Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Výlet pana Broučka do zlatých časů

Další název:
Výlet pana Broučka do roku 1935 (prac. název)
Žánr:
Rok:
1949
„Nedokončený film.“
Popis / Obsah / Info k filmu Výlet pana Broučka do zlatých časů
Nedokončený film.

Bankovní úředník Matěj Brouček povýšeně odmítne obsloužit zákazníka, který přišel těsně před zavírací dobou. V oblíbené vinárně se večer Brouček setká se svými přáteli: poslancem Hořešovským, stavitelem Řehákem a bývalým velkouzenářem Jůrou. Společně nadávají na současné poměry a režim, který se chlubí, že už není nezaměstnanost. Vzpomínají na zlaté časy první republiky a jsou přesvědčeni, že bez práce tehdy zůstali jen povaleči. Přemíra vypitého alkoholu způsobí, že Brouček při nočním návratu upadne na zem. Když se po nějaké chvíli zvedne, netuší, že se ocitl v roce 1935. Celý omámený vejde do budovy, kde se koná schůze. Líbí se mu, jak hlavní řečník kritizuje vládu a hospodářství, a vehementně se k němu připojí. Levicovou schůzi vzápětí rozežene policie. Brouček má být zatčen a popere se s policisty. Je při tom vyfotografován a jeho snímek se ocitne na titulních stranách novin. Z práce v bance je vyhozen, odvrátí se od něj jeho přátelé a Brouček má možnost si vychutnat „staré zlaté časy“ z pozice nezaměstnaného, bez bytu a bez peněz.V zoufalé situaci ho probudí vrchní z vinárny, který ho našel spícího na ulici.Brouček je šťastný, když si uvědomí, že se vrátil do roku 1948.Znovu sedí u svého okénka v bance a velmi ochotně obslouží opozdilce, který přišel krátce po zavírací době.


Poznámka
Realizaci filmu předcházela vleklá jednání a přípravy. Aby projekt vůbec vznikl, muselo být před natáčením vytvořeno několik zkušebních scén. Samotné natáčení bylo po několika dnech zastaveno. Podle svědectví režiséra Jaromíra Pleskota (září roku 2000) byly důvodem ukončení výroby filmu osobní neshody mezi scénáristou Karlem Vaňkem, kulturním referentem Rudého práva, dalšími politickými činiteli a básníkem Vítězslavem Nezvalem. Ten využil politického vlivu, který měl v té době jako vedoucí filmového V. odboru ministerstva informací, a natáčení bylo zastaveno.

Nesestřižený negativ obrazu a část negativu zvuku, uchované ve sbírkách Národního filmového archivu, obsahují scény z rozpracovaného filmu a rovněž zkušební scény natočené v náznakových dekoracích (s rozdíly v obsazení některých postav). Tvůrci ve scénáři použili pouze jméno a charakteristiku hlavní postavy z Čechova románu a základní situaci děje.


Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Trpaslík (2017) [TV seriál]

22:05 - 22:45

17 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Terč (1985)

22:05 - 00:00

17 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:25 - 22:30

57 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

21:30 - 22:40

52 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama