Rijen

Július Barč-Ivan

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.5. 1909, Krompachy, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
25.12. 1953, Martin, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Július Barč-Ivan, významný slovenský spisovatel a dramatik, pocházel z dvojjazyčné rodiny. Otec Júlis Barč byl maďarského původu a matka Alžběta roz. Ivanova měla slovenské předky. Otec byl povoláním učitel, což mělo vliv na harmonické výchovné prostředí a vytváření podmínek pro syna Júlia. Po základní škole absolvoval košické gymnázium v roce 1926, po kterém se rozhodl studovat práva . V letech 1926 až 1927 absolvoval dva semestry práv na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, ale studium musel ze zdravotních důvodů ukončit.

Později, v období let 1928 až 1934, byl posluchačem teologické fakultu v Bratislavě. Po skončení fakulty nastoupil jako kaplan v Užhorodě a následně se stal farářem v Pozdišovcích. Do roku 1942 plnil úkoly vyplývající z pozice administrátora evangelického církevního sboru. V roce 1942, po přestěhování do Martina, byl nejprve tajemníkem Slovenské národní knihovny, později stipendistou a zaměstnancem Matice slovenské. Od roku 1949 až do své smrti pracoval jako referent a katalogizátor knihovny. Poslední léta svého života bojoval s Parkinsonovou chorobou a s ní souvisejícími psychickými problémy.

Július Barč-Ivan nejprve své prozaické texty publikoval časopisecky na konci dvacátých let minulého století. Knižní vydání tří rozsáhlejších povídek pod názvem – Pohádka /1933/, nedávalo tušit, že převážnou částí autorova celoživotního díla, budou tvořit původní dramatizace. Július Barč-Ivan přišel s novými tématy a pohledy na životní a sociální realitu. Vždy za své výchozí vzory označoval vedle Ernsta Barlacha, F.M.Dostojevského, Henrika Ibsena a Augusta Strindberga. Dramatickou prvotinou Barče-Ivana byla hra – 3000 lidí /1933, prem. 1934/, knižně vydána v roce 1935. Hra byla situovaná do amerického prostředí.

Naznačuje různé konflikty mezi mocnými a slabými, včetně nepsané povinnosti „vyvolených“ napomoci správnému řešení. Drama –Diktátor /prem.1938, knižně 1981/ je dějově postavená na konfliktech a důsledcích, ke kterým vedou manipulace s osudy jiných jedinců i skupin.

Jistá souvislost a podoba s hrou Bílá nemoc od Karla Čapka ukazuje na oboustranný vliv české a slovenské dramatické tvorby. Úspěšná byla i Barč-Ivanova komedie -Mastný hrnec /prem.1940, knižně 1941/ a hra –Matka /prem.1943 i knižně/. Hra byla v roce 1947 inscenovaná v pražském Stavovském divadle. Drama má do jisté míry antickou podobu a klade důraz na nadlidskou sílu, matčinu schopnost předtuchy a účinky mateřské lásky. Hra Dva /1945 prem. i knižně/ a Věž /1947, i prem./ a obsahují poselství do jisté míry vykazující teologické prvky. Poslední část dramatické tvorby Júliuse Barč-Ivana představovaná hrou –Konec /1948/ zůstala pouze v rukopise autora. Děj hry se odvíjí na území, které postihla katastrofa v podobě fyzického i psychického rozkladu. Rozsáhlým románem - Železné ruce/1948/ vrcholí spisovatelovo prozaické dílo. Spisovatel a dramatik Július Barč-Ivan zemřel v Martine 25. prosince roku 1953, ve věku 44 let.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

4 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

ČT2 - Kanárské ostrovy, zrozené z oh...

16:45 - 17:40

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Mamma Mia! (2008)

17:15 - 19:30

9 minut již uběhlo
126 minut zbývá do konce

Prima - Drahé tety a já (1974)

17:05 - 18:52

19 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Július Barč-Ivan

Barč-Ivan Július

Thea Skafdrup Hornemann

Hornemann Thea Skafdrup

Claudia Walter

Walter Claudia

Nathanael Ruml

Ruml Nathanael

Dave Phillips

Phillips Dave

Georgij Gulia

Gulia Georgij

Gunnar Bergström

Bergström Gunnar

Stephen Broussard

Broussard Stephen

Oblek (Šik)

Oblek
Šik

Gina Travis

Travis Gina

Naposled navštívené:
Július Barč-Ivan

Barč-Ivan Július

Thea Skafdrup Hornemann

Hornemann Thea Skafdrup

Claudia Walter

Walter Claudia

Nathanael Ruml

Ruml Nathanael

Dave Phillips

Phillips Dave

Georgij Gulia

Gulia Georgij

Gunnar Bergström

Bergström Gunnar

Stephen Broussard

Broussard Stephen

Oblek (Šik)

Oblek
Šik

Gina Travis

Travis Gina