Cerven
ohodnotit

Válka gangů

The Corruptor

Další název:
N.Y.P.D. 15 / Vojna gangov (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
8.7.1999
„Násilí, zrada, a přátelství uprostřed války, která zuří mezi gangy v čínské čtvrti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Válka gangů
Odvážný poručík Nicolas Chen je prvním čínským přistěhovalcem, který slouží u newyorské policie, a protože zná dokonale prostředí i mentalitu, má na starosti oddělení dohlížející na pořádek v čínské čtvrti. Nemá to však snadné, protože Číňanovi ostatní policisté příliš nevěří, a protože slouží u policie, nevěří mu příliš ani Číňané. Vedení rozhodne, že Chenova jednotka potřebuje posílit, a převelí k okrsku idealistického nováčka Dannyho Wallace, který je podle Chena jako běloch a navíc začátečník v čínské čtvrti zcela nepoužitelný. Snaží se ho proto držet stranou, což se Dannymu nelíbí. Stejně tak se mladý policista netají nelibostí nad Chenovými poklidnými vztahy s místními vůdci Triád. Velmi brzy však jeho ideály narazí na tvrdou realitu. Toho se pokusí zneužít muž z čínské mafie a nabídne Dannymu velký úplatek. Danny, který potřebuje peníze pro otce, podlehne pokušení a je na Chenovi, aby mladého policistu přivedl zpět na správnou cestu. Sám přitom musí poněkud přehodnotit své vztahy s Triádami. Již tak komplikovanou situaci ještě zhorší FBI, která v čínské čtvrti rozjela vlastní akci, aniž by o tom kohokoli informovala. Zdánlivě jasně se odvíjející příběh postupně ukazuje, že ve skutečnosti nic není tak, jak to zpočátku vypadá.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Válka gangů
V newyorské Čínské čtvrti vždycky kvetl organizovaný zločin. Najdete tu všechny jeho druhy i odnože od drog, přes prostituci, korupci až k pašování uprchlíků. Všechny tyto činnosti měl donedávna pod palcem mocný gang Tongů, kterému vládne slábnoucí Strýček Berany a jeho zástupce Henry Lee. Tongové si vytvořili vlastní zákon a do obchodů si nenechají nikým štourat. Nad celou Chinatownskou džunglí bdí otrlý policista Nick Chen (Chow Yun-Fat), který dokonale všechno zná a ví, kde se co šustne. Má kontakty na Tongy a občas si nechá zaplatit, když přivře oko. To se moc nelíbí nadřízeným, a tak je na něj nasazen mladý ambiciózní agent Danny Waltace (Mark Wahlberg). Kvalitních akčních stříleček z ulic New Yorku už bylo natočeno hodně a určitě ještě spousta bude. Válka gangů není sice nejlepší, ale drží se velmi dobrého průměru. Dostatek akce, pletich, vzrušení, stř0ení, je tady zkrátka všechno, co očekáváte od standardního policejního „akčňáku".

Michaela Nováková Total Film 2000/3/85

Autor/Zdroj: Nováková Michaela/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Válka gangů
Těžko říct, kdo se ušpiní víc - jestli zkorumpovaný policajt nebo parťák, který ho chce zradit. Chow Yun-Fat a Mark Wahlberg v nejednoznačném policejním thrilleru

Vyšetřovat zločin v newyorské čínské čtvrti a být přitom běloch je to samé, jako být barvoslepý a chtít složit Rubikovu kostku. Odlišná mentalita, vrozená nedůvěra k cizincům, nepochopitelné národní zvyky, pancéřové mlčení, které je odpovědí na všechny otázky, podivně propletené vztahy, jež jsou zřejmě podřízeny slavnému gruppensexuálnímu heslu "každý s každým", a sladkokyselé jídlo, co si musíte celé hodiny vyšťourávat ze zubů. To všechno tvoří neprostupnou houštinu, kde se vám mačeta běžného policejního postupu otupí po prvních pár minutách. A pokud nejste vyzbrojeni motorovou pilou přiměřeně zvládnuté kantonštiny, multikulturní přehazovačkou a spolehlivým šikmookým parťákem, nemáte šanci. Nikdo neví nic o nějakém otrokářském trhu s nelegálně importovanými přistěhovalci. Nikdo neviděl zabijáky gangu vykonávat za denního světla na rušné ulici exemplární popravu. Nikdo netuší nic o tom, že by se tu točila ta nejdrsnější pornovidea s asijskými Lolitami. Nikdo tady v životě neviděl Marťana. To jediné je možná pravda. Nemáte prostě šanci. Pokud se nestanete součástí systému.
Zelenáč Danny Wallace (Mark Wahlberg), na jehož policejní placce ještě nestačil zaschnout smalt, tohle, zdá se, chápe. Nastoupil jako první běloch do výhradně žlutého oddělení specialistů na Čínskou čtvrť a musí hrát mahjongg podle zdejších pravidel. Vzor má přímo před nosem: detektiva Nicka Chena (Chow Yun-Fat), protřelého tvrd'áka, který si s úzkostlivým dodržováním paragrafů neláme hlavu. Policejní brutalita a neoprávněné použití služební zbraně jsou jeho denní rýže, klidně kope do neozbrojených padouchů na zem spadlých a~ nemá problém ani s tím tiše se k někomu připlížit a střelit ho zezadu do kebule. S děvkami je kamarád, s kápem místní mafie Tommym Lee jedna ruka. Má výsledky a má peníze a nikdo se neptá, jak dosahuje jednoho nebo druhého. A v akci se dokáže postarat o sebe i o ostatní, takže jen tak mimochodem zachrání Wallaceovi v jedné přestřelce jeho greenhornský zadek, což mu Wallace vzápětí oplatí stejnou mincí. Na první pohled to vypadá, že se z těch dvou stali přátelé a ti nejbetonovější parťáci. Ovšem na druhý pohled už si člověk všimne mikrofonu, který má Wallace připevněný na rubu košile, a nahrávacího zařízení ukrytého do falešné krabičky marlborek. Na třetí pohled vidí, jak Chenovi jednoho dne po telefonátu od vševědoucího Tommyho Lee ztuhne kamarádský úsměv. Čtvrtý pohled patří pistoli v Chenově ruce, kterou dotyčný míří zezadu na hlavu nic netušícího Wallaceho. Pátý pohled pak už je přímo do vesele zubatého ksichtu smrti.
Přestože John Woo do americké kariéry Chow Yun-Fata ještě režijně nezasáhl, kryje svého přítele a kmenového herce soustředěnou produkční palbou. Podílel se na výrobě jeho hollywoodského debutu Střelci na útěku a finanční stránku Chowova druhého snímku Válka gangů zase svěřil svému osobnímu producentovi Terenci Changovi (s výjimkou Živého terče produkuje všechny filmy Johna Woo už od Hard-Boiled). Navíc dostal Chow Yun-Fat při přípravě tohoto filmu možnost výrazně kvrdlat s dějem a charaktery postav, scenárista Robert Pucci za ním se vznikajícím scénářem Války gangů průběžně chodil na konzultace a přitesával skript podle Chowových představ. Na filmu je to vidět. Neexistuje tu tradiční americké tvrdé dělení na klaďase i záporáky: ani jeden z hlavních hrdinů není úplně čistý, oba jsou schopni určitých křiváren - zároveň má ale každý z nich svůj morální kodex. Jeho hranice jsou ovšem úmyslně neostré a právě to je elektrickým generátorem napětí mezi nimi, není jasné, jestli nakonec převáží jejich přátelství nebo smysl pro povinnost (typicky hongkongský vnitřní konflikt, kdy žádná cesta nevede k jednoznačnému happy endu). Chowova scenáristická navigace se také dost projevila na jeho postavě. Na rozdíl od pokerově kamenného zabijáka Johna Lee ve Střelcích na útěku předvádí ve Válce gangů asijský kultovní herec číslo jedna daleko víc ze svého repertoáru. Jeho Nick Chen je živelný, nad věcí, ironicky si prozpěvuje, hraje, pije a svoje balancování na ostří nože si užívá jako jízdu na horské dráze. Sebejistota z něj sálá jako z radiátoru se strženým ventilem, téměř nikdy neztrácí kontrolu nad sebou samým, během sekundy dokáže rozšklebeného démona brutality přemazat usměvavou maskou charismatického pohodáře. Je vidět, jak se souběžně s lepšící se angličtinou Chow Yun-Fat rozjel a začíná se vracet do staré hongkongské formy. Mark Wahlberg, který s woovskou produkcí spolupracuje už od skvělého Big Hitu, má co dělat, aby mu stačil.
První věcí, kterou ve filmu uvidíte, je mohutná exploze a přesto Válka gangů není akční film. Je tu sice pár přestřelek a jedna automobilová honička, ale rodokmenem jde o kriminální thriller, jehož dieslem je výše zmiňovaný konflikt mezi dvěma hlavními figurami. Režisér James Foley proto zvolil poměrně klasickou režii s důrazem na hereckou akci a střídmě úderným stylem, kdy do nové situace uvádí diváka jedním, maximálně dvěma záběry. Tempo zdynamičťují pouze švenky na začátcích obrazů a pokusy o renesanci zoomu. V takto tradičním přístupu vynikne Foleyho cit pro detail - je to vidět hlavně při autohoničce, kdy zapojil do hry nadstandardně velké množství kolemjdoucích; kteří uhýbají, uskakují a jsou s typicky asijskou bezohledností stříleni jen proto, aby vytvořili šikovnou dopravní zácpu. Přesto Válka gangů není radikálně efektní podívaná (hlavně proto, že si Foley nenajmul asijského bojového choreografa). Připomíná spíš Rok draka mixovaný s tím nejlepším z televizního seriálu Policie New York. Nikoho nedrtí, nic se nesnaží trumfnout, své polokladné hrdiny důkladně rozehrává a přitom nijak neodsuzuje, prostě žádné šoky.
Ačkoli jedna revoluční změna, při které by obdivovatelům Chow Yun-Fata mohlo zaskočit kung pao, až by zrudli, padli hlavou do misky s rýží a začali se chrčivě dusit, by se našla. Proslavené párátko totiž tentokrát nežvýká hongkongská legenda, ale Wahlberg. Co na to říct? Svět už nikdy nebude takový, jako býval.
Autor/Zdroj: Kopřiva Štěpán/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hugues Darmois

Darmois Hugues

Eliška Vitanovská

Vitanovská Eliška

Černé ovce

Černé ovce
Černé ovce

Dušan Klein

Klein Dušan

Açelya Topaloğlu

Topaloğlu Açelya

Carsten Rocker

Rocker Carsten

Chris Roberts

Roberts Chris

Meryem

Meryem
Meryem

Naposled navštívené:
Hugues Darmois

Darmois Hugues

Eliška Vitanovská

Vitanovská Eliška

Černé ovce

Černé ovce
Černé ovce

Dušan Klein

Klein Dušan

Açelya Topaloğlu

Topaloğlu Açelya

Carsten Rocker

Rocker Carsten

Chris Roberts

Roberts Chris

Meryem

Meryem
Meryem