Cerven

Bahman Ghobadi

Národnost:
Věk:
55
Narození:
1.2. 1969, Baneh, Irán
Životopis (biografie) / Informace:
Bahman Ghobadi (Behmen Qubadî) se narodil 1.2.1969 ve městě Baneh v íránské části Kurdistánu jako nejstarší ze sedmi dětí. Když mu bylo 12 let, musela se jeho rodina kvůli občanským nepokojům přestěhovat do Sanadaje, spráního střediska íránské Kurdské provincie.

V jeho 17 letech se Bahmanovi rodiče rozešli a on, aby mohl zastoupit roli svého otce, na čas opustil školu. Když se mu ji podařilo dokončit, to bylo v roce 1992, odešel do Teheránu na vysokou školu studovat filmovou režii. Školu nakonec nedokončil; došev k závěru, že vlastní praxí na krátkých filmech se může naučit víc, než ve škole, opustil ji s bakalášským titulem a vstoupil do opravdové filmařské praxe.

Jeho krátké filmy z počátku 90. let získaly mnoho ocenění, ale měl přijít čas, kdy pan Ghobadi krátké filmy opustí, aby přešel na filmy dlouhé. K tomu došlo, aniž by to původně plánoval; když natočil osm krátkých filmů, z nichž nakonec vznikl Zamani barayé masti asbha (anglicky A Time for Drunken Horses; volně přeloženo do češtiny Čas opilých koní - u nás asi nebyl uváděn), nikdo je nechtěl promítat, a tak se B. Ghobadi rozhodl, že vytvoří nadpříběh, jímž dílčí filmy propojí do jednoho celovečerního. Povedlo se to zřejmě excelentně, protože Zamani barayé masti asbha získal ocenění na 9 mezinárodních festivalech a jeho autor uznání po celém světě.

Ve svých filmech Bahman Ghobadi hodně čerpá z vlastní osobnosti a zkušeností, zejména pak ze svého dětství v Banehu u íránsko-irácké hranice. Je schopen vidět významné problémy a souvislosti, které většina společnosti přehlíží, a zpracovávat je poutavým způsobem.

Dosud (leden 2011) natočil dlouhé filmy Zamani barayé masti asbha (viz výše), Gomgashtei dar Aragh (angl. Songs of My Motherland), Lakposhtha hâm parvaz mikonand (Želvy mohou létat), Niwemang (Půlměsíc) a Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh (Nikdo nic neví o perských kočkách). V českých televizích jsme však podle nalezených zdrojů mohli vidět jen Želvy mohou létat a ostatní filmy jsou u nás promítány spíše v rámci filmových festivalů a různých projektů.

Autor: Ondrej_pribehar

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se v Banehu v íránském Kurdistánu. I když film nikdy nedostudoval, začal natáčet s 8mm kamerou a vytvořil několik krátkých dokumentů. V roce 1999 natočil celovečerní hraný debut Zamani barayé masti asbha a díky němu se stal mezinárodně uznávaným profesionálním režisérem. Tento snímek je první kurdský film v dějinách a Ghobadi je první kurdský režisér v historii íránského filmu. V roce 2008 byl do Projektu 100 začleněn jeho snímek Želvy mohou létat (2004) a stejný rok Febiofest uvedl road movie Půlměsíc (2006).


(katalog filmů Febiofest 2010)

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vůně krétské kuchyně s Mirosla...

12:30 - 12:55

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Šílený svět studené války

12:00 - 12:55

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:50 - 12:45

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bahman Ghobadi

Ghobadi Bahman

Naposled navštívené:
Bahman Ghobadi

Ghobadi Bahman