Cerven

Björk

Rodné jméno:
Björk Guðmundsdóttir
Národnost:
Věk:
58
Narození:
21.11. 1965, Reykjavík, Island
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Björk svou hudební kariéru odstartovala už ve svých jedenácti, když začala chodit na hodiny klavíru na základní škole. Jeden z jejích učitelů v té době poslal nahrávku písně Love to Love do RÚV, tehdy jediné rozhlasové stanice na Islandu. Tato nahrávka byla skutečně odvysílána a Björk pak téměř okamžitě dostala nabídku od nahrávací společnosti Fálkinn. A tak mohl v roce 1977 vzniknout její první debut, na kterém se podílel i její nevlastní otec, jenž ji doprovázel na kytaru. Na této desce je několik islandských dětských písniček, cover verze tehdejších hitů a dokonce i Fool on the Hill od Beatles, zpívaná v isladštině. Tato deska se na Islandu stala platinovou a dnes je vysoce ceněným sběratelským kouskem.

Ve svých čtrnácti byla Björk ovlivněna punk-rockem, což vyústilo v dívčí punkovou skupinu Spit and Snot. V roce 1980 úspěšně ukončila střední školu. V roce 1981 zakládá spolu s baskytaristou Jakobem Magnússonem další kapelu, která se jmenovala Jam-80, později Tappi Tíkarrass. Ve stejném roce jim vychází singl Bítið Fast í Vítið. Další album se jmenovalo Miranda a vyšlo v roce 1983.

Další projekt se jmenoval KUKL (což v islanštině znamená magie) a kromě Björk se ho účastnilo dalších pět islandských hudebníků. Napsali společně několik písní a po čtrnáctidenním zkoušení konstatovali, že už jsou docela sehraní. Jejich hudba je často označována jako gothic rock. Tady už se objevují náznaky, kterým směrem se zpěv Björk bude ubírat. Skupina KUKL uspořádala koncertní šňůru po celém Islandu s britskou punkovou skupinou Crass a vydala dvě alba: The Eye (1984) a Holiday in Europe (1976).

Pak se seskupení KUKL rozpadlo, což bylo zčásti zaviněno i uzavřením jejich nahrávací společnosti Gramm. V létě 1986 se dali dohromady někteří členové KUKLu a surrealistické skupiny Medusa a dohromady vytvořili umělecký spolek Smekkleysa. Ten měl samozřejmě i hudební sekci, která dostala název The Sugarcubes. Smekkleysa i The Sugarcubes uvádějí jako oficiální datum vzniku den, kdy se Björk narodil syn Sindri.

Autor: Stilicho

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

20 minut již uběhlo
110 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:45

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:45 - 17:55

55 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Björk

Björk

Naposled navštívené:
 Björk

Björk