Cerven

Alla Nazimova

Povolání:
Rodné jméno:
Miriam Edez Adelaida Leventon
Národnost:
Narození:
22.5. 1879, Jalta, Krym - carské Rusko
Úmrtí:
13.7. 1945, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Alla Nazimova - Mariam Edez Adheleide Leventon, herečka ruského původu se narodila za carského Ruska na Jaltě – Krymu, nynější Ukrajině dne 22. 5. 1879. Narodila se v rodině spojené s mnoha skandály, jako jejich třetí dítě, a posléze byla přemístěna do dětského domova, odkud byla přemísťována čas od času na jiná místa, nebo si ji k sobě brali různí příbuzní. Není se co divit, že na dobu svého dětství a dospívání Alla nerada vzpomínala. Protože měla stále před očima skandály svých rodičů, a snad i právě proto, dokázala z ní postupem času vyrůst žena pevných zásad a charakteru, která věděla co chce a za čím jít.
Alla projevila velké hudební nadání, a od 7 let se začala učit na housle. Za čas se ukázalo, že to bylo velmi dobré rozhodnutí – Alla začíná účinkovat na veřejnosti a otec, kterého viděla velmi sporadicky přikázal, aby nezostuzovala rodinu, a přijala pro účinkování na scéně jiné jméno. Od té doby se z ní stala Alla Nazimova. Jako nejmladší studentka studuje jako 17-ti letá u Stanislavského v Moskvě podle jeho nových učebních metod. Protože měla velmi malou finanční podporu, byla v podstatě odkázána sama na sebe, přijímá přátelství starších, zámožných mužů, vlastně se nechává vydržovat, aby dostudovala a především – přežila.
Setkává se s Pavlem Orleněvem, přítelem Maxima Gorkého a Antona Pavloviče Čechova, a stává se po čase členkou jejich přátelského kroužku, což ji nesmírně a hluboce obohacovalo. Alla se stala členkou moskevského divadla, a odjela v roce 1905 na turné po Evropě, a nakonec do New Yorku, kdy vystupovala na Broadwayi ve hře Henrika Ibsena – Heda Gabler a A Doll Hause. Orleněv se vrátil zpět do Ruska a Alla ve Státech zůstala.
Alla debutovala v němém filmu - War Bridges, a stala se v roce 1918 oficialní herečkou spol. Metro a natočila 11 filmů. Stala se hvězdou v pravém slova smyslu jako její mužský protějšek Rodilého Valentino, se kterým často hrála. Alla žila okázalým a přepychovým životem nejen před kamerou. Ve své době hrála svobodné ženy, nespoutané, tragické, a z těch je známa z němého zpracování z roku 1921 - Camille – Dáma s kaméliemi, v roli prominentní kurtizány Marueritte Gautier, kdy hrál po jejím boku Alfréda Rodolpho Valentino, nebo v Revelation, Toys of Fate a The Red Lantern, nepochybně byly i tyto filmy uváděny v tehdejším Československu, ale dnes už jsou téměř až na pár odborníků a nebo obdivovatelů němého filmu zapomenuty. Faktem je, že mimo to Alla Nazimova hraje a stále si udržuje kariéru divadelní herečky, nebo-li divy na Broadwayi.
Alla se pustila do natáčení filmu ve vlastní režii, a byl to na tehdejší dobu naprosto revoluční pokus – její - Salome byla odvážná, experimentální a dnes uznávaná, zatím co v tehdejší době naprosto propadla a byla kritikou a diváky odsouzena. Tím také utrpěla Alla velké finanční ztráty. Naštěstí jí zbylo v době, kdy zůstala s velkými dluhy divadlo, kde brzy excelovala v Čechovově – Višňovém sadu. V roce 1940 se vrátila k filmu a jako naprosto vyzrálá osobnost hraje v různých vedlejších, ale důležitých rolích, které podle jejíh slov natáčela čistě pro peníze. V dramatu Escape z roku 1940, hraje matku Roberta Taylora, německou herečku uvězněnou v koncentráku - Emmy Ritter, Blood and Sand z 1941 matku toreádora Tyrone Powera, señoru Augustias Gallardo, The Bridge of San Luis Rey 1944, role Doña Maria - The Marquesa, In Our Time -1944 role Žofie Orwid, a poslední film byl - Since You Went Away a role Sofie Koslowské rok 1944.

Její soukromý život byl předmětem mnoha drbů. Alla byla víc jak deset let provdána za homosexuálního herce Charlese Bryanta. Zemřela náhle 13. 7. 1945 v Los Angeles ve věku 65 let na infarkt. Natočila 23 filmů z toho od roku 1945 - 5 zvukových.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alla Nazimova

Nazimova Alla

Naposled navštívené:
Alla Nazimova

Nazimova Alla