituálů přežití, odolávání přizpůsobivosti většiny zůstává.“

V dokumentu kromě Vladimíra Merty, který ČT art uvádí u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin, účinkují písničkáři Jaroslav Hutka, Jan Burian, Jiří Dědeček a Jaromír Nohavica, textař Michal Horáček, spisovatel Arnošt Goldflam i filozof Daniel Kroupa nebo publicisté Petruška Šustrová či Jan Rejžek.
První část cyklu odvysílá Art v neděli 31. ledna od 20:20, druhý díl uvidí diváci v neděli 7. února a třetí část se na obrazovkách objeví o týden později, 14. února, opět od 20:20.

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šedá zóna
Třídílná generační zpověď režiséra a muzikanta Vladimíra Merty o vrstvě společnosti, která v době normalizace aktivně nepodporovala komunistický režim ani se nepřidala k pronásledovaným disidentům. Sféra šedé zóny, to jsou také malé dějiny všednodenního hrdinství.

Dokument se soustřeďuje na tzv. šedou zónu v letech 1948–1989, tedy na oblast mezi soukolím otevřené kolaborace a ghettem undergroundu. Na příběhy stovek lidí, kteří se snažili o čestné přežití v rámci povolených pracovních i občanských aktivit, příběhy lidí, kteří nebyli ochotni smířit se s marasmem tehdejšího společenského klimatu. V dokumentu se setkáme s písničkáři V. Mertou, J. Hutkou, J. Burianem, J. Dědečkem nebo J. Nohavicou, s divadelníky O. Oslzlým a A. Goldflamem, filozofem D. Kroupou, publicisty P. Šustrovou, J. Rejžkem a mnoha dalšími.
Česká televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Za oponou

12:55 - 13:50

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Námluvy ve světě zvířat

12:55 - 13:45

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

68 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:35 - 13:30

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mezi mužem a ženou (Conversations with other women)

Mezi mužem a ženou
Conversations with other women

Naposled navštívené:
Mezi mužem a ženou (Conversations with other women)

Mezi mužem a ženou
Conversations with other women