Cerven
ohodnotit

Zlatý člověk

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
8.12.1939
„Slavný profesor a chirurg se věnoval svojí práci natolik, že na půvabnou manželku mu už moc času nezbylo...“
Popis / Obsah / Info k filmu Zlatý člověk
Tento český film je natočný podle románu spisovatelky Lídy Merlínové. Hlavní jeho osoba je opravdu člověk zlatého srdce, nejen jako lékař a slavný chirurg, ale i jako přítel a manžel. A zrovna takovému člověku zasáhne osud v jeho manželské štěstí. Námět v románové, dramatické a filmové literatuře několikrát již opakovaný o mladé ženě, která se cítí být zanedbávána svým manželem, protože ten je plně pohlcen svým povoláním, přesto, že ona je přímo zahrnuta pohodlím a přepychem. A tak se rozvíjí děj i tohoto filmu.

Samotný příběh v režii Vladimíra Slavínského má živý spád a probíhá v přirozeném sledu scén. V hlavní úloze Otomar Korbelář jako chirurg, vážný a přirozeně veselý, zdrcený neštěstím, ale ne zhroucený, projevující gestem i výrazem vítězící dobré srdce. Z ženských úloh byla velmi dobrá a milá zjevem i hrou Zita Kabátová, jak mladá doktorka s tajenou láskou k chirurgovi. Hana Vítová si převedla svou úlohu chirurgovy ženy (pozn. autora 31-leté) do oboru svých mladistvých postav a proto v dramatických scénách ztrácela jistotu a přesvědčivost, právě tak, jako její mladý partner Raoul Schránil.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatý člověk
Profesor Partyk je slavný chirurg. Pro nával práce v sanatoriu zanedbává svou půvabnou ženu Pavlu. O místo u Partyka se uchází mladý lékař Jáchym. Na chodbě sanatoria potká Pavlu, která se mu představí jako Marie Novotná. Protože si jsou vzájemně sympatičtí, začnou se spolu scházet. Partyk si všimne, že se jeho žena už v sanatoriu neobjevuje, a začne ji podezírat z nevěry. Jáchym mu vypráví o své přítelkyni a Partyk projeví zájem ji poznat.

Pavla setkání odmítne. Partykovo neurčité podezření, že Marie je vlastně Pavla, se potvrdí, když zachytí v telefonu její vzkaz, aby dr. Jáchym ihned volal Marii Novotnou. Pošle Jáchyma do svého domu s dopisem pro Pavlu a ten pozná, že jeho milovaná Marie je vlastně Partykova žena. Zdrcen odchází ze sanatoria. Partyk zažádá o rozvod a chce si pak vzít doktorku Severýnovou, která ho miluje. Pavla mu oznámí, že čeká dítě. Ženský lékař zjistí, že je těhotná již šest měsíců. Partyk si uvědomí, že očekávané dítě je jeho, a vrátí se k Pavle.

Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úsměvy Oldřicha Lipského

09:30 - 10:10

18 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrabě Monte Christo (1955)

08:45 - 10:25

63 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Na vodě (2016) [TV seriál]

09:25 - 10:35

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Autosalon.tv

08:40 - 09:50

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama