Cerven
ohodnotit

Světla v soumraku

Laitakaupungin valot

Další název:
Svetlá v súmraku (SK); Lights in the Dusk; Ljus i skymningen; Les Lumières du Faubourg; Vartija
Rok:
2006
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
4.1.2007
„Poslední kladný hrdina podle Akiho Kaurismäkiho.“

Obsah filmu Světla v soumraku

 
Film Světla v soumraku uzavírá volnou trilogii o lidech na okraji společnosti, již tvoří se snímky Mraky odtáhly a Muž bez minulosti. Poněkud paradoxně se jedná o nejpesimističtěji laděný film z celého triptychu, i když je diskutabilní, jestli je adekvátní vnímat tematizovanou osobní oběť ryze negativně. Nahlédneme-li ji z perspektivy historicky definovaného romantismu, tak pro své osobní přesvědčení je až životně nezbytné snášet i nejtěžší rány osudu pro skutečnost a pravdivost prožitku.

Hlavní hrdina filmu Světla v soumraku se jmenuje Koistinen. Jeho křestní jméno se nikdy nedozvíme už jen proto, že pokud si některá z dalších postav na...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
finská, ruská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
6.10.2011
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Světla v soumraku >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.2.2011
Finský Honza aneb Jak chudák do ještě větší   nouze přišel. Možná se Kaurismäki inspiroval   (ne poprvé) právě touhle Cimrmanovou pohádkou.   Znovu nemluvný hrdina, tichá hrdost   ponížených, modelové situace, typizované   postavy a dialogy. Hledat v Kaurismäkiho filmech   realističnost je zásadní chyba, stylizace je u   něj zcela záměrná, jeho vyprávění je na   stereotypech postavené a díky nim působí tak   trochu jako mýtus. Mám tenhle jeho styl rád,   ale přece jen: aspoň náznak vývoje by   neškodil. Zdá se mi jako by se zasekl někde   tam, kde byl Jarmusch v období Podivnější než   ráj (docela by mě zajímalo, který z těch dvou   uměleckých blíženců přišel dřív s těmi   zatmívačkami).
weitinger
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.4.2010
Pěkné
Po dlouhé odmlce se ozval tenhle klasik finského   filmu a návrat je to povedený. S   minimalistickými prostředky umně vystihl   osamění obyčejného člověka v dnešním   velkoměstě. Neříkám, že příběh je nějak   světoborný, o tohle tu nejde. Naopak výprava je   jedinečná, popis metropole je až děsivě   odcizující se životu. A to nemluvím o   hereckých výkonech, zde si s gustem zahrály i   postavy ve vedlejších rolích. Jak tenhle   strohý styl kontrastuje s přehnanými,   překombinovanými kreacemi v běžných   amerických filmech, kde máme často pocit, že   TAKHLE to v životě rozhodně   nechodí.
Poznámečka: režisér je vášnivý   kuřák, takže cigareta provází film od   začátku do konce. A to už se ve filmech vidí   málokdy, snad naposled ve francouzských filmech   s Belmondem a ve filmech pro pamětníky.
ChewieDC
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.11.2007
Psychologicky propracované postavy? Kde? Je   hlavní postava, která pořád někam odevzdaně   civí a pokuřuje propracovanou postavou? Těžko.   Syrové? Kde? Statické záběry, ve kterých si   všichni herci zapomněli mimické svaly někde   doma a prostoduchý děj, jehož synopse by se   vešla na tři věty i s pointou, to prostě u mě   není dobrý film. Seznámení s Kaurismäkim tedy   u mě zrovna dobře nedopadlo. Možná pokud bych   se chtěl unudit k smrti, natáhl bych Světla v   soumraku na dvojnásobnou stopáž a výsledek by   byl jistý.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Světla v soumraku (2006)Světla v soumraku (2006)Světla v soumraku (2006)Světla v soumraku (2006)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
U muziky na Silvestra

U muziky na Silvestra
U muziky na Silvestra

Třináctá komnata

Třináctá komnata

Auta 2 (Cars 2)

Auta 2
Cars 2

 Banksy

Banksy

Naposled navštívené:
U muziky na Silvestra

U muziky na Silvestra
U muziky na Silvestra

Třináctá komnata

Třináctá komnata

Auta 2 (Cars 2)

Auta 2
Cars 2

 Banksy

Banksy