Cerven

Helen Twelvetrees

Povolání:
Rodné jméno:
Helen Marie Jurgens
Národnost:
Narození:
25.12. 1908, Brooklyn, New York
Úmrtí:
13.2. 1958, Harrisburg, Pensylvánie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
…“Jestli zůstanete příliš dlouho u filmu, ztratíte smysl pro lidské hodnoty !....
- Helen Twelvetrees -
Další půvabnou tváří stříbrného plátna byla u nás ne příliš známá, Helen Twelvetrees, vlastním jménem Helen Marie Jurgens, která se narodila 25.12.1908 v Brooklynu v New Yorku. Už jako malá často statovala v dětských rolích na scéně divadla, a tak její zájem směřoval po ukončení střední školy opět na jeviště, a hrála nějaký čas na scénách New Yorských divadel. Její otec Williams Jurgens, byl reklamní manažer pro večerní vydavatelství Brooklyn v New Yorku.
Vystudovala American Academy of Dramatic Arts, to znamená, že se věnovala nejen herectví, ale i malířství, hudbě, a již zmiňovanému drama. Je však pochopitelné, že film byl nemalým lákadlem, a tak se Helen ocitla v Hollywoodu a před kamerou, a byla okamžitě přijata. Společnost Pathe a Fox s ní podepsala pětiletou pracovní smlouvu, a později přešla ke spol. RKO.

Helen se objevila na poprvé ve větší roli filmu - Ghost Talks v roce 1929, a následovaly filmy Words and Music a v ten samý rok Blue Skies – 1930. V té době se začala pravidelně ukazovat ve vedlejších, anebo hlavních rolích a diváci si její pikantní a sympatickou tvář, drobnou postavu a smysl pro humor i drama oblíbili, a Helen byla téměř na roztrhání. To zkonstatovala, že v roce 1935, když měla na svém kontě pět filmů, a šestý natáčela. Mezi její nejuznávanější film patří State s Attorney vedle hereckého velikána Johna Barrymore.

Z jejích filmů jen několik - A Woman of Experience, Is My Face Red? …Thoroughbred, nebo snímek Unmaried. V roce 1938 Helenina filmová kariéra zkončila. Unavená a psychicky vyčerpaná se na čas odmlčela, a ve filmech se už objevila jen v malých rolích, diváky téměř zapomenutá. Divadlo pro ni mělo naštěstí několik pěkných rolí, a tak mohli milovníci divadla Helen vidět jako Blanche Du Bois v - A Streetcar Named Desire – Tramvaj do stanice touha, nebo Sea Cliff, Long Island.

Helen byla třikrát vdaná – za divadelního inspicienta Clarka Twelvetreese 1927-1931, Jacka Woody 1931-1936, se kterým měla syna Franka Woodyho Jr., a za Conrada Payne od roku 1938 do její smrti 1958. Helen Twelvetrees zemřela ve věku 49 let – koroner uzavřel její úmrtí slovy – sebevražda, předávkování sedativy dne 16.2.1958 v Harrisburgu, Pennsylvania – USA. Manžel Conrad si vyčítal, že její smrti mohl zabránit, kdyby jí nenechal v jejím stresu samotnou, ale byl v té době na přednáškách v jiných státech.


Marta Holubová – clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Slovácko sa nesúdí (1975) [TV ...

14:45 - 15:25

8 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Egyptské mumie - skutečnost či...

14:15 - 15:10

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:30

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helen Twelvetrees

Twelvetrees Helen

Naposled navštívené:
Helen Twelvetrees

Twelvetrees Helen