Cerven
ohodnotit

U pokladny stál

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
10.2.1939
„Nemocniční ošetřovatel Kryštof Rozruch je opravdu hoden svého příjmení! Nenapodobitelný Vlasta Burian v jedné ze svých nejlepších komedií!“
Popis / Obsah / Info k filmu U pokladny stál



Nehrdinským hrdinou je zde Kryštof Rozruch, nejveselejší ošetřovatel v nemocnici U svatého Jakuba. Smích jej přejde v okamžiku, kdy dostane balíček z nemocenské pojišťovny, kde není léčivé bahno, které potřebuje na svůj ischias, ale zubní protéza, kterou nepotřebuje vůbec na nic. V pojišťovně však narazí na stěnu typické úřednické povýšenosti a lhostejnosti, která se jako zázrakem změní v odporné patolízalství ve chvíli, kdy je Rozruch omylem považován za svého nadřízeného, primáře Marka. Aby zmatkům nebylo konce, setkává se Rozruch posléze v lázních se skutečným Markem, ten se ale pro změnu vydává za ošetřovatele Rozrucha.

Ačkoli byla tato satiricky laděná komedie natočena již v roce 1939, zdá se dnes svým způsobem aktuálnější než kdy dříve. Díky ní si totiž ověříme, že nešvary v nemocenském pojišťovnictví nejsou v Čechách ničím novým, že tu panovaly kupodivu i za tolik vychvalované prvorepublikové demokracie. Ach ta povaha česká.

Předlohou jedné z nejznámějších burianovských komedií – kdo by si nepamatoval slavnou Baladu o deliriu tremens – byla stejnojmenná divadelní hra, jejímž autorem byl znalec tématu nad jiné povolaný – chirurg Vinohradské nemocnice Jiří Verner.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu U pokladny stál



"U pokladny stál." Nebylo žádným tajemstvím, že nemocenské pokladny a pojišťovny bývaly sběrnou protekčních politických dětí a ulévárnou ostatních příbuzných těch, do jejichž vlivových sfér tyto ústavy spadaly, nejednou s prominutím kvalifikace, zato s tím většími příjmy. Tedy nic nového pod sluncem. Podle toho se tam také "úřadovalo". Jen na chudý lid musela být přísnost! Ochota a výhody byly vyhrazeny vlivným osobnostem. Na tyto poměry napsal tehdy Jiří Verner satirickou veselohru a Vlasta Burian si ji mnohokrát odehrál. Snad, že se poměry zlepšily, byl ve filmu hrot satiry poněkud obroušen a za to, co zbylo, se ještě tvůrcové filmu na počátku omlouvají. Ale náhradou přibylo této filmové, celkem už neškodné a neútočné veselohře, dobrých nápadů a komických situací, které umožnila filmová technika, improvizační pohotovost Vlasty Buriana a režijní obratnost Karla Lamače.

A tak jistě hlaholilo hlediště skoro nepřetržitě srdečným smíchem, při kterém divákům unikl i leckterý Burianův vtip. Neboť především na Burianově slovním vtipu, doprovázeném burianovskou grimasou stál humoristický účinek scén a tím i celý tento film.Proto samotný děj byl jen jeho rámcem, Lamačovou režií pevně skloubeným a zasazeným a ostatní herci jsou více méně jen živou stafáží. Ale jistě, byly zde poctivé a snaživé výkony. Třeba takový Jaroslav Marvan jako žoviální nemocenský lékař s takřka vědeckým odůvodněním svého alkoholismu. Čeněk Šlégl jako záletný komerční rada, na nějž závěrečná scéna, nastavující groteskní, až výstřední komikou Buriana jako operatéra, děj pro diváky už téměř uzavřený, klade značné nároky. Václav Trégl, komik od boha v roli pana Matyáše Klůcka jako nemocného simulanta. Antonín Streit jako mladý uhlazený primář, a v ženských úlohách Adina Mandlová a Anna Gabrielová. Film veselý a zábavný až do našich dnů.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu U pokladny stál



Příval nenapodobitelné komiky Vlasty Buriana v roli ošetřovatele nemocnice U svatého Jakuba - Kryštofa Rozrucha. Ošetřovateli Rozruchovi, který je ve zdravotní pojišťovně omylem považován za primáře své nemocnice, se dostává nadstandartní péče včetně poukazu na léčení v lázních. Nechtěná záměna vyhovuje skutečnému primáři Markovi, který si tak při společném pobytu v lázních ověřuje upřímnost lásky své vyvolené. Série humorných zápletek má i v lázních své pokračování. Vrcholem hereckého umění Vlasty Buriana v tomto filmu je jeho "Balada o deliriu tremens". Nečekaným ukončením všech zápletek je zjištění, že Rozruch dokázal při svém povolání dokončit studium medicíny a jeho údajně neoprávněné lékařské zákroky jsou plně legální.


Autor: moldovan

Popis / Obsah / Info k filmu U pokladny stál



Vlasta Burian jako ošetřovatel z nemocnice U svatého Jakuba, Kryštof Rozruch, je tamním primářem Markem požádán o laskavost. Marek si s ním na čas vymění identitu, aby mohl vyzkoušet, zda city, které k němu chová jeho vážná známost z vyšších vrstev, jsou opravdu ryzí a bez zištných záměrů. Tato malá lest, odehrávající se při společném pobytu v lázních, pak vyvolá nezadržitelný řetězec ztřeštěných situací. Vlasta Burian zde excelentně vytvořil jednu ze svých nejslavnějších rolí.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

114 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

08:35 - 09:20

18 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:45

28 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:05

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama