Cerven
Životopis (biografie) / Informace:
Brigitte Bardot - inciály BB znamenaly, že se jedná o nejpřitažlivější sexi hvězdu francouzského a evropského filmu padesátých až šedesátých let. Brigitte se narodila v Paříži 28.9.1934 do velmi dobře situované rodiny. Má mladší sestru. Navštěvovala baletní konzervatoř a chtěla se stát profesionální baletkou, ale přerostla požadovanou výšku a z baletu sešlo. Její matka se snažila uvést ji co nejdříve do zářivého světa modellingu, takže již v 15 letech předváděla a fotila pro časopis Elle, kdy si jí všimnul režisér Marc Allegret, ovšem do filmových ateliérů ji přivedl jeho mladý asistent režie Roger Vadim, který se stal ještě v tom samém roce 1952 jejím manželem. Její fotogenická tvář jí přinesla první roli ve filmu Le Trou normand, pak to byl film na motiv „ošklivého kačátka“, kterým v dětství Brigitte skutečně byla s rovnátky a brýlemi, ze kterého se stane jak jinak krásná labuť – Cette sacrée gamine – Ta prokletá uličnice - 1955. Hrála v mnoha dalších fimech, ale až v roce 1956 se stala Vadimovým filmem …Et Dieu crea la femme - A Bůh tvořil ženu ... mezinárodní uznávanou hvězdou.

To už měla za sebou první pokus o sebevraždu. Vlastně to v jejím případě nebyl div. Brigitte byla vždycky přecitlivělá, její idol a přání bylo najít ideálního muže, toužila po tom, aby se o ni někdo bezvýhradně staral, miloval ji. Kupodivu to, po čem netoužila, nikdy bylo – stát se velkou hvězdou. Manželství s Vadimem se postupně rozpadalo a BB se setkává s novým hereckým i osobním partnerem. Byl jím Jean-Louis Trintignant. Vadimovi přesto vděčí za styl, který s ní spoluvytvářel, a to křehkou a nezávislou krásnou ženu, silně nalíčené oči v prudkém kontrastu s dlouhými blond vlasy, nebo stažené ve volném drdolu, který po ní převzaly všechny mladé ženy v 60. letech, jako byly úzké, tříčtvrteční kalhoty, upjatá trika, balerínky na nohách...

BB natáčela také v USA film Helena Trójská, hraje např. s Kirkem Douglasem, a je úspěšná po boku známých evropských herců - Jeana Gabina, Gerarda Philipa (Velké manévry), Seana Connery (Shalako), Michela Piccoli (Pohrdání), J.Paula Belmonda, Luise Funese, Lino Ventury aj. Komedie, ve které hraje hlavní roli Babettu ve filmu - Babetta jde do války, sklízí úspěchy. Tady se seznamuje s hercem Jacquesem Charrierem, který se stal jejím druhým manželem, a se kterým má syna Nicolase. Natáčí film Soukromý život s Marcellem Mastroiannim a Clouzotův film Pravda - 1960, za nějž sklidila velmi dobré hodnocení kritiků. Především všechny velice překvapila výborně zahranou sebevražednou scénou hlavní hrdinky. To málokdo, jen několik lidí z úzkého rodinného zázemí věděl, že Brigitte často prožívá velmi podobné krize. Stala se hvězdou, vlastně ani nevěděla jak, a ... učila se jen utíkat před reportéry a fotografy, snažila se vybudovat si soukromí, které jí zoufale chybělo, a jen co dotočila Pravdu, znovu se pokusila o sebevraždu.

V roce 1965 s Jean Moreau a George Hamiltonem natáčí parodii na western - Viva Maria v režii Luise Malle a 1969 další komedii - Medvěd a panenka. Dalším z úspěchů byl s hercem Lino Venturou film Rumový bulvár 1971. Po něm následovaly už nezajímavé a dá se říct propadákové tituly a poslední Brigittin film byl - Příběh velmi dobrého a velmi veselého Colinotta Trousse Chemise 1973. Tehdy se BB rozhodla skončit s filmem. Bylo jí 39 let. Od té doby se už nikdy nepodařilo dostat ji zpět do ateliérů. Brigitte byla známa jako velmi dobrá investorka a finančnice, čímž se na stáří víc jak dobře zabezpečila. Od 40 let svého věku se věnuje boji za práva zvířat, která byla vždycky součástí jejího života, boji za záchranu vymírajících zvířecích druhů a této činnosti se věnuje až do současnosti. Žije střídavě v létě v Saint Tropéz a na zimu v Paříži.

Brigitte Bardot natočila 50 filmů a 7 dokumentů.



Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hitparáda televizní zábavy (20...

10:10 - 11:05

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Napoleon, osud a smrt

09:35 - 10:35

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

09:45 - 10:55

46 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:35 - 10:40

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brigitte Bardot

Bardot Brigitte

Naposled navštívené:
Brigitte Bardot

Bardot Brigitte