Cerven
ohodnotit

Starci na chmelu

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
18.9.1964
„Příběh první velké lásky zrozené na chmelové brigádě“
Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



Příběh se odehrává během jedné chmelové brigády. Namyšlený frajírek Honza se pokusí během večeře zesměšnit spolužačku Hanku, do níž je už dlouho zamilovaný samotářský Filip. Ten dívku brání a s Honzou se porve, za což je pokárán profesorkou. Zatímco Honza a jeho kumpáni marně pátrají, kde Filip přespává, protože jeho slamník v tělocvičně zůstává prázdný, Hanka jeho "komfortní" bydlení na půdě snadno objeví. Filip, nadšený její návštěvou, nevnímá její výtky a z přemíry radosti začne hrát na harmonium, což ovšem přiláká na půdu další dívky. Ty se domnívají, že Filip a Hanka jsou milenci, což se jim dívka marně snaží vymluvit. Když vidí zbytečnost svého snažení, natruc přijme Filipovu nabídku a nastěhuje se k němu na půdu. Když zakrátko objeví jeho úkryt také Honza s kumpány a chtějí Filipa obtěžovat, zakročí Hanka. Předseda družstva oznámí profesorce, že se mu ztratila řada věcí, a Honza, který to slyší, ví, že si je vypůjčil Filip pro Hanku. Napíše anonymní udání, podle něhož předseda s profesorkou objeví Filipův úkryt. Z jeho chování pochopí, že není sám, Filip se však rázně postaví na obranu své společnice a neprozradí, o koho jde. Během vyšetřování se marně snaží přesvědčit profesorku, že dívka u něj pouze bydlela, a prosí ji, aby po její totožnosti nepátrala.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



POZOR SPOILER!!

Studentka Hanka si potrpí na jisté - řekněme excesy, a proto třeba přichází do jídelny v podivných šatech. Zde jí jiný mladík jménem Honza nastaví nohu a za to mu musí Hančin obdivovatel Filip napráskat. Filip je vůbec brán jako podivín, kolektivu se víceméně straní a je nějaký „jiný“. I zde, na chmelové brigádě, bydlí mimo přidělenou tělocvičnu. Zabydlel se na půdě, kterou si zařídil po svém. Sem jednoho večera přichází Hanka. Ovšem přijdou sem i ostatní holky, což Filipa zjevně nepotěší. A Hanka si k němu přenese své věci. Jsou tam spolu, což zvedne jejich pracovní výkon a tak dojde k experimentu, který nemá obdoby. Brigádníci jdou rozděleni do párů a… Nahoře na půdě se objevuje i Honza s dvěma kamarády, ale po postoji Hanky kolbiště opustí. Ovšem pomstu neustále kuje. Mezitím předseda nadává na zloděje, který věci sice krade, ale všude nechává lístek, že si věc jen půjčil. Honza s kumpány přiváže Filipa v lese a spěchá za Hankou. Situace vrcholí, Hanka se nahoře koupe a přichází tam učitelka s předsedou, který zde nalézá nakradené věci. Jak tohle asi skončí? A Filip odmítá Hanku prozradit…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



Nezapomenutelný, nestárnoucí, první a dosud nepřekonaný český muzikál Starci na chmelu natočil v roce 1964 podle námětu Vratislava Blažka režisér Ladislav Rychman. Příběh první lásky dvou spolužáků, která je během chmelové brigády vystavena závisti, nepochopení a pokrytectví ostatních, se diváckou návštěvností řadí k nejúspěšnějším českým filmům. Po premiéře jej viděly bezmála tři miliony diváků. Jeho úspěch lze přičíst zručně vedené "velkolepé" propagaci - ale především zcela výjimečným řemeslným a uměleckým kvalitám: vyprávění je v nejlepších tradicích muzikálového žánru organicky doplněno chytlavými písničkami autorů Jiřího Bažanta, Jiřího Maláska, Vlastimila Hály a textaře Vratislava Blažka. Znamenité jsou i hromadné baletní výstupy v choreografii Josefa Koníčka. Do rolí brigádníků si režisér vybral ze známých osobností jen Vladimíra Pucholta, který tehdy zazářil také ve Formanových komediích, ostatní role obsadil ponejvíce studenty taneční konzervatoře.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



Nejslavnější český muzikál

Tento příběh, ktrý uvidíte a co tak divně začiná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina. Ten může prožít vaše dítě na chmelu a nejen tam a když se nad ním zamyslíte, dosahl svého účelu. Timto nápěvem začiná český muzikál, který není třeba nijak moc představovat. Příběh lásky, která vznikla ke zděšení okolí na chmelové brigádě, patří mezi naše nejoblíbenější filmy své doby take díky skvělým písničkám, které zpívají Karel Gott, Jozef Zíma, Jana Petrů, Karel Štědrý a Jana Malknechtová.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



Nejslavnější český filmový muzikál vypráví o první lásce dvou studentů Hanky a Filipa na chmelové brigádě, jejichž vztah je vystaven závisti a nepochopení ostatních. Snímek se řadí mezi komerčně nejúspěšnější české filmy (nejen) 60. let.

60. léta do české kinematografie přinesla rozvoj nových žánrů, mezi nimi i hudebního filmu. Uvedení filmového muzikálu Starci na chmelu odstartovalo v Československu natáčení řady hudebních filmů různé úspěšnosti (Dáma na kolejích, Kdyby tisíc klarinetu a další).
Snímek vznikl podle námětu Vratislava Blažka a v režii Ladislava Rychmana, který už v 50. letech realizoval pro televizi několik filmových písniček, jež lze považovat za předchůdce pozdějších videoklipů. Do děje diváky uvádí trojice hudebníků, kteří po zbytek filmu zaujímají místo glosujících průvodců. Na pozadí příběhu o první lásce na chmelové brigádě jsou rozvíjeny závažnější problémy vztahu jedince a společnosti nebo mezigenerační
konflikt odlišného pojetí morálky. Moralizující pasáže jsou vyváženy satirickým humorem, lyrickými scénami a především vynikajícími hudebními čísly a baletními výstupy v choreografii Josefa Koníčka. Do rolí brigádníků si režisér vybral ze známých osobností jen Vladimíra Pucholta, hvězdu komedií Miloše Formana, ostatní role obsadil studenty taneční konzervatoře. Nákladný snímek byl natočen na barevný širokoúhlý formát, který dal vyniknout především tanečním číslům, záměrně pro tento formát koncipovaných. Méně známou skutečností je, že Starci na chmelu vznikli také v kopiích s prostorovým čtyřkanálovým zvukem, který byl teprve nedávno rekonstruován,
(tef)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Starci na chmelu



Na chmelové brigádě dojde ke skandálu. Dvojice studentů Filip a Hanka se pro "nevhodné" chování musí předčasně vrátit domů. O tom, že Starci na chmelu jsou skutečně první český muzikál, se hodně mluvilo a psalo. Je tomu opravdu tak a zůstává nezměnitelným faktem, že hodně dlouho obdobně zdařilý film tohoto žánru nevznikl, ačkoli se o to mnozí i opakovaně pokoušeli. Titul, ke kterému se rádo vrací už několik generací.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Na chmelové brigádě se do sebe zamiluje dvojice studentů. Jenže láska Hanky a Filipa je okolím považována za “nevhodné chování” a jsou proto z brigády vyloučeni.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Muzikál aneb Cesty ke štěstí (2015)

 Muzikál aneb Cesty ke štěstí (2015)
Muzikál aneb Cesty ke štěstí n
 
Žánr: muzikál / taneční / romantický
Země: Česká republika
Režie: Slobodanka Radun

(neoficiální pokračování)

Reklama