Cerven
ohodnotit

Záskok

The Hudsucker Proxy

Rok:
1994
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
28.3.1996
„I blb může mít geniální nápad a síly mezi nebem a zemí není radno podceňovat.“
Popis / Obsah / Info k filmu Záskok
Čerstvý absolvent univerzity Norville Barnes přijíždí do New Yorku hledat štěstí v oblasti obchodu a financí. Ve stejnou dobu, kdy získá místo v podatelně velké společnosti Hudsucker Industries, vrhá se její zakladatel Waring z okna 44. poschodí na chodník... Správní rada zpanikaří. Hudsuckerova smrt znamená, že jeho podíl na majetku firmy bude nabídnut široké veřejnosti. Pouze jeden člověk zůstává chladným – Sidney J. Mussburger. Má totiž plán: Dosadí na místo prezidenta naprostého imbecila, a změní tak zájmy společnosti v zájmy členů správní rady. Ale kde najít troubu, který by vše bez otázek přijal? Vtom vchází do místnosti Norville Barnes...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Záskok
Rozhodně si nenechte ujít ani mimořádně zdařilou komedii režiséra Joela Coena ZÁSKOK, která poskytla skvělé herecké příležitosti Paulu Newmanovi, Timu Robbinsovi a Jennifer Jason Leighové. Čerstvý absolvent univerzity Norville Barnes přijíždí do New Yorku hledat své štěstí v oblasti obchodu a financí. Ve stejnou dobu, kdy Norville získává místo v podatelně velké společnosti Hudsucker Industries, vrhá se její zakladatel Waring z okna 44. poschodí na chodník... Správní rada panikaří, Hudsuckerova smrt znamená, že podíl na majetku firmy bude nabídnut široké veřejnosti. Pouze jeden člověk zůstává chladným - Sidney J.Mussburger (Paul Newman). Má totiž plán - nasadit na místo prezidenta naprostého blba a změnit tak zájmy společnosti na zájmy členů správní rady. Ale kde najít takového troubu - do místnosti ale vchází Norville Barnes...

ZÁSKOK je skutečně velice příjemným zážitkem, který nabízí nespornou kvalitu po všech stránkách, od vynikajícího scénáře, prošpikovaného originálními gagy a skvělými dialogy, přes režii plnou neotřelých nápadů, až po herecké mistrovství hvězdných špiček.

Radana Vítková


V americké retrokomedii Záskok se bratři Ethan a Joel Coenové opět inspirovali klasickými filmy a jejich vypravěčskými postupy. Tentokrát se obrátili k tradici předválečné hollywvoodské komedie, reprezentované zejména Frankem Caprou. Mladý absolvent obchodní university; naivní a bezeltsný mladík Norville Barnes přijíždí z rodné Indiany do New Yorku, aby se pokusil udělat tam kariéru, Správní rada mamutí Hudsuckerovy společnosti, vedená zákeřným Sidneyem J Mussburgerem, ho po sebevraždě nakladatele firmy nečekaně dosadí na místo ředitele, aby srazila ceny akcií a aby si její členové mohli levně koupit nadpoloviční podíl. Jenže brzy se ukáže, že zdánlivě přihlouplý mladík je ve skutečnosti génius který pozvedne cenu akcií do závratné výše. Proto je třeba ho bez milosti odstranit. Na Norvilleově straně je však nejen prohnaná (a zamilovaná) novinářka Amy Archerová, ale i jistá nadpřirozená síla..
Coenové ve spolupráci se známým režisérem Samem Raimim vytvořili stylově precizni a vtipné dílo, jakoby poskládané z fragmentů starých filmů a zabydlené typickými postavami. Jejich svérázný barvitý svět je však se svou akademickou dokonalostí poněkud uzavřen do sebe. - Vedle Tima Robbinse a pozoruhodné Jennifer Jason Leighové se na plátně po delší odmlce objevuje Paul Newman.

Autor/Zdroj:
Vítková Radana/Capitol Internet Publisher

V černé retrokomedii Záskok se bratři Ethan a Joel Coenové opět inspirovali filmovou klasikou, zejména předválečnými hollywodskými komediemi Franca Capry. Základní příběh prostého človíčka, který svým čistým srdcem vítězí nad mocnými chamtivci tohoto světa, zahrnuje vztah s novinářkou, jež jde hrdinovi po krku, a nakonec, dojata jeho poctivostí, stává se mu věrnou oporou. Film obsahuje citace z filmů Capry, Hawkse a Sturgese, nejde ovšem o pouhé opisování. Ironický tón snímku, znevažující původně vážně míněné dějové peripetie, dodává této směsi pohádky, klišé, kýče a komedie novou, zcela svébytnou postmoderní kvalitu, podpořenou navíc jedinečnou obrazovou stránkou, odkazující až k Občanu Kaneovi.

Autor/Zdroj:
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Záskok
Norville Barnes je důvěřivý prosťáček, který žije v domnění, že z místa pomocného poslíčka na post šéfa firmy se dostal díky svým pracovitým výkonům. Netuší, že je nástrojem bezcharakterního předsedy správní rady Sidneyho J. Mussburgera.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Novoty (1997) [TV pořad]

07:45 - 09:00

5 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Panenka z vltavské tůně

Panenka z vltavské tůně
Panenka z vltavské tůně

Borys Szyc

Szyc Borys

Hraniční čára (Border Line)

Hraniční čára
Border Line

Naposled navštívené:
Panenka z vltavské tůně

Panenka z vltavské tůně
Panenka z vltavské tůně

Borys Szyc

Szyc Borys

Hraniční čára (Border Line)

Hraniční čára
Border Line