Cerven
ohodnotit

Ženitba [TV film]

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
76 minut
„Josef Vinklář v televizním zpracování klasické veselohry N. V. Gogola, která patří do světové pokladnice humoru.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ženitba
POZOR, SPOILER

U již postaršího Ivana Kuzmiče Podkolesina je právě dohazovačka Tekla Ivanovna. Namlouvá mu nevěstu Agátu Tichonovnu. Dle ní je taková, které není na světě rovno. Podkolesin chce však čas na rozmyšlení, to ženu naštve. A to sem právě přichází Kuzmičův kamarád Jakomič Kočkarev a ihned se chápe vesla. On sám míní svatbu zprostředkovat.
Agáta si vykládá karty a hádá se s tetičkou Arinou Pantělejevnou, co znamená trefový král. Do toho sem přichází Tekla, předkládá ústně seznam všech ženichů, kteří by přicházeli v úvahu.

Kočkarev přemlouvá Podkolesina k návštěvě budoucí nevěsty a daří se mu to. Ale před nimi sem přichází jako první z nápadníků exekutor Ivan Pavlovič Čubkin. Toho však zajímá spíše majetek než nevěsta samotná. Proto si také hned kontroluje majetek v notýsku. Aby nebyl sám, přijdou ještě další dva nápadníci. Jako druhý sem přichází Baltazar Baltazarovič Ževakin II. Je to bývalý námořník a snad proto nesnese ani smítko na svém odění a služebná jej musí ihned pečlivě očistit. Také se chlubí svým pobytem na Sicílii. Jako třetí sem dorazí námořník Nikanor Ivanovič Aňučkin, bývalý důstojník, který tvrdí, že je soused. Ten požaduje, aby nevěsta uměla francouzsky. Když se pak všichni nápadníci začnou zároveň nabízet budoucí nevěstě, tak tato prchá.

Muži jsou tedy pozváni až večeři a Kočkarev slibuje Podkolesinovi, že mu „umete cestičku“. Nu, nápadníci přicházejí schválně o něco dříve a každý sám. Jako první opět Čubkin, ihned za ním Ževakin a v závěsu sem vrazí i Aňučkin. Agáta je však všechny vyhodí.
Kočkarev zatím umetá cestičku Ivanovi Kuzmičovi Podkolesinovi. Postupně se zbaví Čubkina, kterému namluví něco o špatně postaveném domě a hypotéce. Pak se zbaví Anučkina, kterému sdělí, že Agáta neumí francouzsky ani slovo. Takže ti dva odejdou a zůstane jen Nikolaj Ivanovič. Tomu Kočkarev slibuje svatbu s Agátou, ale má podmínku, aby šel Nikolaj domů, což on učiní. A tu přichází na prázdné kolbiště sám Podkolesin. A protože jsou s Agátou sami, ztratí oba ostych, a dokonce spolu hovoří. O lodičkách, o nastávajícím létě, a také květinách. A domluví si další schůzku.

Kočkarev už má zařízeno vše kolem svatby a tlačí na pilu. Tímto nátlakem Podkolesina naprosto vykolejí a ten se oženit odmítá. Dochází ke sporu a Podkolesin chce odejít. Ale Kočkarev jej znovu dotlačí k Žanetě. A zde provede narychlo něco jako obřad. Když pak Podkolesin Agátu několikrát poceluje, zalíbí se mu to a chce svatbu ihned.


Jenže ono první nadšení nějak pomine, a když přichází nevěsta nastrojená do svatebních šatů, po Ivanu Kuzmiči není ani vidu ani slechu. Utekl. A do toho přivádí Kočkarev svatební hosty...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ženitba
Oblíbená veselohra N. V. Gogola patří do světové pokladnice humoru. Gogol, klasik ruské dramatické tvorby, pohlíží na život své doby a na své hrdiny „skrze světu viditelný smích a neviditelné slzy“. Ženitba tradičně poskytuje vynikající herecké příležitosti a v dějinách naší národní kultury má už interpretace této komedie výraznou tradici. I v dnešním zpracování se můžete těšit na znamenité herecké výkony, a to především ústřední dvojice Podkolesin a Kočkarev v podání J. Vinkláře a P. Kostky a snaživé Tekly s K. Slunéčkovou, které si zaslouží mimořádnou pozornost.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lou Dockstader

Dockstader Lou

Nicolas Coster

Coster Nicolas

Richard Jordan

Jordan Richard

Jon Sklaroff

Sklaroff Jon

Larry Keith

Keith Larry

The White Parade

The White Parade
The White Parade

Ronald Lacey

Lacey Ronald

John Ring

Ring John

The Cheat

The Cheat
The Cheat

Naposled navštívené:
Lou Dockstader

Dockstader Lou

Nicolas Coster

Coster Nicolas

Richard Jordan

Jordan Richard

Jon Sklaroff

Sklaroff Jon

Larry Keith

Keith Larry

The White Parade

The White Parade
The White Parade

Ronald Lacey

Lacey Ronald

John Ring

Ring John

The Cheat

The Cheat
The Cheat