Cerven

Dorothy Adams

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.1. 1900, Hannah, Severní Dakota, USA
Úmrtí:
16.3. 1988, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká charakterní divadelní a filmová herečka a režiserka, představitelka vážných, pracovitých a rodinných typů, nebo naopak rozšafných tet a dam - Dorothy Adams – Fougler, se narodila 8. 1. 1900 v severní Dakotě v městečku Hannah.

K divadlu jí vlastně poprvé přivedl její strýc, který pracoval jako pomocný režiser, kulisák a doprovodný klavírista u jedné z mnoha kočovných společností, které křížovaly „Státy“. Společnost potřebovala mladou dívku do rolí naivek, a tak se stala Dotty, jak jí říkal strýc herečkou. Právě u této společnosti se jednoho dne setkala se svým nastávajícím manželem, a v roce 1921 se za herce Byrona Fouglera provdala. Narodily se jim dvě dcery - Amanda a Rachel, z nichž se Rachel Ames stala později herečkou. Oba manželé byli tvůrčí a hybnou silou Pasadena Playhouse, nejen jako herci, ale oba se poddíleli na režii mnoha divadelních her.

Ve filmech se Dorothy objevila poprvé v roce 1938 ve snímku Mušketýři z Broadwaye v roli Anny, poté ve snímku WOMEN – v roli Miss Atkinsonové, nebo s Gretou Garbo v NINOČCE – role Jacqueline. Následovaly: Bachelor Mother - Svobodná matka, nebo Fallen Angel - Padlý anděl s Danou Andrewsem a Lindou Darnell. Mne osobně její herecký výkon zaujal poprvé v působivé roli služebné Bessie Clary v krimithrileru LAURA s Gene Tierney a Dana Andrewsem v hlavních rolích, v režii Otto Premmingera. Mimo jiné byla Dorothy nejlepší přítelkyní Mary a Dana Andrewsových.

Další, krásný, citlivý a lidský výkon podala v roli paní Cameronové, ve filmu ověnčeném mnoha Oscary – The Best Years of Our Lives – Nejlepší léta našeho života z roku 1946, nebo v barevném biblickém příběhu - Desatero přikázání z roku 1956 v roli Slave. Největší úspěch zaznamenala ve své jediné hlavní roli ve Streets of Sin 1949, nebo vedlejší roli - Nechejte to Beaverovi, a zaujala o něco později i když v malé roli Hannasyovy manželky ve slavném westernu: Big Country - Velká země s Gregory Peckem, Jean Simonds, Charltonem Hestonem… z roku 1958. Hrála také v televizi a objevila se v několika seriálech.

Dorothy Adams zemřela ve Woodland Hills dne 16. 3. 1988, v Los Angeles, ve věku 88 let. Svého jediného manžela Byrona přežila o 16 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Ta rozkošná mateřská dovolená ...

12:55 - 13:25

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Narozeni 1918 - viděno šesti

12:20 - 13:15

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:40 - 13:35

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dorothy Adams

Adams Dorothy

Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen

Jarma Lewis

Lewis Jarma

Boj o čas (The Broken Star)

Boj o čas
The Broken Star

Ollie Lanvermann

Lanvermann Ollie

Bernadette Joyce

Joyce Bernadette

Gladys Hulette

Hulette Gladys

Naposled navštívené:
Dorothy Adams

Adams Dorothy

Maureen O'Sullivan

O'Sullivan Maureen

Jarma Lewis

Lewis Jarma

Boj o čas (The Broken Star)

Boj o čas
The Broken Star

Ollie Lanvermann

Lanvermann Ollie

Bernadette Joyce

Joyce Bernadette

Gladys Hulette

Hulette Gladys