Cerven
ohodnotit

Obsah filmu Svítání Zuluů

 
Jižní Afrika 1879. S ultimatem, které není možno dodržet, vyprovokuje Sir Henry B. Frere domorodé kmeny Zulluů k ozbrojené agresi. Na základě falešných informací domnělých zajatců, činí generál Lord Chelmsford chybné rozhodnutí, rozdělit britské oddíly. Colonel Dumford narazí proti mocné přesile. S jistou smrtí bojují vojáci až do posledních vteřin. Na konci bitvy stojí velká porážka britské koloniální armády, způsobená 25ti tisíci odhodlaných na smrt válečníků kmene Zuluů.

Film prošel kiny začátkem 80. let

Autor: jarda53
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.10.2014
Klasická rekonstrukce jedné mimořádné bitvy v   Jižní Africe. Snímek poukazuje na přehnanou   namyšlenost a nadřazenost britských   kolonizátorů a ohromnou odvahu domorodých   kmenů. Tvůrci se nijak nesnažili vytvořit   nějaké vlastenecké dílo. Pouze lehce   odvyprávěli příběh o odvaze a chybných   rozhodnutích. Masové bojové scény jsou i na   dnešní dobu velice dobře zvládnuté a dech   vyrážející. Už kvůli tomu stojí snímek za   povšimnutí. Dnes by bylo natočení takové   scény tak nákladné, že by to bylo takřka bez   pomocí počítačů nerealizovatelné. Svým   ztvárněním a postupem se jeví tento   historický válečný počin za povedený.
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2011
Tento film jsem znal spíše teoreticky, protože   byl zařazen do filmografie Burta Lancastera. Moje   překvapení nad poctivě odvedenou režíjní   práci Douglasem Hickoxem bylo značné. Bojové   scény jsou jednoznačně strhující a na pozadí   celého konfliktu se vynořuje zdrcující   porážka britských lépe vyzbrojených   koloniálních oddílů. Poněkud negativně   působí opakované zdůrazňování lstivosti   domorodých válečníků kmene Zulů a s tím   spojeného až sadistického likvidování celých   skupin ustupující britské armády.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama