Cerven
ohodnotit

Twin Town

Rok:
1997
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
6.11.1997
„Pěkně zasr..né město. Rugby. Ovce. Mužské chóry. Narcisy. Uhlí. Mramorolomy. Nechlělo by to tady trochu oživit?“
Popis / Obsah / Info k filmu Twin Town
Tragikomický příběh bez kladných hrdinů se odehrává v přímořském jihovelšském městečku Swansea, o němž básník Dylan Thomas prohlásil, že je hrobem vší ctižádosti. Podle slov jednoho z protagonistů je to však s letoviskem ještě horší. Drsný příběh se točí kolem zdánlivě nevinné zápletky, jež se promění v nesmyslnou tragédii, při níž zemře jeden pudl a pět lidí. Dva bratři Lewisové (omylem považováni za dvojčata) jsou nezvladatelní zloději aut a feťáci. Chtějí se pomstít místnímu boháčovi, který korumpuje každého, koho potřebuje, a který se míní etablovat i na zdejším drogovém trhu.
Snímek těží z osobité atmosféry Swansea, již Kevin Allen důvěrně zná. Důležitou roli v něm hraje i velšský charakter (záliba v ragby a ve sborovém zpěvu) a četné dobové hity. Tvůrci mísí realistický pohled s groteskní nadsázkou a s ironickým odstupem. Lakonicky a bez skrupulí zachycují sociální realitu dnešní Velké Británie. Ne neprávem bývá snímek označován jako „velšský Trainspotting".

Autor/Zdroj: /Kino ART


Tragikomický příběh bez kladných hrdinů se odehrává v přímořském jihovelšském městečku Swansea, o němž básník Dylan Thomas prohlásil, že je hrobem vší ctižádosti. Podle slov jednoho z protagonistů je to však s letoviskem ještě horší.
Drsný příběh se točí kolem zdánlivě nevinné zápletky, jež se promění v nesmyslnou tragédii, při níž zemře jeden pudl a pět lidí. Dva bratři Lewisové (omylem považováni za dvojčata) jsou nezvladatelní zloději aut a feťáci. Chtějí se pomstít místnímu boháčovi, který korumpuje každého, koho potřebuje, a který se míní etablovat i na zdejším drogovém trhu.
Snímek těží z osobité atmosféry Swansea, již Kevin Allen důvěrně zná. Důležitou roli v něm hraje i velšský charakter (záliba v ragby a sborovém zpěvu) a četné dobové hity. Tvůrci mísí realistický pohled s groteskní nadsázkou a s ironickým odstupem. Lakonicky a bez skrupulí zachycují sociální realitu dnešní Velké Británie. Ne neprávem bývá snímek označován jako „velšský Trainspotting".
Aby nebylo mýlky, Twin Town opravdu přináší spoustu zábavy, je v něm však hořký podtón bližší třeba ranému Formanovi než Boyleově skotskému Trainspottingu. S trochou nadsázky by se dokonce dalo říci, že provinciální velšský městys obývají příbuzní rodiny Homolkových. Všechno je tu prostě k uzoufání nudné, přízemní a omezené. (M. Spáčilová, Mladá fronta Dnes 7.11. 1997)

Autor/Zdroj: /Kino MAT


Popis / Obsah / Info k filmu Twin Town
Drsný příběh se točí kolem zdánlivě nevinné zápletky, jež se promění v nesmyslnou tragedii, při níž semře jeden pudl a pět lidí. Dva bratři Lewicové (omylem považováni za dvojčata) jsou nezvladatelní zloději aut a feťáci. Chtějí se pomstít místnímu boháči Brymovi, který korumpuje každého, koho potřebuje, a který se míní etablovat i na místním trhu s narkotiky. Bryn se spolčí s policistou Terrym, jenž má se svým parťákem Greyem už letité zkušenosti s prodejem drog v malém. Dvojčata zabijí psa Brynovy manželky. Terry, pověřený odplatou, způsobí smrt jejich otce, matky a sestry. Mladíci se potom chladnokrevně postarají o to, aby zemřel i Bryn a Terry.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Najdete tu všechny radosti špinavého života a bolestivé smrti. Černá komedie na velšské motivy alias černý pasažér Trainspottingu, kterému ujel poslední vlak.

Nikdy si nic nezačínejte s teenagery ze Swansea! Na první pohled vypadají, že právě dostali opušťák z pomony a dokáží štípnou tak leda ojetý velorex. Ale když je správně vybudíte, změní se ve vraždící cynické maniaky, kteří s dětskou zarputilostí rafinovaně zlikvidují každého, kdo je podcení a postaví se jim do cesty. A když jim někdo sáhne na tátu, vemte jed na to, že brzy poteče krev - Julian a Jeremy jsou už prostě takoví...

Režisér Kevin Allen se scenáristou Paulem Durdenem se ve snaze po správně temné stylové jednotě ponořili tak hluboko do kalných vod Swansea, že budete mít problémy, aby alespoň některá z postav jejich "pretty, shitty" Twin Townu ve vás vzbudila matný pocit neurčité sympatie. Jak totiž nalézt citové souznění s excentrickou bratrskou vraždící dvojkou, jejíž pseudoživotní filozofie osciluje mezi Wayneovým světem, Zkurvenou generací, Trainspottingem a Kájou Maříkem na zcestí? Kvůli čemu milovat jejich ordinérní sestru Adii, která po službě v recepci provinčního masážního salónu sem tam "podrží" obstarožnímu místnímu policajtovi, který se při aktu rád kurtuje k posteli? Na kterém intimním místě hledat pozitivní dobrý chlup na zbohatlíkovi a příležitostném dealerovi kokainu Brynovi Cartwrightovi, majiteli rugbyového týmu a policejního poskoka na špinavé služby všeho druhu. S výjimkou dětí, (pod úvodními titulky) a psů, z nichž jeden přijde v téhle krvavé válce o hlavu (průhledná citace na téma koňských jatek z Kmotra), tu těžko najdete typ, se kterým byste chtěli být ve stejném skautském oddílu. Všichni ve Swansea jsou mírně blázniví, hodně ujetí a více dementní nežli generačně vyhrocení a nonkonformní. Spíš nežli zpověď, (která v Trainspottingu učinila z diváka účastníka), vyrobili tentokrát tvůrci pseudosociologický afekt, jenž více než vědomé souznění vyvolává spontánní koliku. Příběh o tom, že když je nejhůř, musíte vzít spravedlnost do vlastních rukou (aby bylo ještě hůř), je tlumočen replikami, které jsou monotónní variací zdaleka nejfrekventovanějšího slova "fuck" (alternativně "fucking"), jež zdá se, vyjadřuje základní životní postoj obyvatel Swansea. Jazyk hrdinů Twin Townu by možná zaujal badatelského ducha prof. Higginse. Ale dávky těžko přeložitelných obscenit mohou po jisté době působit už jen jako podprahová kulisa, vnucující otázku, zda tvůrci vůbec věděli co, komu, proč a jakým jazykem vlastně chtějí sdělit. Mělo to být zřejmě tvrdé, upřímné, cynické a oslovující - je to patetické, nihilistické, chaotické a deprimující. Kdo to má takhle rád, ten bude Julianovi a Jeremymu držet palce.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - nevysílá se

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

107 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama