Zari
ohodnotit

Třináctý revír

Další název:
13. revír; Guard 13
Žánr:
Rok:
1946
Délka:
92 minut, 2831 metrů
Premiéra v ČR:
8.3.1946
„Detektivní příběh z předválečné pražské periferie podle románu Eduarda Fikera“

Počet zajímavostí k filmu Třináctý revír: 3


Hortensie
Hodnocení:
Přidáno: 10.11.2009
Z NATÁČENÍ „TŘINÁCTÉHO REVÍRU“ PODLE VZPOMÍNEK JAROSLAVA MARVANA:

I/ Původním režisérem snímku nebyl Martin Frič, nýbrž Jan Alfréd Holman. Své práce se vzdal takřka v začátcích natáčení, prý kvůli sporům s hercem Milošem Nedbalem, který se objevuje v menší roli komisaře. Dle vzpomínek J. Marvana byl v právu Miloš Nedbal, jehož herecký výkon v jedné scéně se stále Holmanovi nezdál dost dobrý a nutil herce scénu stále opakovat. Čím dál tím častější opakování však nakonec znervóznilo celý štáb a ve finále se scénu vůbec nepodařilo natočit. Unavení a vyčerpaní herci podali na Holmana stížnost. Druhý den již na natáčení J. A. Holman nepřišel. Herci se nejprve domnívali, že jde o důsledek stížnosti, nicméně později vyšlo najevo, že režisér musel utéci před gestapem. Natáčení Třináctého revíru převzal Martin Frič.

II/ Do role ústřední postavy Frony Brabcové byla – jak je ostatně poměrně známo – obsazena původně Lída Baarová. Jak opět vzpomíná Jaroslav Marvan, obsadil ji do této role již Holman na základě intervence Lídiných německých přátel. V té době již bylo patrno, že válka brzy skončí. Němci ustupovali a filmový štáb předpokládal, že do osvobození země možná ani snímek nestihne natočit. Pokud ano, situaci to příliš nepomůže, jelikož by s největší pravděpodobností byl odsunut na vedlejší kolej, jelikož Lída Baarová byla v očích mnoha filmových tvůrců i veřejnosti považována za kolaborantku. Vládly tedy obavy, že by snímek nemusel být nakonec kvůli jejímu obsazení do hlavní role vůbec uveden. Avšak odmítnout její účast také nešlo, neboť Němci byli stále ještě u moci a protivit se jejich přání by rovněž nebylo dobré. Takřka bezvýchodná situace byla vyřešena tak, že se natáčelo jakoby „naoko“. Scény, v nichž Lída Baarová neúčinkovala, byly snímány na filmový pásek, scény s Frony však snímal kameraman Stallich kamerou bez vloženého materiálu. Martin Frič již počítal s dodatečným dotočením scén, v nichž bude Frony představovat mladá a nadějná herečka Dana Medřická.

Lída Baarová neměla tušení, že vynakládá marné herecké úsilí. Učila se svou roli, docházela na natáčení. Na place byla také v době, kdy sirény začaly ohlašovat jeden z náletů Američanů. Společně s ostatními členy štábu běžela Lída do krytu, kde museli všichni přečkat nebezpečí. Zde pronesla ke svým kolegům větu, v níž vyjádřila svou radost nad natáčeným filmem a kterak se těší na premiéru. Byl to kameraman Stallich, který zřejmě vlivem momentální tísnivé situace, pronesl: „Ty už to moc nevytrhneš! Film sice máme skoro hotový – ale bez tebe!“

Mezi členy štábu zavládlo zděšení a strach. Stačilo by jediné slovo, které by Lída Baarová mohla pronést na výše postavených místech, a pro ostatní by důsledky byly více než tragické. Lída Baarová jen mlčela. Po vyjití z krytu beze slova opustila barrandovské ateliéry. Za sebou zanechala vystrašený štáb, který každý den očekával příchod gestapa na základě jejího udání. Nestalo se tak. Lídini kolegové se později shodovali v tom, že ať byla Lída Baarová jakákoliv, nemstila se, ač mohla cítit velkou křivdu za manipulaci se svou osobou, neměla potřebu tuto křivdu nikomu vrátit. V ateliérech jen zanechala telefonický vzkaz, že kvůli nemoci již nebude moci dále natáčet.

Zpracováno dle:
MIHOLA, R.: …BYL TO GIGANT – MARTIN FRIČ A JEHO FILMY, nakladatelství Petrklíč, Praha, 2005, 1. vydání
SvoKar
Hodnocení:
Přidáno: 24.9.2013
Honorář Marvana: 100,000.
tomas.sulc.754
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Ve filmu při záběrech ve sklepě hospody je na zdi vidět dobová reklama na minerálku Poděbradka.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Yukich

Yukich James

Naposled navštívené:
James Yukich

Yukich James