Cerven
ohodnotit

Tunel

Der Tunnel

Další název:
The Tunnel
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
81 minut, 2228 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu Tunel
"Tunel" - Román Berharda Kellermanna vzbudil kdysi smělostí své utopie rozruch již před první světovou válkou a neztratí na své časovosti ani v době, kdy se natáčel stejnojmenný film, v době, kdy stále rostlo úsilí lidstva, zdolat a zkrátit vzdálenosti nadiktované stromu tehdejšího života oceány.

Film se pokouší divákovi zživotnit gigantický plán inženýra Allana o spojení Ameriky a Evropy tunelem pod oceánem. Když získal zájem zástupců kapitálu, dal se do práce, vypočtené na patnáct let. Nečekané podzemní pohromy v hloubkách tisíců metrů a zločinné sabotáže brzdí a ohrožují velké dílo. Podplacení agitátoři štvou dělnictvo do stávek ve chvílích nejvážnějších. Mezi sty obětí je také život mladé Allanovy ženy, ušlechtilého stvoření, plného důvěry v Allanovo dílo. Ale co znamená drobná lidská tragedie proti velké ideji, která dává práci statisícům a spojuje v celek dva nejkulturnější díly světa? Nezlomná energie a víra v myšlenku vítězí, poněvadž je jí ovládán vedoucí duch i dělník s krompáčem.

Tento děj je znázorněn za pomoci podivuhodných technických vymožeností novodobé filmové tvorby a inteligentní režie. Katastrofy při práci v tunelu doléhají mocně svou životností na vnímavost pozorovatele, rozechvělou dojmy z nedávé důlní katastrofy na dolu Nelson u nás.Divák prociťoval do hloubi duše odpor z toho, jak nesvědomití a zločinní agitátoři, osobní zbabělostí zakrývající gesty a štvavými řečmi, hledí využít neštěstí ztracených a nebezpečí odhodlaných ve prospěch svých temných cílů. Hlavní role filmu nevybočují z vážnosti námětu Paul Hartmann, klidný a energický iniciátor projektu, Olly von Flintová, prostá, odříkavá a silná žena, Gustaf Grüngens, finanční upír, chytrý a záškodnický, Ferdinand Marian dravý typ dělnického agitátora, osobně zabezpečeného, hazardujícího v zaplacených službách o životy a existence tisíců a tisíců důvěřivých soudruhů.

Film se jen velmi málo odchyluje od románu, škoda, že nepřijal efektní románový konec - snad se zřetelem na ženskou část diváků.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Le tunnel (1933)

 Le tunnel (1933)
Le tunnel n
 
Žánr: drama / sci-fi / adaptace
Země: Německo - předválečné
Režie: Curtis Bernhardt

(alternativní jazyková verze)

TV Program

ČT1 - Sisi

00:45 - 01:40

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:20 - 02:00

8 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:40 - 01:40

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama