Cerven
ohodnotit

Silent Hill

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
29.6.2006
„Není cesty zpět!“
Popis / Obsah / Info k filmu Silent Hill
POZOR SPOILER!!!!!

Malá holčička Sharon stojí na kraji srázu, hledaná zoufalými rodiči. Matka Rose ji zachrání v poslední chvíli. Dítě je náměsíčné a vyslovuje název místa - Silent Hill. A matka se rozhodne ji tam vzít. Je to vlastně město duchů v západní Virginii. Sharonin otec Christopher o celé výpravě neví. Zjistí to až později. Matka ujede policistce a dorazí na místo. Zde se však vyhne postavě, auto narazí a ona omdlí. Když se probere, Sharon je pryč. Matka ji hledá. Je ve městě kde je kouř a neustále padá popel. Při hledání se ocitne ve sklepě a zde je napadena podivnými tvory. Uteče a na okraji města, a to doslova na okraji, protože je tam sráz, potká podivnou ženštinu. Když jí ukáže fotku Sharon, tak tato tvrdí, že je to její dcera. Rose se vrací k autu, kde ji zatkne policistka, a když se vracejí po cestě zpět, zjistí, že cesta zmizela. Hned poté potkají jakési monstrum, které policistka Cybil zlikviduje a Rose prchá. Najde školu a zde vidí postavy v nějakých gumových oblecích a s maskami. Tyto prchnou a začnou se objevovat všelijaké zrůdy. Mezitím sem dorazil otec s detektivem a procházejí město. Rose upět prchá, až se opět setká s policistkou. Jsou uzavřeny ve výtahu, kde na ně útočí monstrum s dlouhým mečem nebo něčím, co se tomu hodně podobá. Pak monstrum zmizí i s podivnými brouky a obě ženy narazí na další lidi. Sharonin otec se po neúspěšném hledání vloupá do archivu, aby si o Silent Hill něco zjistil. Rose má mezitím vidinu dvojčete své dcery, kterážto vidina shoří. Je to dcera oné ženy, kterou Rose potkala u strže. Opět se ozývá kvílení sirény a lidé spěchají do kostela. Tam prý jsou v bezpečí. Rose a policistka však zůstanou na schodech a zde vidí jak příšera, která se je snažila zabít mečem, zabije jinou ženu. Pak teprve vpadnou do dveří. Zde žije spousta lidí, které „vede“ fanatička Christabella. Ta zavede obě ženy k labyrintu, kde přebývá démon. Tam se má Rose pohybovat dle mapy. Christabella nevěří, že se vrátí. U dveří dojde k potyčce, Rose je označena jako čarodějka. Přesto se vydává do neznáma. I přes překážky se dostane na místo a zde ji čeká odměna. Ta odměna je pravda. Dozví se skoro vše o dvojčeti své adoptivní dcery, o požáru a další věci. Zatím je Cybil upálena a Sharon, kterou již chytili, se na to musí dívat. Má být upálena i ona, když do svatyně vrazí její matka. Poví pravdu, ale nepomůže to. Christabella ji zraní nožem a zdá se, že je vše ztraceno. Jenže když se první kapka Rosseiny krve dotkne podlahy, začnou se dít věci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Silent Hill
Sharon DaSilva, dcera Rose a Christophera, je chorobně náměsíčná. Pravidelně téměř každou noc vychází z domu rodičů a ti jsou nuceni ji hledat, do toho vždy vykřikuje tajemná slova Silent Hill! Silent Hill! Když se tyto vycházky vystupňují, odjíždí Rose i s dcerou na ono místo, i když manžel je proti. Už se pomalu blíží k městu horskými cestami v noci, ale ještě si zaskočí k benzinové pumpě kvůli benzínu a orientaci. Na benzínové pumpě potkávají policistku, která vycítí podezření a následuje jejich auto, několik málo kilometrů před Silent Hillem je zastaví kvůli prohlídce, ale Rose zpanikaří a pokusí se jí ujet. Při honičce směrem k Silent Hillu Rose začne blbnout rádio, ona ho zkouší vyladit protože jí i její dcerce to vadí. Díky tomu málem přehlédne jakousi mladou ženu na silnici, natěsno strhne řízení směrem ke svodidlům - Bum! Rose se probouzí sama v autě, z nebe padá cosi jako sníh a Sharon nikde. Rose se jí vydává hledat.


Autor: leva2

Popis / Obsah / Info k filmu Silent Hill
Mladá matka Rose (Radha Mitchell) se marně snaží najít léčebný postup, jenž by pomohl její dceři Sharon od zvláštního onemocnění, které ji v poslední době postihlo. Když jí lékaři doporučí, aby Sharon umístila do psychiatrické léčebny, rozhodne se Rose i se svou dcerou utéci a pokusit se najít záchranu ve vesnici Silent Hill, o níž Sharon neustále mluví ze spaní - i přes hluboký nesouhlas manžela Christophera (Sean Bean) je přesvědčena o tom, že tajemné město jí dokáže dát odpovědi na otázky, které tak zoufale potřebuje vyřešit. Jakmile se však její auto ocitne u hranic pusté vesnice, objeví se uprostřed silnice tajemná postava, která Rose donutí strhnout volant. Když pak přijde k sobě, Sharon je pryč a zoufalá Rose je nucena - s přispěním odhodlané policistky (Laurie Holden) z nedalekého města - vydat se do zlověstné vesnice a pokusit se své dítě zachránit. Ihned se ukáže, že Silent Hill, který před několika desetiletími vylidnil zničující požár, je jiný než všechna ostatní města: zahalený mlhou a obývaný celou řadou zvláštních a děsivých bytostí. Navíc celou vesnici pravidelně pohlcuje živá temnota, která fyzicky mění vše, čeho se dotkne. Během zoufalého hledání se Rose postupně seznamuje s násilnou, puritánskou minulostí Silent Hillu a kořeny jeho prokletí a uvědomuje si, že její dcera je pouze součástí většího, děsivého osudu.


Autor: jelinek61

Popis / Obsah / Info k filmu Silent Hill
Malá Sharon zomiera na nepeknú chorobu a jej matka Rose sa s tým odmieta vyrovnať. No a v situácií, keď sa lekári nezmôžu na nič iné, len poradiť vám, aby ste si kúpili kalendár a vyškrtávali si dni do dátumu, keď sa má vaša dcéra pobrať na druhý svet, ostáva len jedna možnosť - vyhľadať prírodného liečiteľa. Presne to sa Rose rozhodne urobiť, a to aj napriek nesúhlasu svojho manžela. Cestou sa jej však podarí natrafiť na portál do alternatívnej reality a spolu so Sharon sa ocitajú v na prvý pohľad úplne opustenom a nadmerne zahmlenom mestečku Silent Hill. A verte, nechceli by ste byť na ich mieste.

Sharon sa "na vlastnú päsť" rozbehne hlboko do hustej hmly a Rose nasleduje jej stále nejasnejšiu siluetu. Dcérku zanedlho stratí z dohľadu a na nálade jej nepridávajú ani nepríjemné zvuky ozývajúce sa z každej strany. Keď už to vyzerá, že neľudské tvory vyliezajúce z hmly si ju podajú, ako na zavolanie sa zjaví policajtka Cybil, ktorú poverili, aby Rose aj s dcérou priviedla späť. Spolu majú väčšiu šancu prežiť útoky hrôzostrašných démonov a predovšetkým nájsť Sharon. S každou minútou strávenou hľadania malého dievčaťa sa dostávajú čoraz hlbšie "pod kožu" mesta, pre ktoré je "záhadné" slabým slovom. Mestu, kde má Peklo nový domov, a odkiaľ vás nevykúpi ani smrť.

Už od jesene 2004, keď sa v médiách prvýkrát začalo slovné spojenie SILENT HILL skloňovať v súvislosti s filmom, si každý, kto už aspoň raz do spomínaného mesta zablúdil, nervózne obhrýza nechty. Uvedomuje si Cristophe Gans (režisér a spoluautor scenára), že sem jeho obľúbené spomalené kung-fu súboje (s ktorými sa vyhral už pri BRATSTVE VLKOV) jednoducho nepatria? Je v jeho silách navodiť aspoň spolovice tak pohlcujúcu atmosféru, akú má každa z hier? Dokáže (spolu s Rogerom Avarym) napísať postavy a príbeh tak ľudsky a uveriteľne, ako sa to podarilo japonským scenáristom? Dokáže nás vôbec vydesiť? Zachová pre hru typické vychytávky, ako rádio vydávajúce hlasný šum vždy, keď je v blízkosti hrdinu príšera, alebo nadmerne zazrnený obraz? A vôbec možno má hru tak rád, ako tvrdí, ale znamená to snáď, že ju dokáže dôstojne preniesť na plátno a nespraviť z inteligentného psychologického hororu len nezáväznú štýlovú zábavu? Aj keď spoločnosť Konami Entertainment (pod ktorej krídlami vznikla celá séria) sľubuje, že na všetko budú prísne dozerať, tieto otázky budú uspokojivo zodpovedané až v roku 2006. Dovtedy nám ostáva len tešiť sa z toho, že projekt nebol zverenený do rúk Paula W.S. Andersona alebo nedajbože Uwe Bolla. A možno veriť v zázrak... (oli.G)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Silent Hill
Francouzský specialista Christophe Gans se ujal kanadsko-francouzské adaptace velmi úspěšné série počítačové hry Silent Hill (jež má dosud čtyři díly). Ve spolupráci se scenáristou Rogerem Avarym (mj. Pulp Fiction - historky z podsvětí) vytvořil podle mínění odborníků jednu z nejlepších filmových verzí počítačových her. Filmaři stvořili tři nové protagonisty, zasadili je však do daného prostředí, použili stejné nepřátelské zrůdy, stvůry a bytosti a využili i původní hudební témata skladatele Akiry Yamaoky. – Mladá matka Rose Da Silvová se proti vůli manžela Chrise vydá hledat místo jménem Silent Hill, o němž ze sna mluví jejich domněle náměsíčná adoptivní dcerka Sharon. Ocitá se v podivné mlze v pustém hornickém městečku, jež podlehlo zkáze při požáru v roce 1974. Devítiletá dcerka se jí ztratí. Při jejím hledání pomáhá matce policistka Bennettová. V nečekaných okamžicích přichází Temnota a v ní na ženy útočí nejrůznější bizarní bytosti. Vyjde najevo, že zbývajícím obyvatelům městečka se mstí Sharonina dvojnice (a snad i „matka“), dívenka Alessa, kterou fanatici upálili jako čarodějnici, čímž způsobili požár. Rose a Sharon jsou vlastně „nástroji“ démona, zjevujícího se v podobě Alessy, k dokonání pomsty. Děj se odvíjí ve čtyřech „dimenzích“. Předně v „realitě“, k níž patří pátrání Chrise s inspektorem Guccim po zmizelých, dále se pak objevuje Silent Hill v podivné mlze a v Temnotě. Posledním „rozměrem“ jsou flashbacky, vysvětlující události z minulosti a stylizované jako starý film. – Více než na akce vsadili filmaři na děsuplnou atmosféru a na brutalitu. Jejich vynalézavost při zobrazování hrůzy jakoby neznala mezí. Film je proto určen především hráčům videoher a ctitelům velmi temných hororů s tématem boje o přežití.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Návrat do Silent Hill (2012)

 Návrat do Silent Hill (2012)
Návrat do Silent Hill n
Silent Hill: Revelation
Žánr: thriller / horor / mysteriózní
Země: Kanada / Francie
Režie: Michael J. Bassett

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Liliana Lavalle

Lavalle Liliana

Nástup

Nástup
Nástup

Jan Ruml

Jan Ruml
Jan Ruml

Lizzy Connolly

Connolly Lizzy

Guillermo Iván

Iván Guillermo

André Farwagi

Farwagi André

Vinny Vella

Vella Vinny

Manuela

Manuela

Nejtěžší volba

Nejtěžší volba

Aleje

Aleje

Naposled navštívené:
Liliana Lavalle

Lavalle Liliana

Nástup

Nástup
Nástup

Jan Ruml

Jan Ruml
Jan Ruml

Lizzy Connolly

Connolly Lizzy

Guillermo Iván

Iván Guillermo

André Farwagi

Farwagi André

Vinny Vella

Vella Vinny

Manuela

Manuela

Nejtěžší volba

Nejtěžší volba

Aleje

Aleje