Cerven

Anne Revere

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.6. 1903, New York
Úmrtí:
18.12. 1990, Locust Valley, New York
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ostřílená herečka Anne Revere se stala další v dlouhé řadě talentovaných umělců, jejichž kariéra se zhroutila pod tíhou hysterie Red Scare, která zachvátila Hollywood ve 40. a 50. letech 20. století. Anne, která se narodila na Manhattanu a byla přímým potomkem postavy z revoluční doby Paula Revera, vystudovala Wellesley College a poté se připravovala na divadelní kariéru v American Laboratory Theatre.

Na Broadwayi se blískla v roce 1931 ve hře The Great Barrington a svým filmovým debutem ve verzi další broadwayské hry Double Door (1934). Po návratu na Broadway už nedostala žádnou další filmovou nabídku a do roku 1940 nenatočila film. Pak pokračovala ztělesněním vřelé, moudré a vždy stoické matky pro řadu velkých hvězd zlatého věku. Její nenápadná síla a intenzita uchvátila srdce kritiků i válkou zničeného publika. Její obyčejný, pihovatý, ustaraný vzhled vypadal stejně jako doma na na vesnici jako v prostředí městského činžáku. Anne byla třikrát nominována na Oscara za své silné, matriarchální postavy, jako matka Jennifer Jonesové ve filmu The Song of Bernadette (1943), Elizabeth Taylorové ve filmu National Velvet (1944) a Gregoryho Pecka ve filmu Gentleman's Agreement (1947), kde vyhrála Oscara na druhý pokus.

Jako všestranný talent rozšířila svůj sortiment o řadu křehkých, neurotických a dokonce bláznivých dam. To vše náhle skončilo v roce 1951, kdy se její jméno objevilo jako jedno z 300 na nechvalně známé hollywoodské černé listině. Téměř 20 let se pak neobjevila v žádném filmu.

Anne zemřela na zápale plic ve věku 87 let a zůstala po ní sestra. Neměla žádné děti. Přestože byla obětí paranoie ze studené války, vždy vydržela a projevila stejný druh drzosti a odvahy, jaký ztělesňovala její galerii filmových postav.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anne Revere

Revere Anne

Naposled navštívené:
Anne Revere

Revere Anne