Cerven
ohodnotit

Vyvolený

Unbreakable

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
18.1.2001
„Bruce Willis hledá tajemství své podivuhodné jedinečnosti. Nadpřirozený thriller od tvůrců Šestého smyslu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vyvolený
POZOR SPOILER

Narodí se dítě. Má zvláštnost. Má totiž zlomené všechny končetiny.
David Dunn cestuje vlakem, který posléze havaruje. Přežil jedině on. A co je ještě více divné, nemá sebemenší poranění.
David se pak hrabe v minulosti a zjistí, že nikdy nepotřeboval lékaře.
Když je se svým synem v prodejně komiksů, seznámí se s Eliášem Pricem. Ten je Davidův pravý opak. Neustále má nějakou zlomeninu. A domnívá se, že David je jeho absolutní protějšek.
Ten také pozná, když se má něco stát. Tím odhadne při své práci ochranky, že má někdo u sebe zbraň. Toho pak Eliáš sleduje, a při tom spadne se schodů.
O tom David neví a jde domů. Se synem Josephem je v posilovně, kde zjišťuje, že uzvedne stále víc a víc.
Eliáš je v nemocnici. Zde vypráví o nezranitelnosti Davidově ženě. I Joseph věří v otcovu nezranitelnost, sebere mu zbraň a chce na něj vystřelit. Naštěstí k tomu nedojde.
David pak žádá Eliáše, aby jeho rodinu vynechal, a že už se s ním nechce vidět. Ten mu přesto volá, že už ví, co mají společného. Je to voda, ta jim může ublížit oběma. David se mu na oplátku přizná, že nebyl zraněn ani u autonehody, jak tvrdil.
Pak David sleduje muže a nalézá u něj svázané lidi. Pomáhá jim, ale je oním mužem shozen do bazénu s krycí plachtou. A voda je pro něj zabiják…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vyvolený
Doktor Mathison přijíždí k ženě, která před malou chvílí porodila. Dítě pořád pláče, a když ho doktor prohlédne, zjistí, že v děloze nejspíš prodělalo četná zranění. Má zlomené ruce a nohy...

Po čase, už jako větší chlapec, odmítá Eliáš chodit ven. Zase si zlomil ruku. Ve škole si z něj prý dělají legraci, že je pan skleněný. Má vzácnou nemoc, jeho kosti jsou hrozně křehké. Matka mu říká, že se nesmí bát chodit ven, nebo už se strachu nikdy nezbaví.

David se probouzí v nemocnici. Doktor mu sdělí, že jeho vlak vykolejil a našli se pouze dva živí. Ten druhý za několik okamžiků umírá. Doktor nevychází z údivu – David vyvázl z nehody bez jediného škrábance, natož pak zlomeniny.
David jde na smuteční mši, která je věnována obětem neštěstí. Po skončení najde za stěračem auta dopis a v něm napsáno: „Kolikrát jste byl v životě nemocný?“ David jde za sekretářkou svého šéfa Noela a chce vědět, kolikrát byl za dobu svého zaměstnání nemocný. Noel ho pak navštíví a říká, že si o to řekl chytře. Jelikož nebyl ani jednou nemocný, přidá mu na platu. David se ptá i své ženy Audrey, která mu řekne, že si nevzpomíná, že by byl někdy nemocný...

Už dospělý Eliáš pracuje v obchodě s komiksy, když ho navštíví David se svým synem. Povídají si a Eliáš jim řekne, že trpí vzácnou nemocí, jeho kosti se každou chvíli zlomí. Napadlo ho, jestli on je takto zranitelný, tak nejspíš existuje člověk, který je jeho opakem. Typ člověka, o kterém jsou příběhy a který má lidi chránit. David je však k tomu nedůvěřivý, myslí si, že z něj chce Eliáš jen dostat peníze. Eliáš později navštíví v práci Davida, který dělá ochranku na stadionu. Zjistí, že David má neomylný instinkt na to, že se něco stane...

Doma si David všimne, že jeho syn Joseph má v ruce jeho zbraň. Chlapec je přesvědčený, že je jeho otec nezranitelný, a chce mu to dokázat. David ho nakonec ale přesvědčí a zbraň mu sebere. Pak jde navštívit Eliáše...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vyvolený
K nárazu došlo ve 3 hodiny 15 minut. První plně obsazený vagón byl roztržen na dvě půlky a ty se rozletěly na opačné strany. Druhý vůz urazil ještě po svém rozdrcení čtyři sta stop. Úlomky z trosek vlakové soupravy byly nalezeny až míli od místa nehody. Ze sto osmnácti pasažérů a sedmi členů posádky jako zázrakem přežil jediný člověk … Z večerních zpráv David Dunn (Bruce Willis) zázračně přežil, ale tragická havárie vlaku přesto změnila jeho život. V čem spočívá tajemství jeho nezranitelnosti? Kým a proč byl vyvolen a obdařen jedinečnou schopností přežít? Odpovědi, které jsou ovšem víc znepokojivé než samotné otázky nabízí tajemný cizinec Elijah Price (Samuel L. Jackson). David patří mezi "vyvolené" a jeho život už nikdy nebude stejný jako dřív.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vyvolený
OBSAH:
David Dunn je jediným přeživším cestujícím během vlakového neštěstí a to ho přivádí k sebereflexi a zjištění, že je možná nezničitelný. Na jeho cestě k sobě samému ho provází tajemný Eliáš Prlce, sběratel comicsů.

Manoj Night Shyamalan se po Šestém smyslu ocitl ve stejné situaci jako
americký skokan Bob Beamon, když na olympiádě v Mexiku skočil osm metrů devadesát. Jeho další film má před sebou dvě možnosti. Buď
potvrdí jeho místo na Olympu filmových tvůrců, kam ho posadilo nadšené publikum, anebo propadne na celé čáře. Bob Beamon
už nikdy dál neskočil, ani se svému rekordu nepřiblížil. A Shyamalan...
Ale měli bychom začít od začátku. Doufám, že můj tanec mezi vejci oceníte - budu se snažit zrecenzovat film, jehož zápletku nechci prozradit, a hodnotit scény, jejichž obsah by vám měl zůstat utajen.
0 Shyamalanových filmech byste toho totiž předem měli vědět co nejméně. Jen tak se budete cítit přesně tak, jak Shyamalan chce. Jako když si v noci někoho stopnete a pak se s ním řítíte po neznámé silnici. Dostane vás každá zatáčka, leknete se pokaždé, i když auto nadskočí na bezvýznamném výmolu. A celou dobu budete doufat, že řidič ví, kam jede.
Největší silou scenáristy a režiséra Shyamalana je to, že nám vypráví příběhy, které neznáme. Žádné omleté hollywoodské pohádky o Červené karkulce, které nám pokaždé předkládají jako nový film, ačkoli už od začátku víme, že nakonec Karkulka vlka odpráskne. To se vám u Vyvoleného nestane. Jeho příběh v publiku vyvolává nejistotu, v sále se často tají dech, řidčeji vydechujete úlevou - to ve chvíli, kdy máte na okamžik dojem, že víte, kam příběh bude dál směřovat. Podobný pocit zažíváte při filmech Alfreda Hitchcocka.
Na Hitchcocka budete na Vyvoleném vzpomínat často - Shyamalan u něj našel svou obrazovou sílu, schopnost vyjadřovat se obrazem a nepoužívat zbytečná slova. Stačí mu jediný záběr k tomu, abyste se dozvěděli o hlavním hrdinovi víc než během sáhodlouhého dialogu. Během jednoho panoramatu noční ložnice pochopíte, že je ženatý, ale manželství se mu rozpadá, miluje svého syna a nemůže v noci spát. K čemu slova?
U Shyamalana jim nesmíte věřit - jeho postavy lžou a zamlčují, ale dívat byste se měli s otevřenýma očima.
Všechno na pláítně je podřízeno složitému režijnímu záměru: každá postava má svou pevně stanovenou barevnost, hlavní hrdina v kombinaci zelené a červené, jeho alter ego Eliáš Price tmavé odstíny hnědé a fialové. Eliáš, jemuž ve škole říkali Pan Skleněný, je v každém období svého života do filmu uveden odrazem ve skle. Tam, kde se děj filmu otočí, otočí se i kamera - během každého takového okamžiku, kdy se na něco společně s hrdinou díváte vzhůru nohama, byste měli dávat pozor. Dozvíte se něco důležitého.
Nemůžu si pomoci, ale musím prozradit, že se i ve Vyvoleném dočkáte podobného zvratu, jaký vás ohromil v Šestém smyslu. Ale nebojte se - tentokrát nebudete muset jít do kina ještě jednou a kontrolovat, jestli to Shyamalanovi vychází.
Budete muset jít znovu do kina proto, abyste pochopili, na jakém filmu jste to vlastně byli. Byl to opravdu thriller? A jste si tím jistí? Jak dlouho se o tom cestou z kina budete hádat? Zkrátka a dobře: až se půjdete podívat na to, zda se Shyamalanovi podaí`í přeskočit svůj vlastní rekord, dejte si pozor. Třeba se za vámi právě rozbíhá s oštěpem.
TOMÁŠ BALDÝNSKÝ Premiere 2001/1/38

Autor/Zdroj: Baldýnský Tomáš/Premiere


VYVO L E N Ý
(UNBREAKABLE)
BUENA VISTA INTERNATIONAL
Režie: M. Night Shyamalan
Hraji: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Spencer Treat Clark
Scenárista a režisér diváckého hitu Šestý smysl M. Night Shyamalan obsadil do svého nového filmu herecké hvězdy Bruce Willise a Samuela L. Jacksona, kteří se už před tím sešli ve třetím pokračování Smrtonosné pasti. I ve svém novém díle pracuje Shyamalan - stejně jako v Šestém smyslu-- s nadpřirozenými silami. Vypráví příběh dělníka z Philadelphie, který u sebe po těžké nehodě objeví neobyčejnou schopnost...
Cílová skupina: 15 - 40
počet kopii; 20 žánr: thriller

DISTRIBUCNI LIST
Vyvolený
„Unbreakable"
USA 2000
Slogan:
Variabilní symbol~ F 0104041 Premiéra: 18. 1. 2001
Monopol: FALCON a.s., do 17. 1. 2002
ŠUP (i:2,35), i07 min, Dolby Stereo, české titulky
Přístupnost: mládeži přístupný
Žánr: thriller
Produkce; Barry Mendel, Sam Mercer
Režie: M. Night Shyamalan
Scénář M. Night Shyamalan
Kamera; Eduardo Serra
Hudba: James Newton Howard
Hrají, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright Pennová, Spencer Treat Clark, Charleayne Woodardová
K nárazu došlo ve 3 hodiny 15 minut. První plně obsazený vagón byl roztržen na dvě půlky a ty se rozletěly na opačné strany. Druhý vůz urazil ještě po svém rozdrcení čtyři sta stop. Úlomky z trosek vlakové soupravy byly nalezeny až míly od místa nehody. Ze sto osmnácti pasažérců a sedmi členu posádky jako zázrakem přežil jediný člověk .. . Z večerních zpráv

David Dunn (Bruce Willis) zázračně přežil, ale tragická havárie vlaku přesto změnila jeho život. V čem spočívá tajemství jeho nezranitelnosti? Kým a proč byl vyvolen a obdařen jedinečnou schopností přežít? Odpovědi, které jsou ovšem víc znepokojivé než samotné otázky nabízí tajemný cizinec Elijah Price (Samuel L. Jackson). David patří mezi „vyvolené" a jeho život už nikdy nebude stejný jako dřív.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Vyvolený
Je Bruce Willis nadčlověk? Najde Samuel L. Jackson cestu k životu bez věčného strachu? Potvrdí režisér ”Šestého smyslu" svou pověst génia?
K havárii došlo v 15:15. První z obsazených vagonů byl rozpůlen a odmrštěn do dvou stran. Druhý vagon byl rozdrcen a vlečen 120 metrů. Trosky byly rozmetány do okruhu jedné míle. V tažném voze bylo šest členů posádky. V osobních vagonech bylo sto osmnáct cestujících a sedm členů posádky. Přežil jen jediný člověk."
Některé události už nemohou být pouhými náhodami. Štastlivcem, který strašlivou havárii přežil, byl David Dunn (Bruce Willis). A neměl jedinou zlomeninu, jedinou modřinu, jediné škrábnutí. To je chvíle, která člověka může přimět k leckterým zásadním zvážením a přehodnocením svého života, pročež se Dunn možná pokusí zapracovat na obnovení rozpadlého vztahu se svou manželkou (Robin Wright Pennová). Navíc se ale začíná rýsovat ještě cosi mnohem zásadnějšího.
Elijah Price (Samuel L. Jackson) je comicsový fanatik a majitel exkluzívního obchodu s drahocenným comicsovým uměním. A zároveň je zahořklý chudák, jehož život je už od narození naplněn bolestí, strachem a zoufalstvím. Narodil se totiž s poruchou nazvanou osteogensis imperfecta, která způsobuje extrémní křehkost kostí v těle postiženého. Price se se zlomeninami dokonce už narodil a ve škole mu kvůli jeho handicapu děti říkaly Pan Skleněný. Je přesvědčen, že někde existuje jeho protipól, člověk, který je nezranitelný. Jin k jeho jang (nebo možná obráceně, nevím, která půlka symbolu je ta černá, ehm). A je přesvědčen, že David je jeho člověk. Chce mu tudíž otevřít oči a přimět jej k uvědomění skrytého potenciálu seberealizace. Je David skutečně nadčlověkem, v Elijahových očích tedy comicsovým superhrdinou? Nebo je Elijah nepříčetný zakomplexovaný blázen? Nebo je to všechno úplně jinak?
Po fenomenálně úspěšném Šestém smyslu byl výsledek druhé spolupráce scenáristy a režiséra M. Nighta Shyamalana a hvězdného Bruce Willise náležitě ostře sledován a dychtivě očekáván. Máme jej tu a zpoza oceánu jej předchází pověst vydařeného a úspěšného filmu, ale takovým fenoménem jako Šestý" smysl se Vyvolený nestal.
Vydařený ale opravdu je. A taky záludný, čímž mi způsobuje jeden nepříjemný problém. Velmi podstatná část kouzla Vyvoleného spočívá v tom, že skutečně netušíme, co se bude dít dál, a zajímá nás to. Pod pečlivým Shyamalanovým vedením postupně rozplétáme zauzlované nitky, jež tvoří pavučinku jeho tajemného a promyšleného obrazce. Pokud bych vám tedy z pozice recenzenta prozradil příliš mnoho, sobecky bych tím film zbavil jeho největších trumfů a v pozvolném tempu vyprávěný příběh by vás pak velmi snadno mohl nudit. Ovšem tím, že jsem se rozhodl pro mlčenlivost, si na druhou stranu podřezávám vlastní větev - Vyvolený se mi moc líbil, ale nesmím vám otevřeně prozradit proč. Nemohu polemizovat o významu filmu jako celku ani upozorňovat na detaily, které mne zaujaly, fascinovaly a přiměly k zamyšlení. Nemohu filmu ani naplno vmést do tváře, co mi na něm vadilo. Mohu jen doufat, že když budu opatrně stepovat kolem horké kaše, prominete mi to, a pokud film uvidíte, pochopíte, proč jsem to musel udělat.
Shyamalan si ve svém scénáři obratně pohrává s fenoménem „superhrdinských" comicsů, což může na jednu stranu průměrnému českému divákovi zabránit v plném porozumění některých (na první pohled subtilních, ale v konečném důsledku pro strukturu příběhu zásadních) tónů, podtónů a narážek. Zároveň je ovšem velmi pravděpodobné, že pokud jste oním imaginárním „průměrným českým divákem", viděli jste alespoň ty nejzásadnější filmové comicsy (Superman, Batman či nejnověji X-Men), ve kterých jsou tytéž osnovy a klišé běžně používány, tudíž je jeho handicap přijatelně zredukován.
Vyvolený je i není „comicsovým filmem". Ačkoli pracuje s mnoha tématy, typickými např. pro výše zmíněné snímky, ty se v rukou vyvoleného manipulátora Shyamalana nenápadně obracejí proti žánru a stávají se součástí mozaiky, která namísto standardní výpravnosti, nadsázky a frenetičnosti sází na vytříbeně chladný vizuální styl (plný dlouhých záběrů, často točených z ruky či jako odraz ve skle - každopádně vždy brilantně komponovaných), jenž akcentuje psychologickou vrstvu vyprávění a herecké výkony, které jsou na velmi vysoké úrovni.
Shyamalan se nechal slyšet, že byl-li Šestý smysl jeho filmařskou maturitou, Vyvolený je doktorátem. Důslednost, se kterou se drží zvoleného stylu, a projevená sebedůvěra v jeho souhru coby scenáristy a režiséra mu dává za pravdu. Zatímco u Smyslu závěrečný dojem notně vylepšila skvělá překvapivá pointa, Vyvolený je svou atmosférou v průběhu děje podstatně vyrovnanější. Pak ovšem přichází závěr, který se stal jeho Achillovou patou a na rozdíl od předchozího hitu naopak nejkritizovanějším místem celého filmu. Dočkáme se totiž jistého odhalení (nikoli postavení děje na hlavu, ale pouze odhalení) a čekáme, že „teď se něco stane!". A ono to skončí. Závěr otevírá prostor ke spekulacím a v podstatě pokládá více otázek, než jich zodpovídá, čímž nejednoho diváka, chtivého závěrečné akce a jednoznačných odpovědí, nepotěší, až rozzuří. Na druhé straně má závěr ale i své zaryté příznivce, kteří mají většinou společné to, že jsou extrémními comicsovými fandy a doufají, že Vyvolený možná bude jen prvním dílem trilogie. Mě konec sice nenadchl, ale v žádném případě mi ani velmi dobrý pocit z filmu nezničil. A opouštěl jsem kino přemítaje o tom, co jsem právě viděl, a ne o tom, jestli si za deset minut dám k obědu guláš nebo svíčkovou.
Ondřej Vosmík Cinema 2001/1/64

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Americký režisér a scenárista indického původu M. Night Shyamalan se v Hollywoodu prosadil nečekaně úspěšným fantastickým thrillerem Šestý smysl. Pozici mimořádně talentovaného tvůrce, orientovaného na vybroušenou práci s narativními postupy v tradici Alfreda Hitchcocka či Stevena Spielberga, nyní obhajuje thrillerem Vyvolený, jenž se vyznačuje obdobnou nadreálnou atmosférou jako předchozí Shyamalanovo dílo. - David Dunn, člen ochranky na filadelfském fotbalovém stadionu, prožívá manželskou krizi a trpí nevysvětlitelnými pocity smutku. Poté, co bez zranění přežije katastrofu vlaku, při níž všichni ostatní cestující zahynou, jej vyhledá svérázný majitel galerie a vyznavač komiksů Elijáš Price. Ten naopak trpí úrazy při těch nejbanálnějších nehodách a tvrdí, že on a David jsou každý na opačné straně stejného spektra. Je jen třeba si uvědomit, v čem spočívá jejich poslání... - Shyamalaa, jenž se tentokrát na filmu podílel i jako spoluproducent, rozehrává snově fantastický příběh s nezvyklým důrazem na realistické detaily; snímek lze velmi dobře chápat jako psychologický portrét muže v krizi středního věku. Titulní hrdina se koneckonců právě kvůli svému "realistickému" smýšlení zdráhá přijmout teorii, podle níž má schopnosti, vlastnosti a poslání komiksové postavy. Záměrný nesoulad mezi postupně se vyjevujícím tématem příběhu a jeho zpracováním je zdrojem napětí, které tvůrce dávkuje v přesně odměřených množstvích. Autor také pozoruhodným způsobem rehabilituje úlohu kamery, jež téměř jako svébytná osoba nahlíží dění z nezvyklých úhlů či z pozice některých protagonistů. Součástí Shyamalanovy rafinované vypravěčské koncepce je i finální zvrat, vnášející do příběhu nové světlo. Ten zjevně vychází vstříc očekávání, které tvůrce vzbudil svým předchozím filmem, a částečně také otevírá možnosti pro případné pokračování.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/1/31

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Skleněný (2019)

 Skleněný (2019)
Skleněný n
Glass
Žánr: thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: M. Night Shyamalan

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Walker: Independence

10:15 - 11:00

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Extrémní výtahy

10:45 - 11:35

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 6: Město v ...

10:25 - 12:10

25 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Prima - Kdo se ptá?

10:15 - 11:25

35 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nevědomí (Oblivion)

Nevědomí
Oblivion

Joseph R. Gannascoli

Gannascoli Joseph R.

Geoffrey Lamb

Lamb Geoffrey

Kevin Covais

Covais Kevin

Ludi Lin

Lin Ludi

Naposled navštívené:
Nevědomí (Oblivion)

Nevědomí
Oblivion

Joseph R. Gannascoli

Gannascoli Joseph R.

Geoffrey Lamb

Lamb Geoffrey

Kevin Covais

Covais Kevin

Ludi Lin

Lin Ludi