Cerven
ohodnotit

Švéd v žigulíku

Další název:
The Russian Job
Žánr:
Rok:
2017
Délka:
64 minut
Premiéra v ČR:
22.3.2018

Obsah filmu Švéd v žigulíku

 
Automobilka Lada v Toljatti měla v sedmdesátých letech západnímu světu ukázat zázrak sovětské prosperity. Byla dokonalou utopií, o které se nikdo neodvážil pochybovat. O více jak čtyřicet let později prodělává miliardy rublů ročně a pomalu se rozpadá. A nikdo se jí neodváží dotknout.

Švédský krizový manažer má v upadající továrně předvést zázrak kapitalistického obchodního modelu. Bo Inge Andersson, bývalý voják, který už jednu ruskou automobilku vzkřísil, přichází do Toljatti s malým týmem a velkým cílem. Stát se prvním cizincem, který společnost dovede k zisku. A nikdo se mu neodváží vzdorovat. Zatím.

S prvními kroky k záchraně se...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Rusové změnu nechtějí. Švéd v žigulíku sbalil kufry i s Češkou

Postavil na nohy spoustu upadajících podniků, než jednou narazil. Dokumentární film Švéd v žigulíku od režiséra Petra Horkého sleduje snažení švédského manažera, který má vrátit slávu ruské automobilové značce Lada. S pomocí českého týmu včetně své přítelkyně. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr HorkýPetr Horký  
scénář:
Petr HorkýPetr Horký  
kamera:
Milan BurešMilan Bureš  
střih:
Filip VeselýFilip Veselý  
trailer
Distributor v ČR:
Pilot Film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Švéd v žigulíku >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2018
Sonda do způsobu ruského myšlení
Sonda do současné ruské (post?)komunistické   společnosti. Sleduje velkou rozmazlenost ruských   občanů státem. Prostě velmi zajímavý   dokument, který diváka vybízí k zamyšlení   nad různými národními mentalitami a   rozdílnými přístupy k řízení firmy i práci   samotné. Zní to jen jako business dokument, ale   není tu minuta i problematika lidských vztahů   na pracovišti v čistě osobní nebo dokonce   partnerské rovině. Doporučuji. 9/10
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.8.2018
Dokument z ruské automobilky v Togliatti, kde se   vyráběly legendární ”žigulíky“, alias   Lady. Pro ty, co to nepamatujou: Žigulíky byly   za komančů auty ”vyšší střední vrstvy“.   Byl proletářský plebs, (obyčejní dělníci),   který neměl žádná auta /těch byla   většina/, pak nižší střední třída,   (mistři, malý vedoucí, nižší komunističtí   funkcionáři), ti měli škodovky. Nad nimi   vyšší střední třída, (šéfové ve   fabrikách, doktoři, vyšší komunističtí   funkcionáři, šikovní meloucháři,   hospodští, zelináři a řezníci), tito měli   žigulíky. No a nakonec ještě elita, (veksláci   a velmi vysocí komunističtí funkcionáři),   kteří měli zapaďácká auta z   Tuzexu.

Dokument zastihuje automobilku v   okamžiku, kdy se jí, po bolestné   kapitalistické transformaci, z úpadku snaží   vytáhnout švédský krizový manager Bo   Andersson. Prototyp tvrdého kapitalisty, který   se sice občas snaží ukázat lidštější   tvář, ale… …ale tvrdej je. Povede se mu sice   automobilku pozvednout, (i za cenu   propouštění), a uvést na trh nový úspěšný   model Lada Granta, leč nakonec stejně narazí na   ”ruská specifika“ a je ”odejit“. Bál   jsem, se, že mě tato podnikatelská tématika   tolik nezaujme, ale dokument rozhodně zajímavý   je a to nejen tím, že Anderssonova   přítelkyně-partnerka je Češka, (ano tak   trochu balada o tom, jak šéf sbalil   podřízenou, či naopak?). I někteří jeho   další spolupracovníci z řad manažerů jsou   Češi, takže v dokumentu je výrazná ”česká   stopa“, nejen osobou režiséra.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama