Cerven
ohodnotit

Železný kříž

Cross of Iron

Další název:
Steiner - Das Eiserne Kreuz 1
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
127 minut
„Válečné drama z východní fronty roku 1943“

Obsah filmu Železný kříž

 
Seržant Steiner (James Coburn) je vynikající a mnohokrát dekorovaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell) s jeho prušáckým nadšením, ho v tom jenom utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení vlekoucí se válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují.

ŽELEZNÝ KŘÍŽ se stal posledním velkým dílem Sama Peckinpaha, působivou výpovědí proti válce, která kosí nevinné a neštítí se ani zneužívat děti. I když Peckinpah v evropských podmínkách nemohl pracovat se svým obvyklým štábem,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Sam PeckinpahSam Peckinpah  
hraje:
James CoburnJames Coburn.....desiatnik Rolf Steiner [48]   
Maximilian SchellMaximilian Schell.....kapitán Stransky [46]   
James MasonJames Mason.....plukovník Brandt [68]   
David WarnerDavid Warner.....kapitán Kiesel [35]   
Klaus LöwitschKlaus Löwitsch.....poddôstojník Kruger [41]   
Vadim GlownaVadim Glowna.....Kern [35]   
Fred StillkrauthFred Stillkrauth.....Schnurrbart [37]   
Burkhard DriestBurkhard Driest.....Maag [38]   
Senta BergerSenta Berger.....sestra Eva [36]   
Véronique VendellVéronique Vendell.....Marga [35]   
Arthur BraussArthur Brauss.....Zoll [41]   
Slavko ŠtimacSlavko Štimac.....ruský vojáček [16]   
Roger FritzRoger Fritz.....Triebig [40]   
Dieter SchidorDieter Schidor.....Anselm [28]   
Michael NowkaMichael Nowka.....Dietz [24]   
Vladan ŽivkovićVladan Živković  
scénář:
Julius J. EpsteinJulius J. Epstein  
Herbert AsmodiHerbert Asmodi  
námět:
Willi HeinrichWilli Heinrich.....román Das geduldige Fleisch (Trpělivé maso) [56]   
hudba:
Ernest GoldErnest Gold  
kamera:
John CoquillonJohn Coquillon  
střih:
Tony LawsonTony Lawson  
Michael EllisMichael Ellis  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, ruská, francouzská, německá
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Železný kříž >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Xpojntman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2020
Pěkný film o osobní statečnosti a   odpovědnosti vojáka. Nakonec ani ten důstojník   mi nepřišel tak nesympatický.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2019
Tak trochu jiný pohled na druhou světovou válku   z pohledu německého vojáka. V první půlce   komorní psychologické drama, v druhé části se   k tomu přidá i trochu válečné akce. Celkově   to je z pohledu válečného drama slabší   podprůměr.
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.11.2015
Film, žel, nevybočuje z obvyklých šablon, tj.   že válka je nesmyslné a zbytečné utrpení,   které každý nenávidí, a Němci že jsou buď   krutí fanatici, anebo deprimovaní poraženci, a   na druhé straně fronty jsou jen samí hrdinové   bez bázně a hany. Ale už jen sama existence   válek usvědčuje tento jednostranný pohled na   válčení z trapného omylu; tudíž i takovéto   humanistické filmy vyznívají trapně a navíc   je to už značně nudné.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Válka na východě
Mistrný válečný snímek, natočený   charakteristickým Peckinpahovým westernovým   stylem. Většina bojových scén je zcela   bezchybných, a pokud ještě o něčem   pochybujeme, prvotřídní dojem v nás utvrdí   nečekaný prostřih, zpomalení, symbol, ironie.   Z hlediska obsahu se nejedná o žádnou   průhlednou záležitost. Stranského chápeme:   není to zbabělec, prostě nechce porušit   tradici své rodiny a musí se k železnému   kříži dostat, ať to stojí, co to stojí.   Četař Steiner ale představuje nebývalý   oříšek. Bojuje, jak nejlépe a nejčestněji   umí, a to proto, že se ocitl tam, kde se octl.   Nijak nadšen z toho není, právě naopak:   nenávidí důstojníky už kvůli tomu, že jsou   důstojníky. Ale nevzbouří se, nerezignuje.   Dělá to, co nejvíce nenávidí, dál.   Zvláštní a velmi silný existencionálně   pesimistický snímek.
Reklama
Ondrus21
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.8.2013
Na to, že to točil americký režisér, je to   překvapivě dobrý a realistický film z   východní fronty, ačkoliv i tady by se pár   nesmyslů našlo. Desátník Steiner, ostřílený   válečník, který nenávidí válku a armádu,   dostane nového velícího důstojníka, nacistu a   fanatika kapitána Stránského, který prahne po   železném kříži a neštítí se kvůli tomu   ani lhát o svých (ne)zásluhách v boji. Steiner   a jeho lidé se pro něj však stávají   nepohodlnými, protože ho můžou usvědčit ze   lži. V celku pěkný válečný film, ale ten   konec jsem moc nepobral. Čekal jsem, že ho na   místě zastřelí a oni se skoro spřátelili. No   a korunu tomu dala scéna, kde kapitán neví, jak   se nabíjí samopal. Na plný počet bodů to sice   není, ale i tak to rozhodně stojí za   shlédnutí.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2013
Výborný starší válečný film s J.Coburnem   jako německým seržantem Steinerem který   nenávidí válku ale je to skvělý několikrát   oceněný válečník.Je málo válečných filmů   aby hlavní roli ve filmu hráli Německé   jednotky.Výborné válečné akce ale i   dramatické scény.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2012
Hlavne kríž, ostatné je nepostatné?
Zasa som prekvapený vysokými hodnoteniami i   priaznivými ohlasmi na tento film. By ma   zaujímalo za čo? Ale poporiadku. Európa.   Výroba v Európe a podieľali sa i Nemci,   staršie dátum. Dosť často v tomto prípade a   aj tu, sú všetci vojaci (a vlastne asi aj celý   národ) proti vojne, iba pár fanatikov a pár zo   strany chcú bojovať (plus zopár z SS).   Zaujímavé, že pár fanatikov a pár zo strany   (plus zopár z SS), napriek pacifikému názoru   celého národa, dokázali dobyť takmer celú   Európu a došli až k bránom Moskvy. Taký je   aspoň dojem z filmu. Film je troška drsnejí,   očividne prvoplánovo s cieľom šokovať a   neidealizovať vojnu. No dá sa to aj lepšie.   Jedine za čo dávam body je poručík Maier,   kapitán Kiesel a celkom zaujímavý začiatok,   ktorý ma bavil, až potom sa to zvrtlo. Dej   predvídateľný, koniec čakaný, akurát nie   dokončený. Najväčší problém ústredné dve   postavy. Jeden vojak, ktorý má slušnú   autonómiu a dosť mu toho prechádza. V reále by   ho zrejme už dávno odpratali, už len preto, že   podkopanú autoritu špičiek a dôstojníkov   nikdy nenahradí jeden frajer, i keby mal   vlastnosti ramba. Jeden kapitán čo si ide po   železný kríž a stoj čo stoj ho musí mať.   Problém je v tom, že ho tvorcovia vykrelili ako   úplného blba. Nerobím si ilúzie, že všetci   dôstojníci sú zrovna Mainsteinovia, ale nejaké   minimálne znalosti musia mať. Tuna žiaľ   stretávame zrejme prvého kapitána v histórii   ľudstva čo nevie nabiť samopal. Samotné bitky   tiež nič moc. Akoby nahnali komparz na nejaké   pole, pár výstrelov, pár výbuchov, pár   pádov, náhodne postrihané a bitka hotová. A   opäť sa aspoň utvrdíme, že nemáme zabúdať   na príručku prežitia, ak vás začne zvádzať   ženská (tobôž nepriateľ), zadarmo to nebude.   No tento snímok veru nie je žiadna sláva
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.6.2012
Válečný film se vším. Není tu naděje, na   žádné straně není dobro. Válka je peklo a to   je i tento film. James Coburn a James Mason pro   mě v nejlepších rolích jejich filmografie.   Peckinpah je mistr v zobrazování násilí.
Reklama
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Ano takový jiný válečný film, jak zde bylo   napsáno. Zajímavý pohled z Německé strany,   drsný, krutý, reálný,,,,
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2011
Mezi nespočtem válečných filmů americké   provenience jde bezpochyby o netuctovou   záležitost. Sam Peckinpah infikoval zavedený   žánr svým typickým drsně westernovým stylem,   který se projevuje jak v chování postav, tak   nejokatěji v těch klasických zpomalených   záběrech. Režisér se s krutým cynismem   vysmívá válečnému třeštění a ideálům, v   jejichž jméně k němu dochází. Jeho morální   a psychologické zaujetí vyděluje Železný   kříž z řady jiných válečných eposů.   Trochu ztrácí na technické nedokonalosti   bojových scén, některé pasáže - třeba   setkání s ženskou jednotkou - jsou zase   nečekaně působivé. Nakonec ale nemám pocit   úplné konzistence a nevím, co film poznamenalo   víc, jestli čas nebo Peckinpahovy režisérské   manýry. Nedokonalé ale nevšední a hodné   pozornosti.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih45000minih45000Děti noci (2008) 
Děti noci n
minih4498minih4498Bounty (1984) 
The Bounty n
minih35820minih35820Frida (2002) 
Frida n
minih46948minih46948Otec rock'n'rollu: Příběh Alana Freeda (1999) [TV film] 
Mr. Rock 'n' Roll: The Alan Freed Story n
minih28845minih28845Kagemuša (1980) 
Kagemusha n
minih27630minih27630Tarzan (1999) 
Tarzan n
minih32272minih32272The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000 (2001) 
The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000 n
minih47037minih47037Po sexu (2007) 
After Sex n
minih12104minih12104Opičí maska (2000) 
The Monkey's Mask n
minih63529minih63529Monamour (2005) 
Monamour n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)Železný kříž (1977)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Otakar Brousek

Brousek Otakar

Vzpomínka na Josefa Skupu

Vzpomínka na Josefa Skupu
Vzpomínka na Josefa Skupu

Den, kdy nevyšlo slunce

Den, kdy nevyšlo slunce
Den, kdy nevyšlo slunce

Michal Šabršula

Šabršula Michal

Potyčky s paragrafem

Potyčky s paragrafem
Potyčky s paragrafem

Velkochov drůbeže

Velkochov drůbeže
Velkochov drůbeže

Děti noci

Děti noci
Děti noci

Budeme připraveni

Budeme připraveni

Poslední začátek

Poslední začátek
Poslední začátek

Braun a Špork

Braun a Špork
Braun a Špork

Naposled navštívené:
Otakar Brousek

Brousek Otakar

Vzpomínka na Josefa Skupu

Vzpomínka na Josefa Skupu
Vzpomínka na Josefa Skupu

Den, kdy nevyšlo slunce

Den, kdy nevyšlo slunce
Den, kdy nevyšlo slunce

Michal Šabršula

Šabršula Michal

Potyčky s paragrafem

Potyčky s paragrafem
Potyčky s paragrafem

Velkochov drůbeže

Velkochov drůbeže
Velkochov drůbeže

Děti noci

Děti noci
Děti noci

Budeme připraveni

Budeme připraveni

Poslední začátek

Poslední začátek
Poslední začátek

Braun a Špork

Braun a Špork
Braun a Špork