Cerven
ohodnotit

Vzpomínky

Deja Vu

Další název:
Déjà Vu
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
28.12.2006
„Co když je to něco víc než jen váš pocit?“
Popis / Obsah / Info k filmu Vzpomínky
V New Orleans na trajektu plném lidí vybuchne bomba nastražená v jednom z převážených vozů. Zemře více než pět set lidí. Agent ATF Doug Carlin najde u řeky části rozbušky a stopy výbušnin na blízkém mostě, a zcela tak vyvrátí diskutovanou možnost nehody. Na jednom videozáznamu objeví muže na motorce, který se těsně před výbuchem na chvíli na mostě zastavil.
Dougovi zavolá šerif jednoho z okrsků, aby mu oznámil nález popáleného ženského těla, jakých teď podle Douga budou nalézat spoustu. Problém je v tom, že nález těla byl na policii ohlášen ještě před výbuchem lodi. Doug ve spolupráci s patologem zjistí, že žena měla zalepená ústa páskou a také má useknuté prsty na pravé ruce. Jedná se o Claire Kucheverovou, která byla pohřešovaná. Doug navštíví její byt a najde zde na nástěnce podivný vzkaz „Můžeš jí zachránit“ a také označený inzerát na Ford Bronco. V dřezu a v koši objeví zakrvácený ručník a ubrousky. Poslechne si její záznamník, kde mezi jinými objeví i svůj vzkaz. Dnes totiž volal na číslo, které mu dal jeho kolega, protože ho nějaká žena sháněla. Tehdy ale ještě netušil o koho se jedná...

Doug navštíví mobilní centrálu FBI, kde agentům oznámí vše, co zjistil, včetně své domněnky, že Claireino auto mohlo být ukradeno za účelem dopravy bomby na trajekt. Myslí si, že když vyřeší její vraždu, vyřeší i výbuch na trajektu...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Vzpomínky
Zkušený specialista na akční filmy Tony Scott se po "experimentálním" Dominu (2005, FP 1/2006) vrátil ve snímku Déjà Vu ke standardnímu provedení žánru, avšak podobně jako v thrilleru Nepřítel státu (1998, FP 1/99) jej postavil na špičkové špionážní technice, tentokrát ovšem ve zjevné rovině sci-fi. - Agent ATF (Úřad pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny) Doug Carlin má zajistit důkazy po atentátu na trajekt v neworleanském přístavišti, při němž zahynulo téměř pět set padesát lidí. Vydá se po stopě mladé ženy Claire, jejíž tělo bylo nalezeno na pobřeží ještě před explozí. Předpokládá, že ženu zabil právě atentátník. Agent FBI Pryzwarra jej zavede do přísně tajné centrály s programem Sněhurka. Ten umožňuje zobrazit ve zvuku i v obraze jakoukoliv událost, ale až po čtyřech dnech. Carlin záhy pozná, že pomocí programu lze vstupovat díky existenci paralelních dimenzí do minulosti a rozhodne se pomocí teleportace změnit to, co se stalo. Setká se tak s Claire i s atentátníkem a opravdu se mu podaří zabránit škodám. - Tvůrci se prý sice opírají o nové objevy v kvantové fyzice, avšak není radno spoléhat se při sledování jejich příběhu příliš na logiku. K oživení běžného thrillerového schematu prostě využili známý motiv časoprostorové smyčky. Samozřejmě tím obohatili napětí i akce. Za zmínku stojí automobilová honička, při níž Carlin sleduje vraha v minulosti, přičemž zároveň jede po silnici v "současnosti". - Tony Scott již potřetí spolupracoval s Denzelem Washingtonem. - Před počátkem natáčení byl New Orleans zasažen hurikánem Katrina, filmaři se však kvůli géniu loci nevzdali a s malým odkladem tu realizovali (jako první) svůj film jen několik měsíců po katastrofě.
Tomáš Bartošek, filmový přehled 2007/1


Popis / Obsah / Info k filmu Vzpomínky
Podmanivý akční thriller od producenta Jerryho Bruckheimera a režiséra Tonyho Scotta se točí okolo tajemného pocitu déjà vu, který provází agenta vládní agentury ATF Douga Carlina (Denzel Washington) při vyšetřování rozsáhlého bombového útoku. Carlin, který je po výbuchu nálože na trajektu v New Orleans přivolán k zajištění důkazů, odhalí, že záhadný úkaz, který většina lidí považuje pouze za hříčku vlastní mysli, je ve skutečnosti něčím mnohem silnějším. V tom okamžiku začíná jeho závod s časem o životy stovek nevinných lidí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Za oponou (2017) [TV pořad]

12:55 - 13:50

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Námluvy ve světě zvířat

13:00 - 13:50

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

41 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:25 - 13:20

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama