Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Kurt Gerron

Povolání:
Rodné jméno:
Kurt Gerson
Národnost:
Narození:
11.5. 1897, Berlín
Úmrtí:
15.11. 1944, koncentrační tábor Osvětim, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kurt Gerron (vlastním jménem Gerson) byl slavný německý herec a režisér židovského původu. Narodil se 11. května 1897 do rodiny bohatého berlínského cukráře, kde vyrůstal jako starostlivě opečovávaný jedináček. Velkým životním šokem pro něho byla vojenská služba v 1. světové válce, po jejímž absolvování se rozhodl pro studium medicíny.

Po absolvování lékařské fakulty se ale rozhodl raději věnovat herectví, neboť jak tvrdil: "Herci a lékaři mají mnoho společného - lásku k lidem". Zpočátku se věnoval hlavně kabaretu, byl spolupracovníkem a obdivovatelem Bertolda Brechta, jehož Žebráckou operu s ohromným úspěchem uvedl na scéně berlínského Malého divadla. Píseň " Mackie Messer" se tehdy v Gerronově podání stala doslova hitem. Roku 1927 vstoupil Kurt Gerron i na stříbrné plátno jako herec a o necelé tři roky později debutoval i jako režisér.

Jeho hvězda prudce stoupá a není vyjímkou, že se podílí až na dvaceti filmech ročně. Z tohoto hektického období jeho tvorby stojí za zmínku hlavně film "Modrý anděl", kde se objevil jako partner Marlene Dietrich. Osudovou životní chybu udělá, když odmítne lákavou nabídku z dalekého Hollywoodu - včasnou emigrací by si byl pravděpodobně zachránil život. Zatím se mu však vede dobře, jeho sláva i bohatství rostou a on zavírá oči před rostoucím nebezpečím nacismu.

Po Hitlerově nástupu k moci však Gerronova kariéra v Německu rychle končí. Je přinucen okamžitě přerušit jakoukoliv práci a s celou rodinou odejít do emigrace. Nejdříve žili nějaký čas v Paříži, pak ve Vídni a roku 1935 přesídlili do Holandska, tehdy oblíbeného cíle mnoha německých uprchlíků. Ani tam Kurt Gerron nezahálí - právě naopak. Rychle zvládá holandštinu a zapojuje se do divadelního i filmového dění země. Právě v Nizozemí vzniká v letech 1935 - 1940 rekordní počet jeho filmů. Po zabrání Holandska je zpočátku německá správa relativně shovívavá a zdejší Židé mají dovoleno pokračovat v práci i v zábavě.

Postupem doby jsou však i odtud cíleně deportováni a 20. září 1943 se ve sběrném táboře Westerbork ocitají i Gerronovi. Kurt i tady neúnavně baví své spoluvězně, organizuje a zakládá německý kabaret. V únoru 1944 je Kurt Gerron i se svojí ženou Olgou deportován do severočeského Terezína, kde se jim dostává poměrně privilegovaného přijetí. Neúnavný Kurt i tady zakládá a vede kabaret pojmenovaný "Karussell", německé velení tábora s ním ale má jiné plány. Jako známému režisérovi je mu přikázáno podílet se na výrobě lživého propagandistického filmu o životě ve "městě, které Vůdce věnoval Židům" - čímž je míněno právě terezínské ghetto. Za to mu bylo slíbeno, že on, jeho manželka a syn přežijí, což se však velice brzy ukázalo jako lež.

Film, který kromě naaranžovaných záběrů rozesmátých vězňů a spokojených dětí obsahoval i Gerronovy staré hity z Bertoldovy "Žebrácké opery" už jeho režisér neměl možnost dokončit, protože počátkem listopadu roku 1944 se jména Olgy i Kurta Gerronových, stejně jako valné většiny ostatních účinkujících, ocitla na transportní listině. To znamenalo jediné - a Kurt Gerron to dobře věděl. Ještě na nástupní rampě údajně padl na kolena a žádal o milost. Hlídkující SSman ho ale surově kopl do vagonu a za chvíli se vlak dal do pohybu...

Pravděpodobně 15. listopadu 1944 dorazil do Osvětimi II-Birkenau, kde byl Kurt Gerron okamžitě po svém příjezdu spolu i se svojí rodinou zavražděn v plynové komoře. Po válce pak byly jako vzpomínka na tohoto pozoruhodného umělce natočeny dva dokumentární filmy: Vězeň v ráji (Prisoner in Paradise) a Karussell Kurta Gerrona (Kurt Gerrons Karussell). Z jeho posledního díla "Vůdce daroval Židům město" (Der Führer schenkt den Juden eine Stadt), se zachoval jenom cca dvacetiminutový fragment, který je možno shlédnout např. během návštěvy Památníku Terezín.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Gérard Philipe: Poslední Cidov...

08:35 - 09:45

29 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:40

39 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

09:00 - 09:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kurt Gerron

Gerron Kurt

Žít (My Last Love)

Žít
My Last Love

Frederik Wiedmann

Wiedmann Frederik

Sylvia Dančiaková

Dančiaková Sylvia

Jít za svým snem (Teen Spirit)

Jít za svým snem
Teen Spirit

Jhalki

Jhalki
Jhalki

Naposled navštívené:
Kurt Gerron

Gerron Kurt

Žít (My Last Love)

Žít
My Last Love

Frederik Wiedmann

Wiedmann Frederik

Sylvia Dančiaková

Dančiaková Sylvia

Jít za svým snem (Teen Spirit)

Jít za svým snem
Teen Spirit

Jhalki

Jhalki
Jhalki