Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Texaský masakr motorovou pilou 2
Režisér Tobe Hooper se po dvanácti letech vrátil k domácím receptům texaské kuchyně, jen tentokrát místo sugestivní hrůzy a nervy drásajícího vypětí svého legendárního debutu servíruje vyšinutou hororovou satiru na tradiční americké ideály v čele s institucí rodiny a snu o velkém úspěchu malých rodinných podniků.
Producent Menahem Golan snil o tom, že ze společnosti Cannon Films udělá jedno z hollywoodských hlavních studií po vzoru zlaté éry továrny na sny, kterou bezmezně obdivoval. V době, kdy Hollywood procházel restrukturalizací, Golan svou společnost zarytě vedl po vzoru mnoho let přežitého klasického studiového systému, jehož součástí bylo také smluvní vázání tvůrců a hvězd na tři či více projektů najednou. Jedním z filmařů, kterého si takto pojistil, byl i zářný talent hororového žánru Tobe Hopper, který v roce 1974 navždy proměnil celý žánr fenomenálním Texaským masakrem motorovou pilou (The Texas Chain Saw Massacre).
Díky smlouvě na tři filmy a štědrému finančnímu zázemí mohl Hooper pod záštitou Cannon Films realizovat osobní libůstky, jakými jsou pocta klasickým britským hororům Síla života (Lifeforce, 1985) a remake padesátkového paranoidního sci-fi braku Invaders from Mars (Invaze z Marsu, 1986). Hlavním důvodem, proč Golan smlouvu Hooperovi nabídl, byla vidina kasovního trháku v podobě pokračování režisérova nejslavnějšího filmu.
Hooper ovšem k zadání natočit dvojku Texaského masakru motorovou pilou přistoupil jinak, než jak si představoval nejen jeho chlebodárce, ale i většina diváků nadšených prvním snímkem. Namísto toho, aby se podruhé vydal do stejné řeky drásavého a impresivně natočeného hororu, totiž sequel pojal jako hororovou frašku, která vedle toho, že jednotlivým členům ústřední kanibalské rodiny dává bizarní psychologii a absurdní motivace, si ještě satiricky utahuje z ikon a hodnot Ameriky.
Zastřešující šílenství a hysterie pak nejsou pouze projevy uzavřeného burleskního světa filmu, ale současně reflexí osmdesátkové společnosti a kultury. Tváří v tvář bláznivé realitě tak Hooper vytvořil pompézní pouťový dům hrůzy plný morbidně vyšinutých panoptikálních výjevů, jehož stěnami rezonuje hrdelní řev děsu i vyhrocené zvrácenosti.

Jiří Flígl
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Texaský masakr motorovou pilou 2
POZOR SPOILER!!

Dva mládenci, dost sjetí, jedou autem do Dallasu. Volají do rádia moderátorce, kličkují po silnici a vůbec blbnou. Smích je přejde, až jsou napadeni mužem s koženou maskou, který stojí na druhém a autě a v rychlosti sto čtyřicet kilometrů v hodině uřízne řidiči kus hlavy. Auto pak pochopitelně havaruje a na místě nehody se ocitá zástupce Enright, kterého jiný vyšetřovatel ihned zpraží, že jej tam nechce. Enright však dělá na „motorové pile“ čtrnáct let a nedá se od případu jen tak snadno odstrčit. Navíc za ním přijde moderátorka Vanita Brocková, které kluci volali v okamžiku napadení, a ona vše slyšela přes telefon. Má to nahráno a nabízí Enrightovi pomoc. Ten ji zpočátku odmítá. Pak si však koupí dvě motorové pily a Vanitu navštíví. Prosí ji o zveřejnění nahrávky vraždy. Ta souhlasí a nahrávku odvysílá. Když pak zůstane sama ve studiu, zjistí, že ji navštívil velmi podivný člověk. A pak tam vpadne muž s motorovkou. Ukáže se, že ti dva jsou kumpáni. Motorovka honí Vanitu a komplic utluče kladivem jejího kolegu. Ujíždějí s mrtvolou a Vanita za nimi. Pak se propadne do země. A nepomohl jí ani Enright, kterému nyní ona říká Levák a on jí Strenght. Levákovi nezbývá, než vpadnout za Strenght do podzemí. Učiní tak a dělá tam velkou rotyku. Mezitím je Strenght svědkem práce kožené masky, a ve zohaveném těle pozná svého kolegu. Ten ještě žije, ale na těžká zranění umírá. Strenght musí opět prchat a Levák řádí s pilou. Až dojde k místu, kde pozná Franklinův invalidní vozík. Franklin byl totiž syn jeho bratra. Na vozíku je kostra a Levák znovu startuje pilu. Strenght je polapena svými pronásledovateli a končí připoutána na jakési „večeři“. To vše vede prodavač masa, vítěz místní soutěže. Strenght má být umlácena kladivem. Padnou první rány, a když tu jako Bůh sestupuje sem v oblaku prachu Levák…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Texaský masakr motorovou pilou 2
Stretch zavolají do rádia dva hoši, které na jejich výletu napadl chlápek s motorovou pilou. Éterem zní jejich vražda. Moderátorka je v nebezpečí, neboť je další na řadě. Když svoji popravu přímo ve studiu přežije, rozhodne se vypátrat své pronásledovatele.


Autor: Prasoid

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

The Nightmare Ends on Halloween II (2011)

 The Nightmare Ends on Halloween II (2011)
The Nightmare Ends on Halloween II n
 
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris R. Notarile

(spin-off)

Jason vs. Leatherface (2010)

 Jason vs. Leatherface (2010)
Jason vs. Leatherface n
 
Žánr: horor / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Trent Duncan

(spin-off)

The Nightmare Ends on Halloween (2004)

 The Nightmare Ends on Halloween (2004)
The Nightmare Ends on Halloween n
 
Žánr: horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris R. Notarile

(spin-off)

Texaský masakr motorovou pilou (1974)

 Texaský masakr motorovou pilou (1974)
Texaský masakr motorovou pilou n
The Texas Chainsaw Massacre
Žánr: horor / krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Tobe Hooper

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient Expresu (2010)...

14:40 - 16:15

94 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Slovinska

15:35 - 16:30

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

39 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

49 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama