Vše začíná dnes (1999)

Vše začíná dnes (Ca commence aujourd'hui)
70 %
 
 

Ca commence aujourd'hui

Další název: Es beginnt heute

    Žánr: psychologický
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 9.9.1999        
    Délka: 119 min.
„Půvabný příběh o světě dětí.“
Ve své různorodé a bohaté tvorbě se nenápadný velikán francouzského filmu Bertrand Tavernier často vracel k sociálním tématům. Typickým příkladem jeho přístupu k nim je snímek Vše začíná dnes o údělu ředitele mateřské školy v severofrancouzském hornickém městečku, postiženém značnou nezaměstnaností.
Tavernier spolupracoval na scénáři s dcerou Tiffany (při natáčení působila i jako asistentka režie) a s jejím manželem, skutečným ředitelem mateřské školy, a také spisovatelem Dominiquem Sampierem. Je tedy zjevné, že snímek, působící téměř jako případová studie, má četné biografické rysy a zachycuje autentické situace a problémy. Daniel Lefebvre má svou práci ve školce rád a také miluje drsný kraj kolem městečka, jemuž věnuje i svou občasnou básnickou tvorbu. Žije se sochařkou Valérií a s jejím synem Rémim. V práci musí denně řešit řadu potíží jednak s dětmi, ale častěji s jejich rodiči z nižších sociálních vrstev. Ještě větší půtky má ovšem s městskou správou a s tamními byrokraty. Ve svém pracovním zaujetí se neumí chovat diplomaticky, a tak škodí nejen sám sobě, ale i školce. Zato velmi dobře vychází s podřízenými. Zároveň má i soukromý život, v němž se musí srovnat s nevlastním synem. Katalyzátorem narůstajících problémů se stane místní rodinná tragédie...
Náročné natáčení s malými dětmi a s neherci vyžadovalo zvláštní přístup celého štábu. O to více je třeba ocenit výkon častého Tavernierova herce Philippa Torretona, odměněného Cenou Lumiere. Zajímavostí je pro žánr sociálního dramatu volba širokoúhlého formátu, jenž dává vyniknout krajinným záběrům, působícím jako kontrapunkt k nevábnému a syrovému maloměstskému prostředí. Navzdory realistickému popisu se dílo nevyhne jistému idealistickému zjednodušení a určité schematičnosti, což je patrné zvláště v závěru. Nicméně tu dominuje sympatické pochopení pro těžkou, ale také radostnou práci zanícených pedagogů, kdy s příchodem každého malého školáčka opravdu vše začíná dnes...
Tavernierův snímek patří k početné skupině filmů ze školního prostředí, jež mají ve Francii dlouhou tradici; vymyká se z nich ovšem tím, že se soustřeďuje na ty nejmenší. Zároveň se citlivým způsobem zpracování a důrazem na věcnou autentičnost podobá dílům britského civilismu, jak je představuje tvorba Kena Loache nebo Mikea Leigha.

Tomáš Bartošek, LFŠ 2014

režie:
Bertrand Tavernier
 
 
hraje:
Philippe Torreton (Daniel Lefebvre), Maria Pitarresi (Valéria), Nadia Kaci (Samia Damouniová), Francoise Bette (paní Delacourtová), Christine Citti (paní Baudoinová), Emmanuelle Bercot (paní Tievauxová), Véronique Ataly (paní Liénardová), Didier Bezace (inspektor), Nathalie Bécue (Cathy), Sylviane Goudal (Gloria), Christina Crevillen (Sophie), Betty Teboulle (paní Henryová), Gerald Cesbron (pan Henry), Marie Guittier (Danielova matka), Daniel Delabesse (Marc), Thierry Gibault (kriminalista), Gérard Giroudon (starosta), Philippe Meyer (úředník), Michelle Goddet (Jimmyho matka), Francoise Miquelis (paní Duhemová), Stefan Elbaum (role neurčena)
 
 
scénář:
Dominique Sampiero, Tiffany Tavernier, Bertrand Tavernier
 
 
kamera:
Alain Choquart
 
 
hudba:
Louis Sclavis
 
 
výprava-architekt:
Thierry François
 
 
kostýmy:
Marpessa Djian
 
 
střih:
Sophie Brunet
 
 
zvuk:
Michel Desrois, Gérard Lamps
 
 
vedoucí produkce:
Francois Hamel
 
 
produkce:
Alain Sarde, Frédéric Bourboulon
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
asistent kamery:
Xavier Tauveron
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.