Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidávání do oblíbených se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Záblesk ve tmě

Blink

Žánr:
Rok:
1994
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
28.7.1994
„Očitá svědkyně vraždy, kterou neviděla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Záblesk ve tmě
Mladá houslistka Emma Brody zaujme detektiva Johna Hallstroma. Netuší však, že dívka je slepá. Přesto se o sebe od patnácti let stará sama s pomocí slepeckého psa Raplha. Nyní má Emma možnost znovu vidět, konečně se našel dárce rohovek. Přestože operace proběhla úspěšně, má žena zpočátku se zrakem potíže. Když se o šest týdnů později vrátí z nemocnice, vyruší ji hluk od sousedky Valerie. Na schodech zahlédne muže, kterého nejprve považuje za domovníka. Když druhý den Emma na sousedku zvoní, nikdo neotevře. Znepokojeně se obrací na policii. Policista Hallstrom její historce nevěří. Ovšem jen do chvíle, než je Valerie nalezena mrtvá. Podle všeho je pachatelem sériový vrah. Hallstrom, který má případ na starosti, se opět obrátí na Emmu a znovu vyslechne její svědectví. Ona si však vzpomene jen na to, že muž voněl po zvláštním mýdle. Přestože později vrahovu tvář znovu zahlédne a volá Hallstroma, je detektiv přesvědčen, že její svědectví jsou kvůli zdravotním potížím zcela bezcenná. Vrah znovu udeří v Milwaukee. Hallstrom se zcela upne na jeho dopadení. Vylekaná Emma objeví na zrcadle namalované oči, vzkaz od násilníka. A právě ve chvíli, kdy Hallstrom konečně odhalí totožnost pachatele i jeho motiv, vláká vrah Emmu do pasti.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Záblesk ve tmě
Mladá, pohledná houslistka Emma Brody se na jednom koncertu jejich irské skupiny stane předmětem zájmu detektiva Johna Hallstroma. Ten netuší, že je dívka je slepá, proto se snaží upoutat její zájem.
Emma se o sebe od patnácti let stará sama s pomocí slepeckého psa Raplha. O zrak přišla proto, že ji zranila neurotická matka, která ji o zrcadlo rozbila hlavu a tím poškodila oči. Právě teď má Emma možnost znovu vidět, konečně se našel dárce rohovek. I když operace proběhla dobře, má Emma se zrakem potíže. Když se o šest týdnů později vrátí z nemocnice, vyruší ji v noci zvláštní hluk od Valerie, která bydlí nad ní. Na schodech pak jakoby v mlze zahlédne muže, kterého zpočátku považuje za domovníka Cuccetta. Když se Emma přece jen odhodlá a příjde k jejímu bytu a na Valerii zvoní, nikdo ji neotevře. Obrací se proto na policii. Detektiv Hallstrom ji nevěří, i když musí za krátko svůj názor změnit. Valerie je totiž nalezena zavražděná. Podle všeho je pachatelem sériový vrah. Hallstrom, který má případ na starosti, se znovu obrátí na Emmu a vyslýchá ji. Ta si vzpomene jen na to, že muž voněl po zvláštním mýdle. Přestože později vrahovu tvář znovu zahlédne, a volá Hallstromovi, je policista přesvědčený, že její svědectví jsou kvůli momentálnímu zdravotnímu stavu bezpředmětná. Vrah znovu udeří v Milwaukee, a zabije matku dvou dětí. Hallstrom se upne na jeho dopadení. V té době doma objeví vylekaná Emma na zrcadle namalované oči..... je to vzkaz od vraha. Právě ve chvíli, kdy se Hallstromovi konečně podaří odhalit vrahovu totožnost a motiv, pro který začal vraždit, vyláká vrah Emmu do pasti....


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Záblesk ve tmě
Emma Brodyová, houslistka folkrockové skupiny, se podrobí operaci očí a po dvaceti letech opět vidí. Její vnímání je však stále ještě poškozené a Emma vidí neostře a deformovaně. Mimoto trpí tzv. retroaktivními halucinacemi, protože její mozek po dlouhé nečinnosti dokáže zaregistrovat a zpracovat optický podnět až za několik hodin. Jedné noci Emma slyší hluk a na chodbě zaznamená siluletu muže. Domnívá se, že vidí domovníka, ale příští ráno se jí před očima objeví obraz neznámého člověka. Jde o jeden z jejich opožděných vjemů a Emma je přesvědčena, že v sousedství došlo ke zločinu a ona viděla vraha. Ohlásí událost na policii, ale poloslepé dívce nikdo nevěří. Až o několik dní později je v sousedním bytě nalezena mrtvola a detektiv John Hallstrom musí uznat, že Emma je jeho nejdůležitější svědkyně. Mezi policistou a mladou ženou vzniká citový vztah, o to více je proto John zneklidněn, když dojde k dalším vraždám a je jasné, že Emma má být příští obětí ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Záblesk ve tmě
Motiv handicapované hrdinky v psychothrilleru Michaela Apteda Záblesk ve tmě připomene pamětníkům klasické napínavé drama Čekej do tmy), v němž slepá hrdinka (fenomenálně zahraná Audrey Hepburnovou) vzdorovala nebezpečným zločincům. - Houslistka Emma Brodyová z Aptedova snímku náhodou zahlédne vraha své sousedky. Protože však teprve nedávno prodělala oční operaci, má po dvacetileté slepotě velmi oslabený zrak a trpí retroaktivními halucinacemi. Jako svědkyně je tedy pro policii nevěrohodná, nicméně je je-diným pojítkem s psychopatickým zločincem. Detektiv Hallstrom, který se po-sléze stane dívčiným milencem, na poslední chvíli vyřeší spletitý případ, když pochopí, že vrah zabíjí ženy s orgány, transplantovanými od tragicky zemřelé "dárkyně ", kterou miloval. Emma, poslední vrahova oběť se však nakonec musí ubránit sama. - Zkušený režisér vyšel ze zdánlivě solidně vystavěného scénáře debutující Dany Stevensové a spolu s kameramanem Dantem Spinottim a specialistou Artem Durinským ozvláštnili děj vizualizací subjektivních pohledů hrdinky, která se po náročné operaci učí vidět. Zároveň také využili osobitou atmosféru filmařsky vděčného Chicaga. Příběh je postaven zejména na pevné osobnosti Emmy Brodyové, jež navzdory handicapu žije od svých patnácti let sama a dokáže se o sebe postarat. Do thrilleru jsou podle tradice umístěny romantizující prvky, např. milostný vztah se zdánlivě drsným detektivem, věrný slepecký pes Ralph či výstupy folkové skupiny The Drovers. Nemůže chybět ani nevrlý policejní poručík, samozřejmě černé barvy pleti. - Snímek je postaven na výkonu Madeleine Stoweové, která hrála podobnou roli ženy, ohrožované psychopatem, v thrilleru Zhoubná vášeň. Ambiciózní herečka však bohužel nemá přesvědčivost zmíněné Audrey Hepburnové a nevyrovná se ani hluchoněmé Marlee Matlinové v podobně laděném thrilleru Neslyším zlo.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1994/7/41


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kate McNeil

McNeil Kate

Christmas Everlasting

Christmas Everlasting
Christmas Everlasting

Wedding at Graceland

Wedding at Graceland
Wedding at Graceland

Patrick Collins

Collins Patrick

Arturo Vaquero

Vaquero Arturo

Naposled navštívené:
Kate McNeil

McNeil Kate

Christmas Everlasting

Christmas Everlasting
Christmas Everlasting

Wedding at Graceland

Wedding at Graceland
Wedding at Graceland

Patrick Collins

Collins Patrick

Arturo Vaquero

Vaquero Arturo