Cerven
ohodnotit

Sex a Lucía

Lucía y el sexo

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
28.3.2002
„Tajné kapitoly milostného románu. Příběh vášně, inspirace a provinění od baskického mága Julia Medema.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sex a Lucía
Lucía (Paz Vega) a Lorenzo (Tristán Ulloa) řeší vztahovou krizi. Lucía se ho snaží zachránit před pádem do „díry“, ale už je pozdě. „Nechám ti všechno kromě mě. Odpusť mi, to je to poslední, oč tě žádám.“ Příběh se opět vynořuje na počátku jejich vztahu a mi se pomalu dozvídáme, co se stalo, co se děje a co se ještě může stát.
Příběh mladého spisovatele o jeho lásce a psaní, příběh krásné zamilované a věrné Lucíe, které „sluneční paprsek přinesl lásku“ a chvíle z Lorenzem, dokud se kniha, na které pracuje, a s ním i jeho životní příběh, které nejsou tak snadno oddělitelné, nedostanou opět na pokraj. Mnoho dalších příběhů, které sledujeme na plátně, v myslích hrdinů i v knize zoufalého Lorenza dokresluje postupně se rozvíjející děj o tragickém nepochopení lidských citů a vášní. Jako do skládačky zapadají jednotlivé příběhy Carlose, Belén, i Luny, které ještě dokáží anebo už nemohou změnit směr příběhu. Jednu z hlavních rolí (Elena) stvořila Najwa Nimri, kterou známe například z filmu Milenci z polárního kruhu, 1999 taktéž režiséra Julia Medema. Ten si dal opět záležet a ztvárnil nádhernou koláž plnou paprsků slunce, slz, vášně a horka, kterou lehce podbarvuje hudba Alberta Iglesiase a oku lahodící kamera Kika de la Ricci (La Comunidad, 2000, režie Alex de la Iglesia) dokresluje film o vzrušení a bolesti, ve které se můžeme najít tak trochu všichni. Taky nevíte, co by se stalo, kdyby někdo odhalil tajemství mezi Sluncem a Měsícem?



Autor: pedras

Popis / Obsah / Info k filmu Sex a Lucía
Mladá servírka Lucía se po telefonu dozvídá, že její milenec, spisovatel Lorenzo Alvarez, zahynul při autonehodě. I když jejich letitý vztah nebyl ideální, hledá dívka okamžitou úlevu v „útěku“ na osamělý středomořský ostrůvek. Ví, že právě zde Lorenzo před šesti lety prožil krátké a vášnivé milostné vzplanutí k neznámé dívce. Sex v moři pod úplňkovým měsícem vylíčil po návratu do Madridu ve svém románu - a právě tyto pasáže Lucíu přesvědčily, že Lorenzo je tím jediným správným mužem, kterého by mohla milovat. Na ostrůvku Lucía trpce prožívá svou samotu a vzpomíná na chvíle, které prožila po milencově boku. Zároveň však naráží na Lorenzovu minulost, ve které je teprve teď schopna rozluštit dříve netušená tajemství. Začíná vnímat složité vztahy mezi pravdou, lží a spisovatelskou imaginací. Některé romány totiž obsahují kapitoly, které byly dlouho skryty nejen čtenářům, ale i očím těch, kteří bezprostředně ovlivnili jejich vznik a podobu. A ani samotný spisovatel navíc nikdy nemůže tvrdit, že ví všechno... Dávná úplňková noc totiž nezůstala bez následků. Také prostřednictvím Eleny, která svou dcerku vzešlou oné magické noci nazvala Luna, je teď Lucía milenci blíž, než byla kdykoli předtím. Když se minulost dokáže zpětně tak nečekaně změnit, může být vůbec nějaká smrt definitivní? Temné vidiny, příběhy a touhy se slévají se skutečností podobně, jako se mořské vlny vpíjejí do bělostného písku na pláži. Každá přítomnost má budoucnost a Lucía je konečně připravena ji přijmout - ať už sama nebo po boku Lorenza, jehož považovala za mrtvého jen vinou nedorozumění.
Španělský režisér Julio Medem nabízí příběh plný tělesné vášně, bolestně hluboké lásky a křehké mystiky. Stejně jako v jeho předchozích filmech i zde nacházíme jeho originální poetický pohled na svět, pro který je příznačná hra s představami a skutečností a s logikou časové posloupnosti. Důraz na osudovost mění soukromý příběh vášně, viny a odpuštění v podobenství o spletité provázanosti lidských osudů.
Kino Aero


Popis / Obsah / Info k filmu Sex a Lucía
Drama o sexu, citech, zodpovědnosti za zrození dítěte a proplétání života a literatury. Titulní hrdinka odcestuje z města na idylický baleárský ostrov. Rekapituluje svůj vášnivý vztah s mladým spisovatelem, který skončil jeho domnělou smrtí. Dívku pronásledují pikantní erotické vzpomínky.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Sex a Lucía
Španělský režisér Julio Medem vypráví ve svých filmech osobité příběhy, čerpající z nevšední imaginace, z prolínaní reality a snu a svobodně nakládající s časem. Svému stylu zůstává věrný i ve snímku Sex a Lucía, v němž spojuje nečekaně vypjatý erotismus s psychologií, a navíc v něm zvláštním způsobem zkoumá vztah mezi filmovým a literárním vyprávěním. – Složitý děj, zřejmě se vymykající racionální logice, se obtáčí okolo spisovatele Lorenza a jeho vztahu ke třem ženám: s jednou z nich (Elenou) prožil kdysi vášnivé milování v moři, se servírkou Lucíou jej spojí nejdříve také sex a později láska a s mladičkou Belén se setká, když pátrá po své dcerce, o jejíž existenci se náhodou dozví. Příběh, jejž prožívají Lorenzo a zmíněné ženy, se organicky propojuje s textem vznikajícího spisovatelova románu, psaném na počítači. Stírá se tak hranice mezi tím, co postavy žijí v reálu a co v autorově fikci. Tragickou skutečností však je nešťastná smrt Eleniny a Lorenzovy dcerky Luny. – Ve filmu jsou vedle sebe kladeny různé časové roviny, realita i fikce. S použitím magického realismu vytváří Julio Medem nevšední napětí a uzavírá diváka do zvláštního světa, v němž důležitou roli hrají kromě sexu i moře, slunce, měsíc a plovoucí středomořský ostrov. Poněkud výlučný snímek, zapadající do trendu děl s nevšední dramaturgií a vyprávěcí strukturou, byl natáčen digitální videokamerou HDCam-CineAlta 24P.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/3,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Walker: Independence

10:30 - 11:15

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Megamosty: Oblouky nad propast...

10:55 - 11:50

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 4: Občanská...

10:40 - 12:25

26 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko (2013) [TV poř...

10:40 - 12:35

26 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Reklama