Cerven
ohodnotit

Štek

Rok:
1988
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1989
„Bolek Polívka v tragikomedii o herci, který se pustil do zápasu s lhostejností.“
Popis / Obsah / Info k filmu Štek
POZOR SPOILER

Mladý herec Ferda přichází pozdě na poradu. Zde už je nový muž, autor nového titulu, nějaký pan Laborec. Ferda má drobné připomínky k jeho „dílu“, ale nic vážného. Přesto je navržen na hlavní postavu hry, Karabu. Ferda o to moc nestojí. Byl vyhozen už ze dvou divadel a i zde cítí průšvih. Nu, začíná se zkoušet a ihned začínají drobné komplikace. Ferda přichází ke své ženě, se kterou nebydlí. Při premiéře vyjde najevo, že se přišli podívat i z ministerstva. Představení se táhne a dost diváků opouští divadlo. Nakonec jej opustí i Ferda sám, a to uprostřed představení. Prostě si sundá kostým a odejde. Za což je pak potrestán důtkou a pokutou pět set korun. Hrát však smí dále a on udělá při představení chybu. Ale diváci se baví, a tak jí hodně přidá. A pak už je to vše úmyslné. Ano, chyby jsou již plánovaně vloženy, jako němé gagy. Legrace je to hezká, ale Ferda přece jen končí jako herec pro děti. Když pak přijde na to, že jeho žena spí s Laborcem, pořádně jej to sebere…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Štek
Hořkou komedii z divadelního prostředí Štek natočil Miloslav Luther podle původního námětu Jana Fleischera. Na scénáři s nimi spolupracoval Ondrej Šulaj a protagonista příběhu, populární divadelní a filmový herec Bolek Polívka. Zneuznaný herec malých rolí Perda sice nedokáže vytvořit hlavní roli ve stupidní současné hře, ale při „štěku", jenž mu byl původně přidělen, v sobě objeví mimořádné komické (či klaunské) nadání. Jako herec tohoto „štěku", později jako inspicient, přemění žalostnou hru současného autora ohňostrojem gagů v aplaudovanou parodii a satiru. Film je kritikou špatných mezilidských vztahů v divadle i mimo ně. Patří k nim vzájemná lhostejnost, škodolibá závist herců, alibismus ředitele, kariérismus ambiciózního, leč neschopného autora a zcela netvůrčí a pokrytecké ovzduší divadla. K tomu se pojí prázdné manželství a nevěra Perdovy ctižádostivé ženy, populární televizní redaktorky. Smutný hrdina už téměř rezignuje, ale v posledním okamžiku najde v masce klauna své skutečné, umělecké posláni. - Režisér pojal předlohu jako frašku či jako satiru na stávající poměry, zvláště v kulturní sféře. Zůstal však jen u povrchního konstatování dobře známých faktů.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Štek
Zneuznaný herec malých rolí Ferda sice nedokáže vytvořit hlavní roli ve stupidní současné hře, ale při „štěku", jenž mu byl původně přidělen, v sobě objeví mimořádné komické nadání. Jako herec tohoto "štěku", později jako inspicient, přemění žalostnou hru současného autora ohňostrojem gagů v aplaudovanou parodii a satiru.

Autor/Zdroj: /Popis


Smutná komédia o neúspešnom hercovi provinčného divadla, ktorý dostáva možnosť hrať hlavnú postavu v hre ambiciózneho autora. Netvorivé a pokrytecké ovzdušir divadla a nespokojnosť v sůkromnom živote ho však prinútia opustiť javisko uprostred premiéry.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pomeranč (1985) [TV pořad]

12:05 - 13:00

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

10:20 - 12:30

121 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

11:50 - 13:00

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

11:55 - 12:50

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama