Cerven

Pierre Mingand

Povolání:
Rodné jméno:
Joseph Yves Pierre Magnin
Národnost:
Narození:
2.6. 1900, Besançon, Francie
Úmrtí:
19.8. 1982, Agen, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nástup zvuku ve filmu počátkem třicátých let vedl ve všech zemích k razantnímu útoku filmových zpracování operet a divadelních hudebních komedií, což přineslo dočasnou popularitu řadě zpěváků. Jedním z nich byl ve Francii Pierre Mingand, který ve třicátých letech pronikl mezi filmové hvězdy. Narodil se v Besançonu nedaleko švýcarských hranic a původně vystudoval obchodní školu. Od dětství ale jevil všestranné nadání, takže se později vrhnul na zdokonalování ve zpěvu a tanci.

V roce 1928 přijal angažmá jako zpěvák a pianista v orchestru slavného Raye Ventury a brzy se tu prosadil jako sólista, své skutečné příjení Mangin tehdy upravil do lépe vypadajícího uměleckého jména Mingand. Od počátku třicátých let nazpíval několik duetů s Danielle Darrieux, úspěchy slavil i jako samostatný interpret. Na stříbrném plátně debutoval sice v nenáročném žánru, ale zato hned hlavní rolí – skladatele Johanna Strausse ztvárnil v hudebním filmu VÁLKA VALČÍKŮ (La guerre des valses, 1933). Souběžně vystupoval na lidových scénách zaměřených na žánr nenáročných hudebních komedií (Bouffes Parisiens), kromě herectví a zpěvu vynikal Mingand i v tanci a proslul především jako výborný stepař.

Jedním z největších Mingandových úspěchů ve filmu byla hudební veselohra SLEČNA MOZARTOVÁ (Mademoiselle Mozart, 1935), v níž byla jeho partnerkou právě Danielle Darrieux, zaznělo zde také několik písní. Znovu pak spolu hráli v dramatu ZNEUŽITÍ DŮVĚRY (Abus des confiance, 1937), které natočil Daniellin tehdejší manžel Henri Decoin. Tady už ale Mingand nehrál hlavní roli, což se týká i dalšího Decoinova filmu MODRÝ EXPRES (Retour a l´aube, 1938). V méně náročném žánru se mezitím setkával i s dalšími tehdejšími hvězdami, například Yvette Lebon (VDAVKY SLEČNY LÉVYOVÉ – Les mariages de Mademoiselle Lévy, 1936) nebo Josseline Gaël (MADONA Z ATLANTIKU – La madonne de l´Atlantique, 1936).

Osudovým se pro Minganda stal jeden z posledních filmů natočených za okupace, HLAVIČKA (Coup de tete, 1944), který znamenal konec herecké kariéry pro oba hlavní představitele. Josseline Gaël byla krátce po dokončení filmu zatčena za kolaboraci s nacisty a již nikdy se neobjevila v žádném filmu, Mingand byl v průběhu natáčení těžce zraněn, když se na něj v ateliéru zřítila část dekorací. Následky zranění jej zcela vyřadily z provozu a musel ukončit všechny umělecké aktivity.

I když měl Pierre Mingand v dobách největší slávy zástupy ctitelek, oženil se až v roce 1964 a s manželkou Marguerite Arandel žil na venkově v jižní Francii. Zemřel zcela zapomenutý v nemocnici ve městě Agen 19. srpna 1982 ve věku 82 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

4 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pierre Mingand

Mingand Pierre

Roberto Malia

Malia Roberto

Maya Ford

Ford Maya

V tom domě straší! (Monster House)

V tom domě straší!
Monster House

Bill Whittle

Whittle Bill

Jerzy Jesionowski

Jesionowski Jerzy

Sumiko Sakamoto

Sakamoto Sumiko

Pedro Prado

Prado Pedro

Léo Marjane

Marjane Léo

Michel Guerin

Guerin Michel

Bobby Podesta

Podesta Bobby

Naposled navštívené:
Pierre Mingand

Mingand Pierre

Roberto Malia

Malia Roberto

Maya Ford

Ford Maya

V tom domě straší! (Monster House)

V tom domě straší!
Monster House

Bill Whittle

Whittle Bill

Jerzy Jesionowski

Jesionowski Jerzy

Sumiko Sakamoto

Sakamoto Sumiko

Pedro Prado

Prado Pedro

Léo Marjane

Marjane Léo

Michel Guerin

Guerin Michel

Bobby Podesta

Podesta Bobby