Zari
ohodnotit

Stát mrtvých

Država mrtvih

Další název:
Janez / The State of the Dead
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
92 minut

Obsah filmu Stát mrtvých

 
Stát mrtvých je posledním filmem legendy jugoslávského filmu Živojina Pavloviće. Střih po jeho smrti převzal režisér Dinko Tucaković. Film je autorovým osobním bolestivým návratem k jugoslávskému rozpadu. Jeho děj začíná v roce 1991 a překlenuje celý prostor Jugoslávie. Jeho hrdina Janez, důstojník JNA, odmítne sloužit v nové slovinské armádě, a musí se proto přestěhovat s celou rodinou do Bělehradu. Jeho dcera se mezitím provdala do Sarajeva a syn má odjet studovat do Kosova. Film sleduje rozpad jedné rodiny a všeobecný úpadek morálních hodnot. Svým národnostním rozpětím poukazuje na nesmyslnost nacionalismu a na nebezpečí ideologických...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2008
"Od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do   Jadrana
Kao niska sjajnog Đerdana. Svetlim   suncem obasjana
ponosito sred Balkana.   Jugoslavijó, Jugoslavijóó..."
První   sloka velmi známé jugonostalgické písně,   která se ozve hned na začátku filmu z úst   rozjuchaných lidí slavících svatbu, aby je   následně málem převálcoval obrněný   transportér s vojáky a čerstvým   prohlášením, že Slovinsko právě vyhlásilo   samostatnost. Jaká neuvěřitelná ironie a   paradox. Je konec. Jugoslávie se rozpadá.
Velmi   netradiční ztvárnění tématu válka v   Jugoslávii v 90. letech z pohledu právě   jugonostalgika, slovinského nižšího   důstojníka. Ten se s tím nemůže smířit.   Zhroutila se Jugoslávie, zhroutil se mu svět!!   Ocitne se v boji za zachování federace v   jugoslávské armádě. Něco takového však už   není přípustné, proto ho jeho lidé, Slovinci,   považují za vlastizrádce. On ale přece není   vlastizrádce, jeho vlastí není Slovinsko, jeho   vlastí je přece milovaná Jugoslávie! Série   neštěstí, bídy, živoření, útrap s   charakterově zkaženým potomkem, nemocnou   manželkou doslova přetékají sociálním   problémem – téma typicky Pavlovićovské. Ať   se snaží ztvárnit jakékoliv téma, jeho filmy   jsou vždycky lehce identifikovatelné. Černé   filmy, zobrazující syrovou realitu, strohé, ale   zase velmi upřímné, jejichž hlavní hrdinové   se vždy topí v bídě a špíně na okraji   společnosti ať už z politických či jiných   důvodů. Bez příkras! Tady to máte na   stříbrnném podnose a poperte se s tím, popcorn   nebrat nebo vám zhořkne na jazyku.
Je mnoho   druhů bídy. Jednou z nich je Janez Kranjc,   jehož idea, to, v co věřil a co miloval –   jeho země – se mu rozpadá a hroutí před   očima jako všechno ostatní v jeho životě. Už   zbyla jen država mrtvih (stát mrtvých).


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama