Duben
ohodnotit

Zlatý pavouk

Žánr:
Rok:
1956
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
22.2.1957
„Příležitost dělá zloděje, ale zloděj si příležitost vždycky najde“

Obsah filmu Zlatý pavouk

 
Zubařský asistent Mirek Hruška (R. Vrchota) zneškodní na konci války skupinu ozbrojených esesáků. Shodou okolností najde po jednom z nich batoh, plný šperků a zlatých zubů, které pocházejí od usmrcených vězňů z Osvětimi. V roce 1948 pracuje Hruška jako zámožný zubní lékař. Ukradené zlato má dobře schované ve sklepě a dává si velký pozor, aby se neprozradil. Jednoho dne se však na první pohled zamiluje do naivní dívenky Marie (J. Brejchová). Neopatrně jí věnuje jeden ze šperků, brož v podobě zlatého pavouka. Před svatbou pak prodá část získaného pokladu v podobě zubařských plíšků bývalému továrníkovi Halouzkovi (M. Růžek). Ten se pokusí...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zlatý pavouk >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

baboon
Hodnocení:
Přidáno: 3.10.2019
Pavouček
Je to tak naivní příběh, až to bolí. Zubař,   který najde zlato, dá výstavní kousek   novomanželce a neobává se, že náhoda může   zapracovat a šperk někdo pozná. Charakterová   "rovnost" příslušníků SNB bije do   očí a všem, kteří zažili staré časy,   právem připadne trapná až hloupá. A jak už   bylo řečeno v minulých komentářích, od   policajta v domě ruce pryč... Film, na který se   pro jeho hloupost dá lehce zapomenout. Navždy.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.3.2015
Je po válce a kdo má to štěstí, může někde   narazit na ukryté zlato ukradené majitelům   nacisty. Byla povinnost takovou věc patřičným   úřadům hlásit, ale ne každý to udělal.   Tento příběh je o zubaři mající o zlato,   přesněji zubařské zlato, nouzi. Náhodně na   půdě najde zlaté šperky a ponechá si je.   Když z nich udělá zubařské plíšky, dá se   to pochopit, ale proč je dal zlotřilci   emigrujícího na západ, už ne. Jeho   pochopitelně zastřelili a zlato bylo u něj   nalezeno. Zubařův kamarád, kterého ubytoval ve   svém bytě, tento případ vyšetřuje a po čase   na něj příjde. Jo jo, když jde o zločin,   sebelepší kamarád v tu ránu není kamarádem.   Zákon je zákon. Tato kriminálka poukazuje na   reálné skutky poválečné doby. Natočený   příběh je podle postupů své doby a tak na   dnešní dobu již vyznívá krapet rozporuplně.   Značně se tlačí na psychologické výjevy   zubaře a na skromnost jeho kamaráda. Opět tu   vyznívají klasická fakta, jako to, že   zločinci to nemají v hlavě v pořádku a   policajti jsou dobráci od duše. A tak těžko   posoudit, co že je to vlastně za žánr. Hodilo   by se zařazení mezi psychologické krimi. Je to   bez napětí, bez akce, prostě bez ničeho. Jen   prostoduchý poválečný příběh a nic víc.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.11.2013
Nevím, jestli Jana Brejchová odmítla hrát   nějakou roli, protože se mě zda, že všechny   její výkony mají v sobě fluidum, na které se   vzpomíná. Ve Zlatým pavouku je teprve na   začátku, ty hlavní role začaly chodit v 60.   letech a není jich pár. Kdo jednou převezme   její štafetu, nelze říci, zatím není   žádná na obzoru. Ale také se mohlo stát, že   kdyby nezemřela krásná Jana Rybářová,   bláznivě zamilovaná do "škaredého",   ženatého chlapiska, že by Brejchová měla   soupeřku a že by se obě o role popraly. Po   smrti Rybářové, byla hnedle role pro Brejchovou   ve filmu Morálka paní Dulské. Ve filmu o Zlaté   broži, dnes zubař příjde bezpracné ke zlatu,   které bylo ukryté na půdě a za války bylo   odejmuto obětem a používá jej ke své profesi.   Má krásnou ženu, která se parádí, proto jí   připíchne zlatou brož, která jej odsoudí k   létům ve vězení. Dobře mu ták...
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.8.2011
Docela neznámá česká detektivka, kterou se   najednou ČT1 rozhodla uvést ve svém večerním   programu.
Tendečně založený příběh, kde   příslušník SNB je kladný do posledního   písmenka a usvědčí zloděje i za cenu zrady   kamaráda. Jak už bylo zmíněno níže - velmi   mladičká Jana Brejchová v roli novomaželky   záporného hrdiny a Květa Fialová jako femme   fatale. Robertu Vrchotovi rozporuplné postavy   vždycky svědčily, nicméně od začátku bylo   dost jasné jak to všechno skončí, vědět od   začátku, kdo je zloděj spíš příběhu   uškodilo než pomohlo.
Misantrop
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.8.2011
Praktická ukázka toho, co to znamená   nakvartýrovat si do baráku ženskou a komunistu,   ještě ke všemu poručíka SNB. Neznamená to   totiž nic jiného než mít v domě nepřítele,   jenž vás zradí, a nikoli zázemí, nikoli   oporu, nikoli přítele v dobrém i zlém, jak   jste původně zamýšleli. Bylo samozřejmě jen   otázkou času než někdo pozná nápadný zlatý   šperk, nošený všude marnivou   paničkou.
Později narozené možná překvapí,   jaké byly Brejchová a Fialová zamlada   kočky.
Facka, kterou Hruška vlepí své   těhotné ženušce, patří do kategorie   památečních. Je to opravdový, nefalšovaný   políček, pěkná ťafka, která herci skutečně   sedla!
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.12.2008
Příležitost dělá zloděje, ale i tohoto   zloděje nakonec spravedlnost zastihne. Tak by se   do jedné věty dal shrnou děj příběhu tohoto   filmu. Počátek začíná ještě v době   dozvuků druhé světové války a končí v době   po roce 1948. Hlavní hrdina, bojovník v době   povstání proti německým okupantům se setká s   příležitostí a ukradne tornu plnou zlata. Je   to začínající zubař a zlato se pro ledasco   hodí.
Jeho milou a časem i manželkou se   stává mladičká dívka Marie. Naivní až   tupoučká. Tuto roli vytvořila Jana Brejchová.   Hodně jsem se musel snažit, abych ji poznal.   Naja. Tehdy ji bylo šestnáct let. Hrůza, jak   ten čas letí.
Jako na potvoru se ve vile   našeho hrdiny ubytuje kamarád, a k zubařově   smůle, v jedné osobě i policajt. To je otázka   času, kdy se vše provalí.
Film má svoji   hodnotu. Co mne u něj štvalo různá úroveň   zvuku hudby a dialogů. Takže jsem musel u TV   přijímače střídavě zvuk zesilovat a   zeslabovat.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28120minih28120X-Men (2000) 
X-Men n
minih43698minih43698V jako vítězství: Konečná bitva (1984) [TV minisérie] 
V: The Final Battle n
minih4016minih4016Bílá spona (1960) 
n
minih10492minih10492Konec cesty (1959) 
Konec cesty n
minih46719minih46719Umění plakat (2006) 
Kunsten at græde i kor n
minih95682minih95682O líné Nitce a prstýnku s rubínem (1984) [TV inscenace] 
O líné Nitce a prstýnku s rubínem n
minih51068minih51068Lekce neslušného chování (2008) 
Easy Virtue n
minih28954minih28954Bratříčku, kde jsi? (2000) 
O Brother, Where Art Thou? n
minih28232minih28232Dotek zla (1958) 
Touch of Evil n
minih27549minih27549Dvojí obvinění (1999) 
Double Jeopardy n


Hodnocení:n12345678910
Zlatý pavouk (1956)Robert Vrchota, Martin Růžek, Jana BrejchováMartin Růžek, Robert VrchotaZlatý pavouk (1956)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697950
Fotografií: 764400
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178359

Poslední komentáře

Hyde se stěhuje (1999) [TV epizo...

Hyde se stěhuje
Zas spíš normální díl,   Hydea opustí matka a on   bydlí sám, brzo nemá   jídlo, peníze a v bytě   nepořádek, stěhuje se proto   k Formanům, více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Case Histories (2011) [TV seriál...

Case Histories
Co se týká televizních   krimi seriálů, jsou Britové   podle mého názoru   nespornými světovými   jedničkami, protože mají   jasně nejvyšší více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Babiččina smrt (1999) [TV epizod...

Babiččina smrt
Babiččina smrt je opět   spíš průměrný díl,   který vylepšují některé   scénky a hlášky. Dobrá je   Kitty, pobaví Kelso,   legrační je bitka v baru a   to okolo, ale celkově jak   jsem psal na začátku.

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Masakr na svatého Valentýna (196...

Masakr na svatého Valentýna
Podle mého názoru je tenhle   film skutečně brilantně   natočená gangsterka,   vycházející ze skutečných   událostí v meziválečné   Americe a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Punk není mrtev (1999) [TV epizo...

Punk není mrtev
Do města dorazí ostrá   slečna - punkerka co má   ráda nevázanej život a Hyde   se do ní hned zamiluje, má s   ní odjet, ale nakonec to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10