Cerven
ohodnotit

Světová válka Z

World War Z

Další název:
Svetová vojna Z (SK)
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
27.6.2013
„Bývalý vyšetřovatel OSN pomáhá zastavit zombie pandemii.“
Popis / Obsah / Info k filmu Světová válka Z
Gerry Lane je Organizací spojených národů vyslaný napříč celým světem a v neustálém boji s časem se musí pokusit zastavit rozsáhlou smrtící zombie epidemii, která začíná rychle likvidovat veškerý život na zemi.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Světová válka Z
POZOR SPOILER

Všude se mluví o nějaké epidemii. Hlavně v televizi.
Mladí manželé Garry a Kane Laneovi jsou ještě v posteli, když jsou přepadeni svými dětmi. Obě dcerky Rachel a Constance je takto budí. Ale jinak je to ráno jako vždy. Akorát když jedou pryč, pozorují kolem samé podivnosti. Uváznou v zácpě a z té je osvobodí až šíleně jedoucí řidič. Všude kolem lidé napadají jiné lidi.
Když rodina zjistí, že starší dcera Rachel nemá svůj lék na astma, jdou do lékárny. Všude kolem probíhá rabování.
Rodina se pak ukryje v bytě cizinců, kde mají malého kluka Thomase.
I s ním se jim podaří před zuřivci dostat až na střechu domu, kde přistane vrtulník. Ten s nimi odlétá pryč. Ten je dopraví na letadlovou loď Argus.
Garry se pak vydává s dalšími šesti muži letadlem na průzkum. Plán je najít místo, kam se virus nedostal.
Hned po přistání narazí jak na nakažené, tak na zdravé. Jsou to muži, kteří se bránit umí.
Po krátké návštěvě u nich odlétají muži pryč, a za letu vidí atomový výbuch. Poté přistanou na letišti v Atarotu. Garry pak jde do Jeruzaléma. Zde je svědkem, jak nakažení přelézají hodně vysokou betonovou zeď. Opět nastává útěk, a to běloruským letadlem. Jenže i v něm se projeví nákaza a Garry granátem uklízí. Tím ovšem udělal do letadla díru a podtlak již dělá svoje.
Letadlo pochopitelně havaruje, ale Garry přežívá. Když se pak dostane na základnu, kam chtěl, tři dny spí.
Když se probere, dozvídá se o smrti své ženy. Přesto nevzdává svůj boj a předkládá návrh. Hlavní roli v něm hraje jiná smrtelná choroba.
K tomu, aby se dal plán jen vyzkoušet, musí se Garry vydat mezi hromadu zombií a dát v sázku opět svůj vlastní život. Ocitá se sám mezi nestvůrami...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Světová válka Z
Jednoho dne se Gerry Lane (Brad Pitt) se svou rodinou ocitne uprostřed dopravní zácpy. Lane, který je bývalým vyšetřovatelem OSN, však tuší, že se nejedná o obyčejný dopravní kolaps. Helikoptéry, které křižují nad jejich hlavami a agresivní honička policistů na motorkách mu napoví, že celé město propadá panice. Něco totiž způsobuje, že se davy lidí začínají navzájem brutálně napadat. Jedná se o smrtící virus, který se šíří obyčejným kousnutím. Jedno takové kousnutí totiž změní člověka k nepoznání - rázem je z něj nemyslící a divoké stvoření. V tomto zmatku se z každého účastníka dopravní kolony stává nebezpečný nepřítel.

Původ viru je neznámý, počet nakažených roste každý den exponenciální řadou a z nákazy se rychle stává globální pandemie. Když nakažení začnou rozvracet armády a svrhávat vlády všech států světa, musí se Lane vrátit ke svému dřívějšímu nebezpečnému životu, aby ochránil svoji rodinu. Zastává tak vedoucí úlohu v zoufalém celosvětovém pátrání po zdroji epidemie a nalezení účinné ochrany, aby došlo k zastavení lavinovitého šíření.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 27.04.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Světová válka Z
V příběhu o lidstvu likvidovaném smrtící, prudce nakažlivou nákazou Světová válka Z potvrzuje režisér Marc Forster svůj žánrový rozptyl: na svém kontě má totiž nejen ekologickou bondovku Quantum of Solace (FP 12/2008), ale i psychologické drama Ples příšer (2001, FP 9/2002), viktoriánskou love story Hledání Země-Nezemě (2004, FP 3/2005) nebo černou komedii Horší už to nebude (2006, FP 5/2007). Stylově i tematicky nesourodé portfolio ovšem spojuje vypravěčská suverenita a smysl pro sepětí herecké akce a silného vizuálu, jež charakterizují i jeho nový katastrofický horor. Pro Forsterův přístup k nejrůznějším látkám a žánrům je příznačná i formální „podvratnost“, jež se ovšem tentokrát neuplatňuje. Tím se film liší od knižní předlohy amerického spisovatele Maxe Brookse, jejíž adaptace prošla během několika let složitým vývojem. Příběh zformovala i skutečnost, že se projekt rodil pod produkčním patronátem Brada Pitta, s nímž se od začátku počítalo pro hlavní roli. Nakonec vznikla ambiciózní žánrová podívaná, která na základě béčkového subžánru zombie-hororů buduje příběh nadstandardně disponovaného hrdiny, zásadně zasahujícího do války mezi lidmi a nemrtvými protivníky. – Gerry Lane je bývalý vyšetřovatel OSN, který nechal nebezpečné práce kvůli milované rodině. Tu však může v podmínkách celosvětové apokalypsy ochránit jen tehdy, když se jako vyslanec OSN vydá hledat ohnisko bleskurychle se šířící nákazy. Ta mění zasažené oběti během krátké doby v krvežíznivé, okamžitě útočící zombie, hledající si stále další potravu. Výměnou za bezpečí manželky a dvou malých dcer se hrdina vydává na jakousi cestu kolem světa, aby se přes Severní Koreu a Izrael dostal až na kliniku ve waleském Cardiffu. Tam náhodou nalezne prozatímní řešení problému, tedy způsob, jak se stát pro útočící zombie „neviditelným“. – Napínavý snímek, připomínající svým „civilním“ charakterem apokalyptickou sci-fi Potomci lidí (FP 12/2006)) či katastrofický thriller Nákaza (FP 12/2011), se vzhledem k uspokojivým tržbám velmi pravděpodobně dočká pokračování. – Na filmu se původně podílel kameraman Robert Richardson, který později přešel na western Nespoutaný Django a který stáhl z titulků své jméno na protest proti dodatečné konverzi na alternativní stereoskopický formát 3-D.
-ap-, Filmový přehled 2013/9


Popis / Obsah / Info k filmu Světová válka Z
Jeden člověk se snaží zabránit konci lidské civilizace. O nic menšího ve výpravném thrilleru Marca Forstera nepůjde. Že se jedná o jeden z největších filmů letošního roku, potvrzuje nejen obsazení Brada Pitta do hlavní role, ale především vyjádření režiséra, mimo jiné tvůrce bondovky Quantum of Solace, který prý nic tak velkého dosud netočil.
Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože  podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě.Brad Pitt nefiguruje u Světové války Z jako „pouhý“ herec, stál u zrodu celého projektu, protože jeho společnost Plan B koupila práva k úspěšné knižní předloze. Režisér Forster tvrdí, že mít představitele hlavní role, jenž je zároveň producentem, skýtá mnoho výhod. „V první řadě musím říct, že s Bradem Pittem před kamerou i za ní jsem se cítil mnohem komfortněji, protože, když znáte jeho kariéru, víte, že má skvělý vkus a cit pro dobrá témata, takže se nemůže nic stát. Navíc se všechny problémy daly řešit okamžitě. To natáčení bylo vlastně sranda, tématu navzdory,“ říká režisér Marc Forster.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama