Cerven
ohodnotit

Tenkrát v ráji

Další název:
Vtedy v raji; Once Upon a Time in Paradise
Rok:
2015
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
27.10.2016
„Láska ve stínu hákového kříže.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tenkrát v ráji
Legendární horolezec, letec a boxer Josef (Joska) Smítka byl ve třicátých letech mezi českými sportovci pojmem. Jeho životní příběh se stal předlohou pro biografický román spisovatele Josefa Urbana a posléze i pro filmové drama. Snímek vypráví o počátcích Joskovy horolezecké kariéry i o jeho lásce k vysněné ženě, líčí však především příběh jeho vzdoru proti nacistickému režimu. Joska odmítne odjet do Německa v rámci totálního nasazení a místo toho se uchýlí do skal, kde přežívá s pomocí kamarádů. Jenže nemilosrdná protektorátní mašinerie dokáže dosáhnout hodně daleko. Zejména když má ve svých službách důstojníka SS, který je také horolezec a zná se s Joskou z minulosti…

V hlavní roli Josky Smítky se představil jiný známý český vrcholový sportovec, kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný medailista z LOH v Londýně 2012.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Tenkrát v ráji
Melodrama Tenkrát v ráji režisérů Petera Pálky a Daniela Krzywoně vzniklo podle stejnojmenného románu Josefa Urbana, v němž autor zpracoval životní osudy českého horolezce a letce Josefa Smítky (21.12.1919, Turnov – 27.3.1945, Terezín) a manželů, spisovatelky a horolezkyně Vlasty Koškové–Štáflové (1.4.1907, Petrovice u Rakovníka – 14.2.1945, Praha) a malíře Otakara Štáfly (30.12.1884, Havlíčkův Brod – 14.2.1945, Praha), během let 1938–1945. – V románu i ve filmu jsou však historická fakta značně upravena. Například Josef Smítka a jeho opuštěný otec jsou vylíčeni jako chudí proletáři z vesnické samoty; ve skutečnosti Smítkovi rodiče patřili k turnovské honoraci. Vlasta Štáflová (ve filmu Brázdová) je popsána jako Smítkova milenka, která s ním má pravděpodobně dítě, a je zastřelena v Terezíně při útěku. Smítka a Štáflová však milenci nebyli, za německé okupace se již nestýkali a žena zahynula bezdětná s manželem během spojeneckého náletu na Prahu v únoru 1945. Milostný trojúhelník doplňují smyšlené německé postavy Joskova kamaráda Heinricha, jenž celý příběh v retrospektivě vypráví, a jejich společného přítele Horsta, který jako fanatický nacista oba dostane do Terezína. – Vyfabulovaný film obsahuje řadu náročných horolezeckých scén (hlavní postavu hraje neherec, vodní slalomář Vavřinec Hradilek) a zajímavé obrazy z Českého ráje. Ztroskotává však na nevěrohodnosti, těžkopádnosti, překombinování děje a na žánrových klišé. Až absurdně je pojata postava horolezce Němce Horsta, který jako invalida a veterán SS z východní fronty stíhá své bývalé přátele, má na povel gestapo i terezínskou pevnost, kam si jen tak přiveze ženu, aby se ji pokusil znásilnit. Z příběhu o významném českém horolezci zůstává v hollywoodském duchu vytvořené tradiční melodrama o ženě mezi dvěma muži, bez hlubšího poselství, náhodou se odehrávající ve skalách a na pozadí druhé světové války. – Film byl natáčen od konce září do poloviny prosince 2015 po čtyřiačtyřicet dnů třemi štáby. Původně plánovaná premiéra na přelomu dubna a května 2016 byla kvůli nominaci Vavřince Hradilka na letní olympijské hry v Riu de Janeiro přeložena na říjen. – Osobě Josefa Smítky se věnoval také středometrážní dokument Tenkrát v ráji aneb Damals im paradies (2011; r. David Svárovský).

Zdroj: NFA / -jl-


Popis / Obsah / Info k filmu Tenkrát v ráji
Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí.

A-company CZ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

100 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

08:30 - 09:15

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:40

14 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:10 - 08:40

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama