Cerven
ohodnotit

Útěk

Žánr:
Rok:
1967
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
8.12.1967
Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
Hlavními hrdiny příběhu je dvojice chlapců - jednoho takřka dospělého druhého ani ne desetiletého. Starší je už v konfliktu se zákonem, mladší kvůli strachu z trestu uteče z domova. Dohromady je svede náhoda. Poté již společně sdílejí osud štvanců. V průběhu dvou dnů a dvou nocí útěku se mezi nimi odehraje mnoho věcí. Malý Saša chce upozornit pronásledovatele, vydat staršího spravedlnosti. Starší Fangia se snaží zbavit se nebezpečné přítěže. Nakonec však mezi nesourodou dvojicí vzniká přátelství. Silnější než strach. Film je založen na klasickém motivu pronásledování a má také patřičné napětí. Téma však jde mnohem výše. Od morálního otazníku až do existenciálních poloh. Výborné výkony v hlavních rolích podali Ivan Vyskočil a mladičký Roman Skamene.

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
Dřevěné skladiště nešťastnou náhodou vyhořelo. Podezřelé jsou hlavně děti a mezi vyšetřovanými je i žák třetí třídy Saša Tichý. Na útěku z domova se setrká se skutečným pachatelem, sedmnáctiletým mladíkem...
Zdařilý pokus o natočení vážného příběhu pro děti a mládež se vyhnul povrchnímu moralizování a prvoplánové "výchovnosti".

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Útěk
(ČTV uvádí: 1. září 1992)
Tímto filmem vstupuje do cyklu Kino '60 další režisér a scenárista - Štěpán Skalský. Na Barrandově začínal v roce 1949 „od píky" a debutoval v roce 1960 společně s Jiřím I-lanibalem filmem Všude žijí lidé. V roce 1963 natočil podle scénáře Jaroslava Dietla film Cesta hlubokým lesem - na svou dobu odvážné dílo, pokoušející se vypovídat o odpovědnosti stranických funkcionářů. O čtyři roky později vznikl Útěk, možná nejlepší Skalského film, natočený podle stejnojmenné novely Oty Hofmana. Televize uvádí tento snímek jako reprezentanta specifického filmového oboru, který v šedesátých letech slavil rovněž úspěchy, totiž filmu pro děti a mládež. Dobrý dětský film nikdy není pouze pro děti. Útěk je toho dokladem. Hlavními hrdiny příběhu je dvojice chlapců - jednoho takřka dospělého druhého ani ne desetiletého. Starší je už v konfliktu se zákonem, mladší kvůli strachu z trestu uteče z domova.
Dohromady je svede náhoda. Poté již společně sdílejí osud štvanců. V průběhu dvou dnů a dvou nocí útěku se mezi nimi odehraje mnoho věcí. Malý Saša chce upozornit pronásledovatele, vydat staršího spravedlnosti. Starší Fangia se snaží zbavit se nebezpečné přítěže. Nakonec však mezi nesourodou dvojicí vzniká přátelství. Silnější než strach. Film je založen na klasickém motivu pronásledování a má také patřičné napětí. Téma však jde mnohem výše. Od morálního otazníku až do existenciálních poloh. Výborné výkony v hlavních rolích podali Ivan Vyskočil a mladičký Roman Skamene.
psd Cinema 1992/9/61

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama