Cerven

Claude Confortès

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.2. 1928, Saint-Maur-des-Fossés, Francie
Úmrtí:
15.6. 2016
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Claude Confortes (*1928) je jednou z nejzajímavějších a nejinspirativnějších osobností francouzského dramatického umění posledních desetiletí. Do povědomí českého diváka pronikl především díky památné inscenace své snad nejproslulejší hry Maratón, kterou uvedlo pražské Divadlo Na Zábradlí v roce 1984 ve skvělé režii Evalda Schorma s vynikajícím triem protagonistů – Karlem Heřmánkem, Ladislavem Mrkvičkou a Pavlem Zedníčkem.
Confortès debutoval v herecké škole Charlese Dullina, poté se stal hercem ve slavném TNP (Théâtre National Populaire) pod vedením režiséra Jeana Vilara. V roce 1966 založil v Paříži Centrum divadelní tvorby, kde uvedl více než tři desítky inscenací z původní francouzské tvorby, včetně řady titulů vlastních. Jako herec asistent režie či dramatik mnohokrát spolupracoval s mimořádnými osobnostmi režijního světa, Peterem Brookem, Ariane Mnouchkine, Bernardem Sahelem... Z řady dalších úspěšných her, které byly hrány ve Francii i v řadě dalších zemí, jmenujme alespoň Nechci zemřít jako idiot (ve spolupráci s Wolinskim ), Gaspard, Ať žijí ženy, Le Roi de Cons či ionescovskou adaptaci Contes et Exercises, v neposlední řadě pak tituly premiérované v posledních letech za autorovy přítomnosti v České republice: monodrama Zející rána (La plaie) s Vladimírem T. Gottwaldem a Bohdanou Pavlíkovou, Šampionky (Les Olympiennes) se Simonou Postlerovou, Kateřinou Janečkovou, Zuzanou Němcovou či Pavlou Rychlou a Michalem Malátným, v režii Jaromíra Janečka.
Přestože těžiště Confortèsovy práce bylo vždy zejména v divadle, ztvárnil i na třicítku filmových a televizních rolí, u nás asi nejznámější coby pošťák z Knoflíkové války, ale i z Věcí života (Les choses de la vie), Behold a Pale Horse či Betty Blue (37°2 le matin), krom to má na kontě také filmové a televizní scénáře i režie (např. Král blbců - Le roi des cons, 1981).

Autor: fred.appl

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Králové hor (2015)

06:45 - 08:20

21 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

06:25 - 07:20

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:05 - 07:55

1 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:30

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Claude Confortès

Confortès Claude

Naposled navštívené:
Claude Confortès

Confortès Claude