Cerven
ohodnotit

Svatý Jiří zabíjí draka

Sveti Georgije ubiva aždahu

Další název:
Свети Георгије убива аждаху / St. George Shoots the Dragon
Rok:
2009
Délka:
120 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Svatý Jiří zabíjí draka
Píše se rok 1914 a příběh filmu se odehrává v srbské vesnici na břehu řeky Sávy, která tvoří přírodní hranici s mocnou rakousko-uherskou monarchií. Obyvatelé vesnice jsou rozděleni do dvou radikálně odlišných skupin – statní muži s potenciálem být armádními vojáky a invalidní veteráni, kteří bojovali v předchozích dvou balkánských válkách. Mezi těmito dvěma skupinami panuje krutá nevraživost. Brzy se rozpoutá první světová válka a zdravá mladá generace musí narukovat. Staří veteráni zůstávají ve vesnici a využívají manželky a sestry narukovaných vojáků tak, jak se jen dá. Jejich manželé a bratři v zákopech se o tom dozví pár dní před očekávaným útokem nepřítele. Aby se předešlo vnitřní vzpouře ve vojenském oddílu, srbský vrchní velitel se rozhodne umístit invalidy do přední linie a tím ukončit stále rostoucí napětí. A v popředí těchto mimořádných událostí inspirovaných skutečností režisér rozehrává příběh nešťastného milostného trojúhelníku mezi mladým válečným invalidou, místním policajtem a jeho manželkou, která připomíná starověkou řeckou tragédii.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Svatý Jiří zabíjí draka
V historickém velkofilmu, odehrávajícím se na srbské vsi před první světovou válkou, se střetnou zájmy bojeschopných mužů a válečných invalidů. V centru příběhu stojí milostný poměr ženy místního četníka Dorda s invalidním Gavrilem. Režisér Srdjan Dragojević se inspiroval skutečnými událostmi.

Výpravné historické drama se odehrává v době předcházející vypuknutí první světové války. Na malé srbské vesnici se společnost dělí na muže schopné bojovat a na invalidy z dob balkánské války. Muži pobývající na frontě se vzápětí doslechnou, že ti, co zůstali ve vsi, se zmocňují osamělých žen. Rozhodnou se proto povolat do boje také invalidy. V centru vyprávění přitom stojí milostný trojúhelník mezi místním četníkem Dordem, jeho manželkou Katarinou a mladým invalidou Gavrilem, s nímž měla žena poměr předtím, než přišel ve válce o ruku. Film Svatý Jiří zabíjí draka je adaptací divadelní hry Dušana Kovačeviće. Ten se stal také hlavním autorem scénáře, kde se inspiroval skutečnými událostmi.
Režisér filmu Srdjan Dragojević (*1963) patří mezi nejvýznamnější osobnosti současného srbského filmu (českým divákům je známý například titul Hezké vesnice hezky hoří). Vysokorozpočtový snímek představuje jeden z nejdražších projektů v historii tamější kinematografie a na jeho vzniku se finančně podílela také vláda. Pro věrohodnou evokaci prostředí byla speciálně pro film vystavěná srbská vesnice ve stylu počátku dvacátého století včetně detailního vybavení interiérů domů.

(Cinema Mundi 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Aleksandar Randjelović

Randjelović Aleksandar

Naposled navštívené:
Aleksandar Randjelović

Randjelović Aleksandar