Cerven
ohodnotit

Velká ryba

Big Fish

Rok:
2003
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
12.2.2004
„Pro někoho je každý rybník malý.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velká ryba
Edward Bloom (Albert Finney) byl vždycky velkým vypravěčem příběhů ze svého podivuhodného života. Když ho, coby mladého muže (Ewan McGregor), vandrování vedlo neuvěřitelnou cestou z malého městečka v Alabamě a kolem celého světa zase zpět, Ed úžasně věrohodně spřádal dobrodružné historky plné obrů, čarodějnic, siamských dvojčat,… Svými více než dlouhými příběhy okouzlil téměř každého, s vyjímkou odcizeného syna Willa (Billy Crudup). Když otec umírá a matka (Jessica Langeová) se snaží dát ty dva znovu dohromady, musí se Will naučit rozlišovat realitu od fikce, aby pochopil otcovy nedostatky, ale také velké životní úspěchy... Velká ryba je tomto podivuhodném příběhu s řadou pohádkových prvků symbolem svobody a věčnosti.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 07.08.2005 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velká ryba
Edward Bloom (ALBERT FINNEY) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (EWAN McGREGOR), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti.
Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (BILLY CRUDUP). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (JESSICA LANGE) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velká ryba
„Proplétání“ fikce a reality tvoří samotnou podstatu valné většiny filmů či literárních děl. V novém snímku Tima Burtona Velká ryba, natočeném podle literární předlohy Daniela Wallacea, se však ono samo stává ústředním tématem. – Mladý novinář Will se kvůli umírajícímu otci vrací z Paříže se svou manželkou Josephine do rodného městečka v Alabamě. Mezi synem a otcem vládne již léta tichý boj. Will má svému rodiči odjakživa za zlé, že věčně vypráví smyšlené historky ze svého života, za nimiž se však stírá všednodenní realita. Jenže podle starého pána právě tyto historky tvoří jádro jeho života po boku milované manželky Sandry. Až těsně před otcovou smrtí přijme mladý muž jeho stanovisko a pochopí, že prostřednictvím příběhů o sobě samých se stáváme nesmrtelnými. – Snímek má poměrně složitou vyprávěcí strukturu, jejímž rámcem je návštěva manželů v jižanském městě. Jádrem jsou ovšem otcovy bájné historky s četnými pohádkovými prvky, s nadpřirozenými jevy či bytostmi, jež však nevypráví jen on sám. „Retrospektivy“ se tak odehrávají v několika polohách a role jsou vesměs zdvojené: protagonisté se objevují v mladém i ve starším věku. – Látka vyhovovala Timu Burtonovi především proto, že v ní mohl opět rozvinout svou vlastní fantazii a uplatnit v ní motivy ze svých dřívějších děl (tajuplný oživlý les, čarodějnice apod.). Znovu přichází ke slovu Burtonův smysl pro bizarnost a originální nadsázku. Magický realismus se však jen obtížně spojuje s melodramatickou linií generačních sporů a závěrečného rodinného souznění. – Název Velká ryba se odvíjí od motivu nepolapitelné obrovské ryby, symbolizující svobodu i věčnost bytí, ale též od povahy Willova otce, Eda Blooma, který byl „velkou rybou v malém rybníce, ale neztratil se ani v oceánu“.
Tomáš Bartošwk, Filmový přehled 2004/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

2 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

102 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:55 - 19:30

7 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jeremy Brett

Brett Jeremy

Mihalis Giannatos

Giannatos Mihalis

Mayes C. Rubeo

Rubeo Mayes C.

King Kong

King Kong
King Kong

Naposled navštívené:
Jeremy Brett

Brett Jeremy

Mihalis Giannatos

Giannatos Mihalis

Mayes C. Rubeo

Rubeo Mayes C.

King Kong

King Kong
King Kong