Cerven
ohodnotit

Tango a Cash

Tango & Cash

Další název:
The Set Up (USA - pracovní název)
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
26.12.1991
„Drsni policisté Sylvester Stallone a Kurt Russell v nelítostném střetu s narkomafií“
Popis / Obsah / Info k filmu Tango a Cash
Elegantní poručík Ray Tango zneškodní kamión převážející drogy. Drsný polda Gabe Cash si o tom s úšklebkem přečte v novinách a vzápětí se musí bránit útoku najatého čínského vraha. Obou policistů už má Yves Perret, mocný král podsvětí, plné zuby a rozhodne se je zlikvidovat. Na mysli ovšem nemá obyčejnou vraždu. Vláká je do opuštěné budovy, kde se oba muži poprvé osobně setkají. Vzápětí objeví zavražděného muže a než stačí cokoli podniknout, jsou zadrženi agenty FBI a obviněni z vraždy a odsouzeni na základě Perretem podvržených důkazů. Nejenže jsou veřejně zostuzeni, ale navíc se ocitnou ve vězení, které dříve hojně zásobovali těmi nejhoršími zločinci. Je jisté, že tady dlouho na živu nevydrží. Zbité policisty první noc na poslední chvíli zachrání zástupce vězeňského správce, který jim také poradí jak uprchnout. Následující noci oba využijí příležitosti a skutečně se jim podaří uniknout. Každý sám se pak pouští do pátrání po muži, který je dostal do pasti. Zatímco Tango si "vezme do prádla" agenta FBI, který je zatýkal, Cash "zpovídá" zvukového mistra, který vyrobil falešnou magnetofonovou nahrávku. V nočním klubu pak Cash vyhledá tanečnici Kiki, která by měla mít spojení na Tanga. Ta ho zachrání před policejní šťárou, když ho v ženském přestrojení odveze hlídkám přímo před nosem. Tango a Cash se vyzbrojí speciálním obrněným vozidlem a vyrazí přímo do mafiánova hlavního stanu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tango a Cash
Vždy elegantně oblečený policista Ray Tango a jeho kolega nedbalého zevnějšku Gabe Cash patří k nejvýkonnějším ochráncům zákona v Los Angeles a důkladně znepříjemňují život a obchody mocnému gangsterskému šéfovi Perretovi. Místo, aby je nechal zavraždit, rozhodne se Perret zbavit se svých protivníků promyšleným způsobem. Oba policisté jsou vylákáni do opuštěného skladiště a pomocí zfalšovaného magnetofonového pásku obviněni z vraždy federálního agenta.. Jsou posláni do vězení, kde se setkávají s řadou svých bývalých nepřátel, dychtících po pomstě. S přispěním policejního kapitána, který za vším tuší nekalou hru zločineckého podsvětí, se jim podaří za dramatických okolností uprchnout. Oba do té doby velcí rivalové Tango a Cash jsou nuceni spolupracovat, aby očistili svou pověst. Nedá jim mnoho práce zjistit, kdo za celým komplotem vězí. S vypůjčeným speciálním policejním vozidlem napadnou a zničí opevněný Perretův úkryt a gangsterovi nepomůže ani Tangova sestra Kiki, jíž se zmocnil jako rukojmí. Tango a Cash Perreta zlikvidují a jsou znovu přijati k policii. Cash má konečně čas se pořádně dvořit Kiki, i Když Tango má zásadní námitky proti tomu, aby jeho sestra chodila s policistou.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tango a Cash
Kriminální komedie Tango & Cash vychází z běžného schématu současného amerického akčního filmu, kde mnohem důleži-tější než logicky vyprávěný příběh jsou tvrdé pěsti, rychlé a průpalné zbraně, divoké honičky, ještě divočejší přestřelky a nakonec i nezbytné pyrotechnické efekty v podobě četných výbuchů a požárů. Hlavními hrdiny jsou dva pověstní detektivové z Los Angeles, kteří si konkurují v úspěšností svých zásahů. Tváří v tvář se však setkají až díky hře; kterou s nimi rozehraje mocný boss podsvětí Perret. Muži zákona )sou odsouzeni za vraždu, kterou nespáchali, a jen taktak uniknou z vězení, kde měli být zlikvidováni. Z konkurentů se však stali přátelé, pro něž není problém pomstít se. Cash se navíc setká s Tangovou sestrou Kiki.. - Celý snímek je postaven na představitelích titulních rolí. Překvapí především Sylvester Stallone jako vždy elegantní, inteligentní, ale tvrdší Tango, který se s pohrdáním vyjadřuje o Rambovi jako měkotovi. Kurt Russell v postavě drsného přímočarého Cashe ("ne)dřfv střílí, potom myslí") celkem zůstává v rámci svých typů. Poněkud těžkopádný humor vyplývá z chladnokrevného postoje obou mužů k nebezpečným situacím a z jejich předstírané rivality. Divácky vděčný film rutinovaně natočil známý ruský, dnes už americký režisér Andrei Konchalovsky (Andrej Kon-čalovskij).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Kokainový král Yves Perret (Jack Palance) udělal osudovou chybu: rozhodl se nastražit léčku dvěma nejlepším policistům z Los Angeles, kteří mu již hezkou řádku měsíců lezli na nervy - Rayovi Tangovi (Sylvester Stallone) a Gabeovi Cashovi (Kurt Russell). Mafiánova intrika byla skvělá, geniální, nápaditá, byla to ďábelská pomsta, propracovaná do nejmenších detailů. Kníže podsvětí počítal absolutně se vším - kromě jediné věci: že se Tango a Cash naštvou. A to je horší, než vypustit z klece dva rozzuřené a hladové tygry...
Jen málokterý snímek uváděný v současné době v našich kinech má tak závratné tempo jako tato Končalovského parodie na akční filmy. A snad jen zde je Stalloneův dnes již všeobecně vžitý image (pramenící zejména z postav jako Rambo a Rocky) zlehčován a na několika místech dokonce otevřeně zesměšňován.
Možná, že právě nápad stylizovat celý snímek do lehce parodické polohy byl rozhodující jak pro výjimečné tempo střihu, tak i pro lehkost, s níž je děj vyprávěn, s níž jsou bravurně rozehrávány jednotlivé scény. Na konci žádné epizody nechybí humorná pointa, každý výjev má závratnou dramatickou gradaci. Vládne zde nadsázka a jemná, nenásilná recese. Humorný nadhled je patrný jak z charakterizace postav, počínaje jejich oblečením (Ray Tango vždy oděný do drahého obleku se výrazně odlišuje od kolegy Cashe, který preferuje odřené džíny a polovojenské bundy) a konče jejich rozdílným způsobem vyjadřování, jenž se nejzřetelněji projevil ve scéně soudu, kde po veleslušné a submisivní Tangově řeči Cash pronesl několik vět, které se v tištěné podobě prostě nedají reprodukovat.
Ale nejenom tato téměř propastná rozdílnost charakterů dvou hlavních hrdinů je zdrojem směšných situací. Kdo chodí častěji na akční filmy, brzy pozná, ve kterých chvílích si režisér se scenáristou dělají legraci ze samotného žánru. Ba co víc - ve scéně útěku z vězení Končalovskij dokonce do určité míry paroduje podobnou scénu ze svého vlastního, již dříve natočeného snímku Runaway Train (Splašený vlak). Úsečné dialogy z thrillerů jsou zde nahrazeny zlehčujícími replikami typu: "Obávám se, že golfové hřiště tu patrně nemají," (vysloveno Cashem poté, co byl dopraven do věznice), nemluvě už o nepřeberných možnostech komediálních situací, které nabízí paranoidní chování gangsterského šéfa Perreta nebo třeba milostný vztah Cashe k Tangově sestře. Jsou zde zlehčeny i takové tradiční postupy akčních snímků, jako je kupříkladu střídání dramatických a retardačních scén. Vzpomeňme v této souvislosti alespoň epizodu milostného sblížení Cashe a Kiki (Teri Hatcherová), jež vrcholí tím, že (téměř) se milující pár je zcela nečekaně vyrušen Tangem střílejícím z revolveru na nevítaného návštěvníka, stojícího za balkónovým oknem.
Tango & Cash je filmem, na němž se určitě pobavíte. Nemusíte mít rádi akční filmy, stačí, když se vám líbí kvalitní komedie.
hou Cinema 1991/8/6

Autor/Zdroj: hou/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama