Cerven
ohodnotit

Světlo z temnot [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1982
Délka:
140 minut, 70+70 minut
Premiéra v ČR:
24.3.1987

Obsah filmu Světlo z temnot

 
Dvoudílná životopisná inscenace o jednom z největších českých velikánů Janu A. Komenském (Zdeněk Řehoř) zachycuje krátký ale důležitý úsek jeho života mezi lety 1642-1648, kdy probíhá jeho diplomatická mise na švédském královském dvoře.

Autor: klasifikátor
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Typ:
[TV inscenace]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Světlo z temnot >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.6.2021
Brněnská televize natočila dvoudílnou   studiovou inscenaci o Janu Amosovi Komenském,   který na švédském královském dvoře během   konce třicetileté války oroduje za Českou   zemi. Do hlavní role Amose byl obsazen Zdeněk   Řehoř, což byla výborná volba. I další   obsazení bylo velmi zdařilé, ať už Miriam   Vránová (švédská královna Kristina), Václav   Voska (kancléř Oxenstierna), Oldřich Slavík   (královský sekretář Moe), nebo Josef Karlík   (hrabě Tyllenborg). Dobová atmosféra z   obrazovky přímo sálala a to i zásluhou hudby   Jiřího F. Svobody. Režisér Jiří Bělka byl   ve svém oboru zkušený řemeslník a tuhle   historickou událost zpracoval nadmíru   věrohodně.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.6.2021
Tuhle studiovou televizní inscenaci z   brněnského studia jsem si připamatoval po více   než čtvrtstoletí a jen si potvrdil, že jde o   hodně vydařený počin. Na poměry naší   televize 80.let a fakt, že se točilo ve   "vedlejším" studiu se povedla výprava   a herecky to bylo víc než dobré. Zářil   nejenom nezbytný pražský export v hlavních   rolích tedy Zdeněk Řehoř a Václav Voska ale   také brněnští bardi Ladislav Lakomý (De   Geer), Oldřich Slavík (Moe), nebo Josef Karlík   (Tyllenborg) podali určitě nadstandardní výkon   a neztratila se ani Miriam Vránová-Brochová v   roli švédské královny Kristiny. Kromě dobré   podívané jde navíc o připomenutí   důležitého úseku našich dějin. Tyhle   televizní studiovky mají (nebo spíše měly)   velké kouzlo, když se povedou.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Apollo 13

Apollo 13
Apollo 13

Skleněný (Glass)

Skleněný
Glass

Běžec (Running)

Běžec
Running

Kotrmelec

Kotrmelec
Kotrmelec

Naposled navštívené:
Apollo 13

Apollo 13
Apollo 13

Skleněný (Glass)

Skleněný
Glass

Běžec (Running)

Běžec
Running

Kotrmelec

Kotrmelec
Kotrmelec