Cerven
ohodnotit

Tichá myš [TV film]

Silent Mouse

Rok:
1988
Délka:
51 minut
„Pohádkový příběh o vzniku proslulé vánoční koledy Tichá noc“

Obsah filmu Tichá myš

 
Kdo by dnes neznal nejproslulejší Vánoční píseň – Tichá noc! Ale již málokdo ví, že jejím autorem je rakouský venkovský učitel a varhaník Franz Gruber. Zkomponoval ji v roce 1818 a zpočátku se nesetkala s valným úspěchem. V příběhu Tichá myš se jeho tvůrci inspirovali pověstí o vzniku této líbezné koledy v prostředí rakouských Alp, aby vytvořili působivou hudební pohádku pro děti i dospělé.

Historie křesťanských vánočních koled sahá do 13. století, podle legendy je autorem první koledy svatý František z Assisi (1181–1226). Jednou ze zajímavostí je, že v 15. století bylo v Polsku přeloženo hodně koled z češtiny, šlo o koledy Jednoty...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Matematicka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2012
Kouzlo jedné vánoční koledy
Legendární příběh o tom, jak vznikla   světoznámá vánoční koleda Tichá noc.   Vychází asi ze skutečných událostí, ale   přidává myši varhanní s kouzelnými jmény   Anonymní myš a Enormálie, milující hudbu. Ty   mají zásluhu na tom, že se toto   "myštrovské" dílo dostalo do světa   :-) Je to snad až příliš pohádkové a   naivní, ale k Vánocům pohádky i určitý kus   naivity a optimismu patří, takže zdařilý   vánoční film. Natočeno v česko-skotské   spolupráci :-).
diamant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2012
Kouzelný a pro děti k uvěření milý příběh.
Tento milý pohádkový příběh postavený na   skutečných historických faktech je moc   příjemný a i poměrně poučný. Byl natočený   v regionu, který v té době nerozdělovala   hranice a tak varhanář mohl za svou prací   cestovat v císařství po obou stranách Šumavy   i do Alp a jejich koleda cestovala ještě do   Pruska a dál. Dnes ji známe všichni a po   zhlédnutí si jistě dobře zapamatujeme její   skutečný příběh.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
George Erschbamer

Erschbamer George

Giso Weißbach

Weißbach Giso

Jessy Moravec

Moravec Jessy

Naposled navštívené:
George Erschbamer

Erschbamer George

Giso Weißbach

Weißbach Giso

Jessy Moravec

Moravec Jessy