Cerven
ohodnotit

Obsah filmu Werckmeisterovy harmonie

 
Ceny: Maďarský filmový týden 2000: Velká cena, Cena kritiky

Třetí scenáristická spolupráce s maďarským spisovatelem Lászlem Krasznahorkaiem vyústila v adaptaci jeho knihy Melancholie odporu (1989) pod titulem Werckmeisterovy harmonie. Název si režisér nezvolil svévolně, jde totiž o pojmenování stěžejní části literárního díla. Krasznahorkaiova tvorba se překládá do mnoha jazyků, např. angličtiny, němčiny, francouzštiny, bulharštiny či japonštiny. V češtině vyšla pouze jeho prvotina Satanské tango (Sátántangó, 1985), již Tarr zfilmoval šest let před Werckmeisterovými harmoniemi. Pro následující snímek Muž z Londýna (2007) už Béla Tarr...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2011
A tak se to stalo znovu. Po dokonalém Satanském   Tangu Béla Tarr opět ukázal, že i dějově   prostý příběh se dá vyprávět naprosto   strhujícím a kulervoucím způsobem. Jeho pohled   na svět není příliš veselý, ale v každé   melancholii, v každé smutné melodii (Mihály   Víg) se skrývá špetka naděje a něčeho, co   dokáže dojmout (nikoliv však prvoplánově).   Jeho filmy jsou neskutečně silné díky   atmosféře, která Vás nemilosrdně pohltí a   vyflusne na konci titulků. Tarr dokazuje, že i v   moderní, přetechnizované a uspěchané době   může vzniknout dílo, které je mimo všechen   čas a prostor a přitom tak reálné, že se Vám   pomalu zadere pod kůži a zůstane tam. Nesnaží   se Vás šokovat, nepředvádí krkolomné   dějové zvraty nebo ty nejdokonalejší efekty,   ale vyvolává ve Vás pocity a dráždí mysl. A   kvůli tomu přece opravdové umění existuje.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Werckmeisterovy harmonie (2000)Werckmeisterovy harmonie (2000)Werckmeisterovy harmonie (2000)Werckmeisterovy harmonie (2000)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Prohra

Prohra
Prohra

Naposled navštívené:
Prohra

Prohra
Prohra