Cerven
ohodnotit

Smrt obchodního cestujícího [TV film]

The Death of a Salesman

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1990
„Filmová adaptace divadelní hry Arthura Millera. V hlavní roli Dustin Hoffman“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrt obchodního cestujícího
Willi Loman je docela obyčejný člověk. Celý život se dřel a na jeho sklonku vidí, že všechny sny a ideály neodpovídají realitě - nebyl úspěšný ani v práci, ani v osobních vztazích. Sahá proto ke krajnímu řešení.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Adaptace legendární hry Arthura Miller a, ve které podal jedinečný herecký výkon Dustin Hoffman. MUler a kongeniálně i Hoffman zachytili v postavě Willyho Lomana rozpad „amerického snu ". Loman má na sklonku svého života pocit, že selhal jak v práci tak v osobním životě a ve snaze zachránit svou rodinu se od-hodlává k sebevraždě, aby mohla být pozůstalím vyplacena pojistka.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Smrt obchodního cestujícího
Smrt obchodního cestujícího je dnes již klasické moderní drama předního amerického spisovatele a dramatika Arthura Mi1lera z roku 1949. Autor v něm s nevšední přesností zachycuje rozpad "amerického snu". Hlavni hrdina, obyčejný, průměrný člověk, na sklonku života poznává, že jeho snahy a tužby zajistit rodině co nejlepší životní standard selhaly. On sám ničeho nedosáhl a jeho synové, v něž vkládal své naděje, půjdou pravděpodobně v jeho stopách. Rozpad ideálu se pokouší zachránit posledním gestem: spáchá sebevraždu, aby rodině mohla být vyplacena jeho životni pojistka. V Millerově dramatu se prostřednictvím detailní psychologické studie spojuje společenská kritika s nesmlouvavým morálním hodnocením. - Úspěšná hra byla poprvé zfilmována v roce 1951. Titulní roli hrál Fredric March, režie se ujal Laslo Benedek. Arthur Miller nebyl s adaptací spokojen. Nová verze vznikla v roce 1985. Slavný filmový herec Dustin Hoffman si předtím hru vybral proto, aby právě v ní mohl prokázat své kvality. Úspěch byl obrovský. Drama mělo na Broadwayi dvě stě padesát repríz. Miller s Hof fmanem poté angažovali západoněmeckého režiséra Volkera Schlöndorffa, který mě1 právě za sebou přepis části Proustova díla (Swannova láska), aby na základě broadwayského představení pořídil (tříhodinovou) teIevizní a (stotřicetiminutovou) filmovou verzi. Autor se podí1e1 na scénáři adaptace, vycházející především z divadelnosti předlohy. Schlöndorff přijímá původní dramatikovu představu, že děj, vytvořený ze série mlhavých vzpomínek, je jakýmsi bleskovým záznamem události i představ protagonisty těsně před smrtí po úmyslně způsobené havárii. - Snímek je samozřejmě beneficí Dustina Hoffmana, který se pro roli mnohem staršího muže než je on sám inspiroval vlastním otcem, jehož život byl podobný osudu smutného hrdiny.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Smrt obchodního cestujícího (1951)

 Smrt obchodního cestujícího (1951)
Smrt obchodního cestujícího n
Death of a Salesman
Žánr: drama / film noir
Země: Spojené státy americké
Režie: Laslo Benedek

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

38 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Co Čech, to chovatel

19:30 - 19:40

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama