Cerven
ohodnotit

Život pro Jana Kašpara

Žánr:
Rok:
1959
Délka:
71 minut
Premiéra v ČR:
29.5.1959
Popis / Obsah / Info k filmu Život pro Jana Kašpara
POZOR SPOILER

Jan Kašpar jde s kamarády z oslavy. Loučil se se svobodou. Je v dobré náladě, nese domů matce a snoubence nový vysavač. Ty dvě zatím chystají věci ke svatbě. Matka ze snoubenky není nějak nadšená, protože je rozvedená. Přesto si spolu rozumí. Druhého dne Jan v práci omdlí. Lékaři konstatují dusík v krvi. Jan posílá domů vzkaz po jedné zdravotní sestře. Ta má rande se svým chlapcem, který ji chce pozvat k sobě. Ona však trvá na doručení vzkazu, což se jí pak podaří. O pomoc je požádán i docent Viktor Kareš. Ten odmítá, kvůli článku v novinách, ale později přece jen přijde poradit. A ihned doporučuje převézt pacienta na umělou ledvinu do Prahy. Jenže to musí být hodně rychle, na letišti mají stav BGO, což je zákaz startu. A tak Pavlína navštíví svého bývalého muže Vojtu, který je v armádě. Ten zařídí převoz vrtulníkem. V Praze je k úkonům potřeba asistent doktor Friedl. Ten má však volno, je s dcerkou v ZOO. Je však vyvolán rozhlasem. Ihned spěchá do nemocnice, kde je již dopraven nemocný Jan…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Život pro Jana Kašpara
Příběh podle skutečné události. Základem scénáře byla novinová reportáž: Následky nebezpečné otravy vyžadují rychlý lékařský zákrok na vysoké odborné úrovni. Nepřesvědčivá dokumentaristická stylizace, nezvládnuté vedení příliš různorodého hereckého souboru.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Život pro Jana Kašpara
Jan Kašpar, úředník z válcovny Nové hutě Klementa Gottwalda, má před svatbou. Po veselém loučení se svobodou se doma omylem napije z láhve s tetrachlorem. Své nevolnosti nevěnuje pozornost, ale druhý den v práci omdlí a utrpí otřes mozku. Při běžných zkouškách doktorku Dudkovou zarazí vysoké procento zbytkového dusíku v Kašparově krvi. Doktor Boháček, s nímž lékařka případ konzultuje, se domnívá, že jde o onemocnění ledvin, a ihned informuje primáře Filipa. Lékaři nic nevědí o tetrachloru a tápají. Přesto ihned začnou o Kašparův život bojovat a tento zápas zasáhne do jejich životů. Boháček přijde o zasloužené volno, ošetřovatelka Eliška má nepříjemnost se svým milým. Filip překoná dávnou řevnivost a požádá odborníka na ledvinové choroby docenta Kareše o pomoc. Ten potlačí svou ješitnost a Kašpara vyšetří. Stanoví diagnózu i léčbu. Kašpar musí okamžitě do Prahy na dialýzu. Jeho převoz vojenským vrtulníkem zajistí bývalý muž Kašparovy snoubenky. Pilot v nepříznivém počasí riskuje život. A v Praze kvůli Kašparovi přijde rozvedený doktor Friedl o zbytky náklonnosti dcery Zuzanky, když se jí opět nemůže věnovat. Kašpar je zachráněn díky lidem, kteří obětovali svůj volný čas a část soukromého života.
Český hraný film 1898 - 1970


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Champagni (2010)

17:00 - 17:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Bedekr (2013) [TV cyklus]

16:50 - 17:20

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:45

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:45 - 17:55

29 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bohuslav Myslík

Myslík Bohuslav

Miroslav Čáslavka

Čáslavka Miroslav

Katalin Toldi

Toldi Katalin

Justin Whalin

Whalin Justin

Čang Feng-i

Feng-i Čang

Bumerang

Bumerang

Amen

Amen
Amen

Naposled navštívené:
Bohuslav Myslík

Myslík Bohuslav

Miroslav Čáslavka

Čáslavka Miroslav

Katalin Toldi

Toldi Katalin

Justin Whalin

Whalin Justin

Čang Feng-i

Feng-i Čang

Bumerang

Bumerang

Amen

Amen
Amen