Cerven
ohodnotit

Úsvit

Žánr:
Rok:
2023
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
5.10.2023

Komentáře k filmu Úsvit

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Salám
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.12.2023
podsta české kinematografie
Velmi hezká kamera a   zajímavá zápletka plus   kvalitní herecké výkony.
Téma nebudu prozrazovat,   ale film má myšlenku.
Film je hezky dobový a   jsou do něj vneseny moderní   prvky v podobě některého   šatstva a slovníku. Díky   tomu z toho divák nemá   pocity, že se jedná o   dobový, nedej bože   dokumentární snímek. Více   tento film připomíná   umělecké, moderní dílo.
MambaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2024
Že by u nás konečně svítalo na lepší filmové časy?
Úplně jsem nezanevřel na   současný český film, ale   často trpím a také se   stydím - když porovnám   nynější bídu české   kinematografie (až na pár   výjimek) s úrovní   šedesátých až   osmdesátých let. V   případě Úsvitu jsem byl   už předem trochu   neobjektivně nabroušen, co   zas budu muset vydržet za   "česká filmová   muka", ale nakonec jsem   byl celkem mile překvapen.   Rok 1937, městečko Svit v   podhůří Vysokých Tater,   moderní továrna na výrobu   umělých vláken budovaná po   vzoru Baťova Zlína, spousta   postav a postaviček, které   sdílejí společný čas i   místo, děj okořeněný   tématem hermafroditismu. Co   vyzdvihnout: vizuální   stránka díla je velmi   zdařilá, zajímavé a dobře   zpracované ústřední téma   (a to nejen pro českého   diváka znalého naší   historie), košaté bohatství   dalších témat jako   kariérismus, společenské   předsudky, netolerance i   pochopení a pomoc, vztahové   konflikty, vyšetřovatelské   metody tajné policie   inklinující ke lživým   výsledkům, odvaha vybočit z   konvencí, prostě problémy,   které jsou aktuální i pro   dnešní svět. Eliška   Křenková v hlavní roli   Heleny - paní ředitelové je   excelentní, další herecké   výkony jí celkem úspěšně   sekundují. Vkusné propojení   animovaných sekvencí s   hraným dějem, příjemné   osvěžení v podobě   lidových zpěvů, zdařilé   podobenství s přesahem do   současnosti.
Co   kritizovat: Občas trochu   nepřesvědčivé herecké   výkony některých   protagonistů (Miroslav   König, Richard Langdon, ...),   v některých scénách   určitá lacinost a   kostrbatost.
Nepochopené věci:   Anglický název "We Have   Never Been Modern/Nikdy jsme   nebyli moderní",   telekinetická scéna s   posouvající se sklenicí po   stole (že by odkaz na   Stalkera? - proč?).
Na   české zvyklosti   nadprůměrný film, před   Matějem Chlupáčkem v jeho   29 letech smekám a těším   se na jeho další filmový   počin. Eliška Křenková   zraje jak víno a ne právě   lehké ústřední role   pokrokově smýšlející   těhotné manželky pana   ředitele se zhostila na   jedničku s hvězdičkou.   Těším na její příští   herecký koncert.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

8 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Šéf na grilu

04:55 - 05:55

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama